LAGER INTIMKUNST: Trine Helen Sejrup lager smykker med brystvorter og vulvaer som motiv. Den 24 år gamle kunststudenten ønsker å fremme kroppspositivitet med prosjektet, og forteller at responsen stort sett har vært positiv - men at ikke alle synes like mye om de naturtro motivene. Foto: Privat
LAGER INTIMKUNST: Trine Helen Sejrup lager smykker med brystvorter og vulvaer som motiv. Den 24 år gamle kunststudenten ønsker å fremme kroppspositivitet med prosjektet, og forteller at responsen stort sett har vært positiv - men at ikke alle synes like mye om de naturtro motivene. Foto: PrivatVis mer

Kvinner sender bilder av underlivet sitt til Trine (24). Dette er resultatet

- Oldemor er min største fan.

(Dagbladet): Den 24 år gamle kunststudenten fra Bergen har funnet sin helt egen nisje:

Naturtro brosjer og smykker som viser brystvorter og kvinnelige kjønnsorgan.

Det var BA som først omtalte Sejrups prosjekt.

Ideen startet da Sejrup lagde vennskapssmykker til seg og en venninne, formet som brystvorter.

Siden utviklet hun konseptet til å omfatte en hel utstilling med både brystvorter og vulvaer da hun var avgangselev ved Høyskolen Kristiania i Bergen i vår.

DELTE TILBAKEMELDINGER: - Det er mange som synes dette er morsomt, og en del folk som ikke synes det er noe i det hele tatt, sier Sejrup om tilbakemeldingene på kunstprosjektet. Foto: Privat
DELTE TILBAKEMELDINGER: - Det er mange som synes dette er morsomt, og en del folk som ikke synes det er noe i det hele tatt, sier Sejrup om tilbakemeldingene på kunstprosjektet. Foto: Privat Vis mer

Kroppspositivitet

- Jeg så potensiale i disse smykkene. De hadde mer budskap enn jeg hadde fått sagt til meg selv da jeg først lagde dem. Det er et prosjekt som betyr noe for meg, og som jeg håper kan gjøre en forskjell, sier 24-åringen til Dagbladet.

Hun forteller at prosjektet omhandler kroppspositivitet, og sier at hun håper at smykkene kan være med på å gjøre folk mer fornøyde med egen kropp.

- Jeg vet at mange har en eller annen del av kroppen sin som de ønsker å skjule, og vil utstille noe av det vi kanskje har vanskeligst for å vise fram, nemlig noe intimt, på en vakker måte, sier Sejrup, og utdyper:

- Hvis dette er greit, er alt imellom greit. Det er ingen ting som egentlig trenger å skjules.

Oldemor er fan

Bergenseren forteller at responsen både har vært positiv og negativ, men at de fleste som deler sin mening heller mot førstnevnte kategori.

- Det er mange som ser saken, og føler at de identifiserer seg med budskapet mitt. Det er veldig gøy, sier Sejrup, som samtidig understreker at positive og negative tilbakemeldinger er like viktige i hennes øyne.

NATURTRO: Mens enkelte brosjer blir skapt ut fra Sejrups egen fantasi, er andre basert på bilder hun har mottatt fra kvinner som ønsker seg et mer personlig smykke. Foto: Privat
NATURTRO: Mens enkelte brosjer blir skapt ut fra Sejrups egen fantasi, er andre basert på bilder hun har mottatt fra kvinner som ønsker seg et mer personlig smykke. Foto: Privat Vis mer

- Kunst skal provosere og engasjere. Det vil alltid være noen som misliker noe. Jeg har ikke noen problem med at smykkene kanskje ikke slår an hos alle. Folk blir jo støtt av alt, og man kan ikke trå så forsiktig at ingen skal bli støtt.

Videre forteller Sejrup at både klassekamerater og besteforeldre har rødmet av smykkene hennes.

Samtidig er det et annet familiemedlem 24-åringen beskriver som sin største fan, nemlig oldemoren.

- Hun synes prosjektet er kjempekult, og har fått en brosje. Det er ikke hennes stil, men hun ville aldri ha funnet på å bli støtt over noe sånt, sier Sejrup og smiler.

Sender bilder av vulva

Fra å være et prosjekt som startet som vennskapssmykker, har brosjene bredt om seg i løpet av kort tid og blitt en liten bedrift for Sejrup, som blir student ved Kunsthøgskolen i Bergen til høsten.

En rekke kvinner har til og med sendt bilder av eget underliv for å få kunststudenten til å lage brosjer som likner.

- Jeg har selv oppfordret folk til å ta bilder. Hvis du skal ha noe så intimt og personlig som en «nipple» eller vagina på deg, antok jeg at man kanskje hadde lyst på noe som er sitt eget, forklarer hun.

- Det er jo en tillitssak. Jeg blir veldig glad når jeg får et sånt bilde. Akkurat nå sitter jeg på fire bilder, og så sletter jeg dem når jeg har laget smykkene.

Penis-prototyp

Videre forteller Sejrup at utformingen av en brosje kan ta om lag en time.

- Utformingen varierer. Noen har mer intrikate former, utdyper hun.

Hvor er brosjene som viser det mannlige kjønnsorgan, tenker du kanskje?

De kommer - muligens. Men størrelsen kan bli et problem, skal vi tro Sejrup.

- En penis er mye større enn en vagina, spesielt hvis den skal være i utstrakt form. Da vil det jo stikke ut, med mulighet for å knekke, forteller bergenseren, som likevel er i gang med en penis-prototyp.

- Det er en som har gått med på å være prøvekanin for et mini-penissmykke, røper hun.

ARRESTERT: Den japanske kunstneren Megumi Igarashi, som jobber under aliaset Rokudenashiko, er arrestert i Japan for å ha spredt støtende kunst. Vaginakunstneren trengte for eksempel hjelp til å lage en vagina-kajakk. Video: Rokudenashiko Vis mer
FJERNET FRA FACEBOOK: I «Newton» opplyser Line Jansrud barn og unge om pubertet. Men videoen som omhandler kvinnens vagina og eggstokker ble for mye for Facebook. Video: NRK Vis mer