Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kim Kardashian West:

Kyotos ordfører med bønn til Kim Kardashian

Håper å få stjerna til å bytte navn på undertøyskolleksjon.

OMDISKUTERT KOLLEKSJON: Siden Kim Kardashian lanserte sin nye kolleksjon med shaping-undertøy i forrige uke, har kritikken haglet inn. Nå ber ordføreren i den japanske byen Kyoto om at realitystjernen revurderer navnevalget på kolleksjonen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OMDISKUTERT KOLLEKSJON: Siden Kim Kardashian lanserte sin nye kolleksjon med shaping-undertøy i forrige uke, har kritikken haglet inn. Nå ber ordføreren i den japanske byen Kyoto om at realitystjernen revurderer navnevalget på kolleksjonen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke lanserte Kim Kardashian West (38) sitt nye prosjekt, en undertøyskolleksjon bestående av shaping-undertøy som «faktisk funker».

Men lenge før kolleksjonen har nådd butikkene, har kritikken haglet mot stjernas nye merkevare.

Det er navnet på kolleksjonen som har vakt de sterke reaksjonene. Kardashian har nemlig valgt navnet «Kimono», noe som er navnet på den tradisjonelle japanske nasjonaldrakta. Flere hevder at det å kalle undertøyskolleksjonen for «Kimono» er kulturell appropriasjon og at det regelrett vanærer det tradisjonelle plagget.

Nå har også ordføreren i den japanske byen Kyoto kastet seg inn i debatten.

Søkte om enerett

Ifølge rapporter framlagt av kjendisnettstedet TMZ, skal Kardashian ha søkt om å få enerettigheter til navnet «Kimono Intimates». Flere har reagert på at Kardashian velger navnet på det tradisjonelle japanske klesplagget, når kolleksjonen består av undertøy.

Kommentarer som «Hvorfor kalles det kimono når det er et helt annet klesplagg», har vært gjengangere i stjernas kommentarfelt i sosiale medier.

SHOW: Kim Kardashians kjole under «Hollywood Beauty Awards» vekker oppsikt. Vis mer

«Karate Kid»-skuespilleren Tamlyn Tomita (53) er blant dem som har latt seg provosere av Kardashians navnevalg. På Twitter har hun lagt ut to bilder, et av seg selv og en annen kvinne ikledd tradisjonelle kimonoer, og et pressebilde fra Kim Kardashians undertøykolleksjon.

«En er KIMONO. En er Kim som skamløst selger shaping-undertøy. Som dere ikke trenger», skriver Tomita.

Flere har også sendt inn forslag til nye navn - som «Kimotion» og «Kimposition».

- Bør ikke monopoliseres

Navnevalget har nå ført til at Kyotos ordfører, Daisaku Kadokawa, har skrevet et åpent brev til realitystjerna. Der ber han Kardashian om å revurdere navnet på sin kolleksjon, med begrunnelse i at navnet ikke bør monopoliseres.

«De siste åra har vi sett at det ikke bare er japanere, men også mange utenlandske turister som bærer Kimono og som vandrer rundt i Kyoto og andre japanske byer med den. Det er et bevis på at Kimono, som vi er stolte over som vår tradisjonelle kultur, er elsket av mennesker over hele verden», skriver han i brevet som er publisert på hans facebook-profil.

KIMONO: Drakten Kimono er den tradisjonelle japanske nasjonaldrakten. Drakten svøpes rundt kroppen, alltid med den venstre siden over mot høyre og holdes på plass av et bredt tøybelte som bindes sammen bak på ryggen. Foto: NTB scanpix
KIMONO: Drakten Kimono er den tradisjonelle japanske nasjonaldrakten. Drakten svøpes rundt kroppen, alltid med den venstre siden over mot høyre og holdes på plass av et bredt tøybelte som bindes sammen bak på ryggen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Videre skriver han at landet nå er i gang med et nasjonalt initiativ om å gjøre Kimono-kulturen til et symbol på Japans kultur og ånd, registrert under UNESCOS immaterielle liste over kulturarver, og at de derfor håper at Kardashian ikke vil ta monopol på navnet.

«Vi mener at navnet Kimono er en ressurs som bør deles med alle mennesker som elsker Kimono og dens kultur, og derfor ikke bør monopoliseres», skriver han og legger til at han håper at Kardashian vil ta hensyn til deres tanker og ønske omkring denne saken.

Gjør endring

Bønnen til kritikerne av navnevalget, samt ordføreren har nå blitt hørt. I et innlegg publisert på Instagram meddeler Kim Kardashian nå at hun skal endre navnet på undertøysmerket sitt.

- Å være en entreprenør og min egen sjef har vært en av de mest givende utfordringene jeg har blitt velsignet med i hele mitt liv. Hva som har gjort det mulig for meg etter alle disse åra har vært den direkte kommunikasjonen med fansen og publikummet mitt. Jeg lytter, lærer og vokser hele tida, skriver 38-åringen, og fortsetter:

- Jeg setter så stor pris på lidenskapen og de varierte perspektivene som folk formidler til meg.

Videre skriver «Keeping Up With The Kardashians»-stjerna at da hun annonserte navnet på undertøysmerket sitt var det med beste mening og intensjon.

- Mine merker og produkter er laget med inklusivitet og mangfold i kjernen, og etter betenkning og vurdering vil jeg lansere mitt Shape-wear merke under et nytt navn. Jeg vil snart kontakte dere. Takk for deres forståelse og støtte, avslutter hun innlegget med.

I kommentarfeltet strømmer det til med gode ord til realitystjerna og flere benytter anledningen til å takke stjerna for at hun endrer navnet på undertøysmerket sitt.

- Jeg elsker at du som alle andre er et menneske. Du lærer og vokser og du tør å innrømme det. Stor respekt til deg, kommenterer en av følgerne.

- Det er så bra gjort av deg. Du kunne lett ha sagt at du ikke ville endre navnet. Stor respekt. Vi hadde kjøpt undertøyet uansett, kommenterer en annen.

- Tusen takk Kim for at du lytter. Vi støtter deg, alltid, kommenterer en tredje.

Nå gjenstår det bare å se hva det nye navnet på undertøysmerket til Kim Kardashian vil være.

Benektet beskyldningene

Etter at Kardashian lanserte sin kommende merkevare for en knapp uke siden, har kritikken, som nevnt, haglet mot 38-åringen.

Japanske Sono Fukoshini startet raskt underskriftskampanjen #KimOhNo på nettstedet Change.org, en kampanje som siden har gått sin seiersgang i sosiale medier. Også denne kampanjen forsøker å stanse realitystjernas navnevalg og har så langt fått nesten 120.000 signaturer.

De mange reaksjonene førte til at Kardashian i slutten av forrige uke gikk ut og kommenterte navnevalget. Da tydet lite på at hun vil gi etter og endre navnet.

I en uttalelse til avisa The New York Times sto hun på sitt, og benektet beskyldningene om at hun ikke har respekt for den japanske kulturen.

«Jeg forstår og har dyp respekt for betydningen av kimono i den japanske kulturen, og jeg har ingen planer om å designe eller selge noen plagg som på en eller annen måte vil likne på eller vanære det tradisjonelle plagget», sa hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!