Åpent brev fra kronprinsesse Mette-Marit

- La Marius være i fred

- Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig, skriver prinsessen i et åpent brev.

BER MEDIENE LA SØNNEN VÆRE I FRED: I et åpent brev publisert på Kongehuset.no skriver Mette-Marit at hun ønsker at norsk presse skal la Marius være i fred. FOTO: NTB SCANPIX
BER MEDIENE LA SØNNEN VÆRE I FRED: I et åpent brev publisert på Kongehuset.no skriver Mette-Marit at hun ønsker at norsk presse skal la Marius være i fred. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen fyller Marius Borg Høiby 20 år og flytter til USA. I den anledning har hans mor, kronprinsesse Mette-Marit, skrevet et åpent brev publisert på kongehusets offisielle nettside.

I brevet går kronprinsessen hardt ut mot norsk presse - og ber dem la sønnen Marius være i fred.

« Marius har alltid hatt en rolle som har vært vanskelig å definere i det offentlige rom. Han er og blir en usedvanlig viktig del av vår familie. Marius ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken. Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person, skriver prinsessen.»

BEKYMRET FOR SØNNEN: Mette-Marit håper at norsk presse vil la Marius være i fred fremover. FOTO: NTB SCANPIX
BEKYMRET FOR SØNNEN: Mette-Marit håper at norsk presse vil la Marius være i fred fremover. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Omringet av journalister

«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig».

I brevet skriver kronprinsessen at enkelte medier har gått langt i sin søken etter oppslag om sønnen, uten å nevne konkrete eksempler.

«Noen få medier har valgt å skrive om ungdommelig ubetenksomhet. Det ville vært unaturlig hvis det ikke fantes eksempler på det. Jeg er i hvert fall glad for at alt mitt ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne. Det hadde sett mye verre ut. Jeg vil gjerne benytte anledning til å takke alle medier som har behandlet Marius sin ungdomstid med klokskap.», skriver kronprinsesse Mette-Marit.

La han være i fred

Marius Borg Høiby har selv valgt å holde en lav profil i offentligheten. I fjor dukket han imidlertid opp i NRKs store suksesserie «Skam», i en liten musikksekvens i én av episodene.

Kronprinsessen skriver videre i sitt brev at sønnen ikke har noe ønske om å leve sitt liv i offentligheten - og ber mediene holde seg unna.

«Marius ønsker ikke å leve et liv i offentligheten. Min forpliktelse ovenfor ham som mor er å ta det ansvaret som ble gitt meg på Aker sykehus for 20 år siden alvorlig. Derfor velger jeg nå å be deler av norsk media la ham få lov til å slippe et fokus han ikke ønsker, når han nå blant annet av den grunn velger å reise til utlandet for å studere», skriver hun.

- Ønsker ikke medieomtale

Kronprinsessen skriver i brevet at de par siste årene «har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig.».

Dagbladet har snakket med Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen, som ikke vil gå inn på hvilke episoder det er snakk om.

- Det er et faktum at omtalen av Borg Høiby, i enkelte deler av pressen, har økt kraftig i omfang, sier Hagen til Dagbladet.

For å markere at kronprinsessens sønn ønsker å holde en lav medieprofil, et ønske han har gjentatt flere ganger i ungdommen, valgte kronprinsessen å sende ut dette brevet, forteller Hagen.

- Tidligere, når Borg Høiby eksplisitt har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å bli omtalt i pressen, har vi blitt møtt med argumenter fra pressen om at han er voksen, at han er en offentlig person og at det var en biografi om ham på hoffets nettsider. For å markere at han ikke ønsker presseomtale og at han ikke har noen offisiell rolle for kongehuset, har vi også fjerne den biografien, sier Hagen.

- Det klargjør også hans framtidige rolle. Han skal ikke ha egne offisielle oppdrag på vegne av kongehuset, men når det er naturlig deltar han på tilstelninger med familien sin, legger Hagen til.

SKAM-statist

Marius Borg Høiby er god venn av SKAM-skuespiller Thomas Hayes. De feiret russetida sammen i fjor, og var begge en del av Nesbru-russebussen Normandy 2016. I fjor sommer dukket Marius opp som statist i den populære serien sammen med sin kompis.

PÅ SKAM-FEST: Marius Borg Høiby er med på terrassefest i forrige sesong av «Skam». Til høyre kompisen Thomas Hayes, som spiller William. Foto: NRK
PÅ SKAM-FEST: Marius Borg Høiby er med på terrassefest i forrige sesong av «Skam». Til høyre kompisen Thomas Hayes, som spiller William. Foto: NRK Vis mer

Viste fram kjæresten for første gang

I oktober dukket Marius opp på Oslo Horse Show, da Märtha Louise gjorde comeback på hesteryggen. Det var første gang Marius Borg Høiby viste seg offentlig med kjærsten Linn Helena Nilsen(20), som han nå skal flytte til USA sammen med, for å studere ved et universitet i California.

OSLO HORSE SHOW: Marius viste seg sammen med kjæresten sin Linn Helena Nilsen(20) under Oslo Horse Show i oktober. FOTO: Vidar Ruud/NTB Scanpix
OSLO HORSE SHOW: Marius viste seg sammen med kjæresten sin Linn Helena Nilsen(20) under Oslo Horse Show i oktober. FOTO: Vidar Ruud/NTB Scanpix Vis mer

Dette er det siste bildet Marius har publisert på sin offentlige Instagram-profil.

🇺🇸 📸; mamma

Et bilde publisert av Marius Borg Høiby (@marius_borg)

Her kan du lese hele brevet som Kongehuset.no har publisert:

Brevet fra Mette-Marit

Helt siden jeg for 20 år siden så Marius åpne øynene for første gang, har jeg først og fremst vært mor. Jeg var 23 år og fikk et stort ansvar. Det har vært den største gaven i livet mitt.Marius har alltid hatt en rolle som har vært vanskelig å definere i det offentlige rom. Han er og blir en usedvanlig viktig del av vår familie.

Marius ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken. Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person.Rollen har også vist seg vanskelig å tolke for mennesker rundt oss i det private. Helt fra han var bitte liten. Alt fra foreldre som har kommet med bekymringer og velmente råd, til lærere som alltid har hatt andre forventninger til Marius sin oppførsel enn til andres. Og jeg er ikke noe bedre selv. Som mor tar jeg meg ofte i å ha forventninger til Marius sin oppførsel som er urealistiske, og annerledes enn hva jeg ville hatt til hans søsken.

Da Marius var liten hadde vi stort sett journalister som fast sto utenfor huset der vi bodde. NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag.

Heldigvis. Men det at Marius har blitt 20 gjør ikke at han er fritt vilt igjen.

De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig.

Noen få medier har valgt å skrive om ungdommelig ubetenksomhet. Det ville vært unaturlig hvis det ikke fantes eksempler på det.

Jeg er i hvert fall glad for at alt mitt ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne. Det hadde sett mye verre ut. Jeg vil gjerne benytte anledning til å takke alle medier som har behandlet Marius sin ungdomstid med klokskap.

Livet er skjørt, dere. Og vakkert.

Hvis vi tar det på alvor så prøver vi vel å se nyansene, og menneskene som hele, med muligheter, istedenfor at vi prøver å presse dem inn i små rom av fordommer.

Jeg håper inderlig at de arketypene som ser ut til å prege en liten del av medie-Norges tolkning av en 20-årings liv får motstand.

Marius ønsker ikke å leve et liv i offentligheten. Min forpliktelse ovenfor ham som mor er å ta det ansvaret som ble gitt meg på Aker sykehus for 20 år siden alvorlig. Derfor velger jeg nå å be deler av norsk media la ham få lov til å slippe et fokus han ikke ønsker, når han nå blant annet av den grunn velger å reise til utlandet for å studere.

I morgen reiser han ut i verden. En sjeldent nydelig ung mann, med et åpent blikk. Som mor kunne jeg ikke vært stoltere.Og til dere andre 20- åringer der ute. Jeg er så stolt og imponert av hvem dere er.

Gjennom arbeidet mitt, og all kontakt jeg i årenes løp har hatt med Marius sine venner og bekjente, har jeg sett noe av hva dere står i. Jeg ønsker dere alt godt. Og husk.

”Life is the only way.

To get covered in leaves,

Catch your breath on sand,

Rise on wings;

To be a dog,

Or stroke its warm fur;

To tell pain

From everything it´s not;

To squeeze inside events,

Dawdle in views,

To seek the least of all possible mistakes;

An extraordinary chance

To remember for a moment

A conversation held with the lamp

switched off;

And if only once

To stumble on a stone,

End up soaked in one downpour or

Another,

Mislay your keys in the grass;

And to follow a spark on the wind with

Your eyes;

And to keep on not knowing

Something important

(«A Note», Wislawa Szymborska)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer