VERDENSKJENT PERFORMANCE: Marina Abramovic har blitt kjent verden over for særegen og til tider bisarr performance. Dette bildet er tatt i forbindelse med hennes første utstillinge i Skandinavia på Galleri Brandstrup i Oslo i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VERDENSKJENT PERFORMANCE: Marina Abramovic har blitt kjent verden over for særegen og til tider bisarr performance. Dette bildet er tatt i forbindelse med hennes første utstillinge i Skandinavia på Galleri Brandstrup i Oslo i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kunstneren Marina Abramovic tok abort tre ganger: - Barn ville ha vært en katastrofe for arbeidet mitt

Vil ikke dele energien sin.

I mer enn 40 år har den verdenskjente kunstneren Marina Abramovic (69) vakt oppsikt med grensesprengende performance og installasjoner.

I et intervju med Der Tagesspiegel snakker hun om karrieren og valgene hun har gjort underveis. Et av dem var å ikke få barn.

- Jeg har tatt abort tre ganger fordi jeg var overbevist om at det ville være en katastrofe for arbeidet mitt. Man har bare en viss mengde energi i kroppen og den hadde jeg måttet dele, sier Abramovic til den tyske avisa.

Hun sier det etter hennes mening er barn som er grunnen til at kvinner i kunstverdenen ikke er like framgangsrike som menn.

- Det finnes nok av talentfulle damer. Hvorfor er det menn som har de viktige posisjonene? Enkelt: kjærlighet, familie og barn – dette vil ikke en kvinne ofre, sier Abramovic.

Sjalu på Mozart

69-åringen kaller seg ofte «bestemoren til performancekunsten», og sier hun alltid har visst at hun ville bli kunstner. Abramovic holdt sin første maleriutstilling allerede som 14-åring.

- Men jeg var så sjalu på Mozart, for han var kjent allerede som sjuåring, har hun sagt spøkefullt i et intervju, ifølge Artnet News.

Abramovic begynte sin karriere i hjemlandet Serbia tidlig på 70-tallet. I 1974 gjorde hun et fryktinngytende eksperiment.

På et galleri i Beograd la hun ut 72 gjenstander på et bord og inviterte publikum til å bruke dem slik de selv ønsket. Noen av dem var svært uskyldige gjenstander: En fjærboa, litt olivenolje, roser. Andre var livsfarlige.

TIL STEDE: Kunstprosjektet «The artist is present» ble gjenstand for en dokumentar i 2010. Marina Abramovic satt overfor både fremmede og kjente mennesker, og så dem rett inn i øynene. Foto. AP Photo/Mary Altaffer
TIL STEDE: Kunstprosjektet «The artist is present» ble gjenstand for en dokumentar i 2010. Marina Abramovic satt overfor både fremmede og kjente mennesker, og så dem rett inn i øynene. Foto. AP Photo/Mary Altaffer Vis mer

- Jeg hadde en ladd pistol på bordet. Jeg var forberedt på å dø, fortalte Abramovic til The Guardian for et par år siden.

Ifølge avisa gikk hun derfra blødende og oppløst i tårer, men uten alvorlige skader.

Åpnet Ekebergparken

Utprøving av smertegrenser har stått sentralt i kunsten hennes. Hun setter seg selv ofte i stor fare, og utsetter seg for langvarige påkjenninger.

Under hennes performance Thomas Lips i Østerrike i 1975 spiste hun en kilo honning, drakk en liter vin og skar et pentagram på magen ved bruk av et barberblad.

Den verdenskjente kunstneren har vært i Norge flere ganger. Ved åpningen av Ekebergparken fikk hun 300 personer til å «munchskrike» utover Oslo.

Oslo  20131024.
Marina Abramovic innviet punktet og avduket en egen skulptur under innvielse av Munch-punktet i Ekebergparken torsdag kveld. Det er en del av det offisielle programmet til "Munch 150".
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20131024. Marina Abramovic innviet punktet og avduket en egen skulptur under innvielse av Munch-punktet i Ekebergparken torsdag kveld. Det er en del av det offisielle programmet til "Munch 150". Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Lady Gagas treningsvideo

I 1976 flyttet hun til Amsterdam. Siden 2001 har hun bodd i New York. Abramovic har etter hvert blitt et ikon.

I 2010 satt hun overfor fremmede og kjente mennesker på MoMa i New York, og så dem rett inn i øynene, i et prosjekt kalt «The artist is present»

Perfomancekunsten ble gjenstand for en dokumentar, og implementert i en musikkvideo av rapperen Jay Z, med et resultat Abramovic var langt fra fornøyd med, ifølge The Guardian.

Abramovic har etablert sitt eget institutt i Hudson New York, som har til hensikt å presentere og bevare arbeid innenfor en rekke kunstformer, og fikk celebert selskap i promoteringsarbeidet.

Popartisten Lady Gaga stilte opp i en video for kunstneren, der hun demonstrerer en treningsform som Abramovic underviser på sitt kunstinstitutt.

ABRAMOVIC-METODEN: Lady Gaga besøkte venninnen Marina Abramovics retreatsenter i forrige uke og spilte blant annet inn denne videoen, som skal hjelpe Marina å samle inn penger. Video: Marina Abramovic Institute Vis mer

- Lady Gaga sto med bind for øynene i skogen i tre dager. Hun jukset ikke, som de fleste av elevene mine gjør.

- Du vet, Lady Gaga er 27 år nå. Det er en viktig alder for kunstnere - alderen alle dør. Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Brian Jones - alle sammen. Så Lady Gaga kom til meg å sa: «du må hjelpe meg å overleve 27»!

Interessert i døden

I intervjuet med Der Tagesspiegel sier Abramovic at hun ser fram til 70-årsjubileet på Guggenheim-museet.

- Bestemoren min levde til hun var 103, og hun sa at «når du blir 70, så kommer du virkelig til å nyte livet», sier kunstneren i et intervju med CNN.

Hun sier hun er «svært interessert i døden».

- Jeg tenker på døden hver eneste dag. Jeg tenker på døden som en del av det å leve. Vi tenker alltid at vi er udødelige, men vi kan bli truffet av en asteroide under dette intervjuet. Det øyeblikket du vet at du kan dø når som helst, så er nuet alt du vet med sikkerhet at fins. Og performance handler om tilstedeværelse, sier Abramovic.