Kunstneren Marina Abramovic tok abort tre ganger: - Barn ville ha vært en katastrofe for arbeidet mitt

Vil ikke dele energien sin.

VERDENSKJENT PERFORMANCE: Marina Abramovic har blitt kjent verden over for særegen og til tider bisarr performance. Dette bildet er tatt i forbindelse med hennes første utstillinge i Skandinavia på Galleri Brandstrup i Oslo i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VERDENSKJENT PERFORMANCE: Marina Abramovic har blitt kjent verden over for særegen og til tider bisarr performance. Dette bildet er tatt i forbindelse med hennes første utstillinge i Skandinavia på Galleri Brandstrup i Oslo i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mer enn 40 år har den verdenskjente kunstneren Marina Abramovic (69) vakt oppsikt med grensesprengende performance og installasjoner.

I et intervju med Der Tagesspiegel snakker hun om karrieren og valgene hun har gjort underveis. Et av dem var å ikke få barn.

- Jeg har tatt abort tre ganger fordi jeg var overbevist om at det ville være en katastrofe for arbeidet mitt. Man har bare en viss mengde energi i kroppen og den hadde jeg måttet dele, sier Abramovic til den tyske avisa.

Hun sier det etter hennes mening er barn som er grunnen til at kvinner i kunstverdenen ikke er like framgangsrike som menn.

- Det finnes nok av talentfulle damer. Hvorfor er det menn som har de viktige posisjonene? Enkelt: kjærlighet, familie og barn – dette vil ikke en kvinne ofre, sier Abramovic.

Sjalu på Mozart

69-åringen kaller seg ofte «bestemoren til performancekunsten», og sier hun alltid har visst at hun ville bli kunstner. Abramovic holdt sin første maleriutstilling allerede som 14-åring.

- Men jeg var så sjalu på Mozart, for han var kjent allerede som sjuåring, har hun sagt spøkefullt i et intervju, ifølge Artnet News.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer