Trude Mostue:

- Kunne ikke tro mine egne øyne

Kjendisveterinæren reagerer på bruken av omplasseringshunder i boligannonser.

DYREVENN: Trude Mostue er veterinær og en ekte hundevenn. Her med storpuddelen Tossa Mostue. Foto: Hilde Mostue
DYREVENN: Trude Mostue er veterinær og en ekte hundevenn. Her med storpuddelen Tossa Mostue. Foto: Hilde Mostue Vis mer
Publisert

Veterinær og tidligere «Farmen kjendis»-deltaker Trude Mostue (54) er kjent for å tale dyras sak, og er ikke redd for å si ifra når hun mener noe er feil.

ADVARER: To store hunder av typen Kaukasisk ovtcharka har stukket av i Porsgrunn, og vært i konfrontasjon med en annen hundeeier. Jan Thomas gikk mandag morgen ut på Instagram for å advare eventuelle hundeiere som befinner seg i området. Vis mer

Nå er det et samarbeid mellom Foreningen for omplassering av dyr (FOD) og meklerfirmaet Aktiv Eiendom som får henne til å reagere.

Det var NRK som omtalte saken først.

Samarbeidet skal gå ut på at Aktiv Eiendom i flere av sine boligannonser har plassert omplasseringshunder på bildene fra boligene. På et bilde, som NRK har tatt skjermbilde av, sitter for eksempel hunden Nils, som er en av hundene som har vært modell, på senga.

«Kanskje får man plass til én til, når man en dag får mer plass å boltre seg på?», skriver meklerfirmaet i annonsen, ifølge NRK.

ET HUNDELIV: En japansk mann brukte 150 000 kroner på hundekostyme slik at han kan «leve som et dyr». Video: Twitter/@toco_eevee Vis mer

- Respektløst

- Det første jeg tenkte da jeg så annonsen, uten å lese hele teksten, var at jeg ikke kunne tro min egne øyne. Det er jo godt ment og hensikten er jo god, men en sånn type markedsføring gir totalt feil signaler, mener Mostue, og legger til:

- Det jeg ble mest overrasket over er det at man føler at det er litt respektløst overfor hundene det gjelder. De plasseres i boligannonsene som om de skulle vært en sofa. Disse dyrene blir ikke tatt seriøst.

Kjendisveterinæren frykter at annonsen kan appellere til «feil» interessegruppe og får lyst på en hund av feil årsaker - som hun igjen frykter kan føre til feilplasseringer.

- Selv om man har hus og kanskje mer plass, betyr ikke det at man har all den tid som kreves for å ta vare på en hund.

- RESPEKTLØST: Trude mener det er respektløst å bruke omplasseringshunder i boligannonser. Foto: Hilde Mostue
- RESPEKTLØST: Trude mener det er respektløst å bruke omplasseringshunder i boligannonser. Foto: Hilde Mostue Vis mer

- Jeg forstår at de (FOD red.anm.) ønsker mer oppmerksomhet og trenger markedsføring fordi det er et ekstremt press på å omplassere hunder nå, men det finnes bedre måter å markedsføre på enn dette. Det er mange steder de bommer så veldig.

REDD: Helene Olafsen har med seg mentor Thomas Alsgaard, i «Senkveld knuser verdensrekorder», her kommer det frem at Helene er redd for hunder. Video: TV 2 Vis mer

Tett oppfølging

Presseansvarlig i FOD, Ida Nedberg Østgård, er utdannet både hundepsykolog og hundeinstruktør. Hun opplyser om at de er svært nøye når det kommer til adopsjon av omplasseringshunder.

HUNDEMODELL: Her er hunden Nils avbildet til en boligannonse i forbindelse med samarbeidet mellom FOD og Aktiv Eiendom. Foto: Aktiv Eiendom
HUNDEMODELL: Her er hunden Nils avbildet til en boligannonse i forbindelse med samarbeidet mellom FOD og Aktiv Eiendom. Foto: Aktiv Eiendom Vis mer

- For det første så er det sånn at adopsjonsprosessene våre er veldig grundige, og vi har ikke endret de etter vi inngikk samarbeidet med Aktiv Eiendom. Det er ikke mulig å bare kjøpe en hund, man må fylle ut skjema, gjennomføre samtaler, ha flere møter med dyrene - før man eventuelt kan adoptere. Vi følger tett opp etterpå også.

Hun forteller at det under fotograferingen er med to som jobber på gården som er utdannet innen atferd hos hund, og at de bare tar med seg de hundene de vet takler prosessen.

- Hundene blir ikke tvunget til å gjøre noe som helst de ikke vil, og de får gå fritt rundt.

STERKT: For Louise Angelica Riise, har hundene hennes betydd ekstra mye. Derfor er det sårt at de begge nå har gått bort. Video: Steffen Pettersen/Marcus Brenden/Ingebjørg Iversen Vis mer

Ville opplyse folk

Østgård forklarer at formålet var å gjøre flere oppmerksomme over muligheten for adopsjon.

- Dette ble gjort for å få folk til å få øynene opp for at omplasseringssenter som FOD finnes. Vi opplever et enormt økende problem, tilnærmet en firedobling i antall henvendelser om omplassering. Vi trenger at folk vet om at det går an å adoptere istedenfor å kjøpe valp.

- Det er ikke i vår, eller Aktiv Eiendoms, hensikt å bruke hundene som objekter for å få solgt boligene. Det er lange ventelister på å ta inn hunder, så vi tenker at hvis vi kan bruke Aktiv Eiendom og deres boligannonser til å opplyse folk om adopsjonsprosessen, så er det til fordel for hundene.

«FARMEN»: Når gårdshund Balto skal vise frem triksene han har lært, er det litt i varmeste laget til at han er toppmotivert til det. Video: TV 2 Vis mer

Handler ikke om salg

Administrerende direktør i Aktiv Eiendom, Karsten Onsrud, forteller overfor Dagbladet at hunden ikke brukes som et objekt for å selge leiligheten.

- Det er ikke et objekt som brukes for salg. Det er for å skape ekstra god oppmerksomhet til FOD. Det har ingenting med boligen som selges å gjøre, men heller innsatsen FOD gjør, understreker han.

Onsrud legger til at FOD er bare en av flere de har samarbeid med.

- Dette er fordi de gjør en fantastisk god jobb for et økende problem, og vi ønsker å bidra med mer fokus på det, sier han.

ANMELDT: «Farmen-kjendis»-vinner Isak Dreyer er anmeldt av dyreorganisasjonen NOAH etter å angivelig ha bedrevet selfangst med spyd. Selv benekter han dette. Video: Instagram Vis mer

- Ikke det beste for dyrene

Mostue understreker at det er positivt med mer oppmerksomhet mot FOD og det gode arbeidet de gjør, men mener likevel de har valgt en litt for kreativ markedsføringsprosess denne gangen.

- Det jeg prøver å oppnå er å balansere ut dette litt. Det er så viktig å vie hva man tar til seg når det kommer til omplasseringshunder. De er gjerne eldre og kommer med bagasje, og kan også ha helseproblemer.

- Jeg stoler på FOD, men jeg snakker alltid for dyrenes beste og vil det beste for dyrene - og det mener jeg ikke dette er.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer