<strong>«VOLDTEKTSKULTUR»:</strong> Det amerikanske selskapet Levi Strauss &amp; Co. er blant dem som får gjennomgå i internasjonale medier etter at en ny rapport har presentert sjokkerende funn om arbeidsforholdene. Foto: NTB Scanpix
«VOLDTEKTSKULTUR»: Det amerikanske selskapet Levi Strauss & Co. er blant dem som får gjennomgå i internasjonale medier etter at en ny rapport har presentert sjokkerende funn om arbeidsforholdene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Levi's, Wrangler og Lee:

- Kvinnelige arbeidere tvunget til sex

Presenterer sjokkerende funn etter ny granskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En omfattende granskning har avdekket sjokkerende arbeidsforhold for kvinnelige arbeidere ved jeansgigantene Levi's, Wrangler og Lee.

Ifølge The Guardian viser en ny rapport at ansatte skal ha blitt tvunget til å ha sex med sine overordnede for å beholde jobben, eller for å kunne rykke opp i gradene. Torsdag leverte den uavhengige organisasjonen Worker Rights Consortium (WRC) sine funn etter to års etterforskning.

Intervjuer med 140 fabrikkarbeidere viser til påstander om seksuell trakassering, tvungen seksuell omgang og kjønnsbasert vold.

- Alle kvinnene på min avdeling har ligget med en overordnet. For kvinnene dreier det seg om å overleve, og ingenting annet ... Dersom man sier nei, får man ikke jobben, eller så blir ikke kontrakten fornyet, hevder en av de ansatte i rapporten.

- Løy for selskapet

Sjokkfunnene har slått ned som en bombe i internasjonale medier. Flere stiller også spørsmål ved hvordan slike forhold ikke har blitt avdekket tidligere.

- De krevde at vi løy på vegne av selskapet. Folk som driver med innkjøp av produktene har vært på besøk, men vi ble truet med sparken dersom vi fortalte sannheten om hva som egentlig har foregått, heter det fra en kvinne, som siteres i rapporten.

Saken fortsetter under:

<strong>UHOLDBART:</strong> Kvinnelige ansatte ved Levi's-fabrikker i Lesotho beskriver sjokkerende arbeidsforhold. Dette bildet er for øvrig tatt på Levi's fabrikk i San Francisco. Foto: NTB Scanpix
UHOLDBART: Kvinnelige ansatte ved Levi's-fabrikker i Lesotho beskriver sjokkerende arbeidsforhold. Dette bildet er for øvrig tatt på Levi's fabrikk i San Francisco. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Totalt skal det dreie seg om fem fabrikker, basert i Lesotho i det sørlige Afrika, med om lag 10 000 kvinnelige arbeidere. Både syersker, samt dem som driver med kvalitetskontroll, vasking og pakking skal være berørt av de urovekkende forholdene.

Fordømmer handlingene

En mann ved navn Nien Hsing står som eier i tre av de gjeldende fabrikkene.

Overfor nyhetsbyrået AP fordømmer Michael Kobori, som representerer Levi Strauss & Co, de påståtte handlingene som er blitt begått. Så raskt selskapet ble informert om funnene til WRC, tok de kontakt med Hsing.

- Vi har informert han om at dette ikke vil bli tolerert, og har satt et krav om en utbedringsplan, sier Kobori til AP.

Ifølge The Guardian og CBS News har Nien Hsing sagt seg villig til å samarbeide med blant annet kvinnerettighetsorganisasjoner for å bedre arbeidsforholdene.

- Vi streber etter en sikker og trygg arbeidsplass for alle ansatte i våre fabrikker, heter det i en skriftlig kunngjøring fra Hsing.

Saken fortsetter under:

- Dypt bekymret

Scott Deitz, visepresident i Kontoor Brands - selskapet som eier klesmerkene Wrangler og Lee - uttalte til The Guardian at de er «dypt bekymret» over anklagene som er kommet til overflaten.

- Dette er ikke måten vi ønsker å bli gjort oppmerksom på disse problemene. Vi skal få vite om slike forhold gjennom våre egne granskninger, sier han.

Rola Abimourched i Worker Rights Consortium er lettet over at det tas grep som følge av deres funn.

- Dette setter et eksempel for resten av industrien på hvordan man skal handle når trakassering og maktmisbruk finner sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer