Lars Berger:

La opp av familiære årsaker: - Litt for tøft for kona

«Mesternes mester»-profilen om livet etter karrieren.

RETTET FOKUS HJEMOVER: Lars Berger legger ikke skjul på at idrettskarrieren har vært altoppslukende. Da han møtte Linda Tangen i 2014, forlovet paret seg etter bare fire måneder. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RETTET FOKUS HJEMOVER: Lars Berger legger ikke skjul på at idrettskarrieren har vært altoppslukende. Da han møtte Linda Tangen i 2014, forlovet paret seg etter bare fire måneder. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg la blant annet opp av familiære årsaker. Som utøver gikk jeg veldig inn i de oppgavene jeg hadde foran meg, og tenkte idrett hele tida. Jeg var antakelig litt «fjern» i de mest krevende periodene.

I april er det fire år siden Lars Berger (39) besluttet å legge konkurranseskiene på hylla for godt. Da karrieren var ved veis ende sto en kongepokal, sju verdenscupseire, ett VM-sølv og åtte VM-medaljer igjen som et bevis på en fenomenal karriere.

SKISTJERNE: Lars Berger på toppen av seierspallen etter 10 km sprint i Hochfilzen i Østerrike under verdenscupen i 2013. Frankrikes Martin Fourcade (t.v) kom på annenplass, mens Ole Einar Bjørndalen tok tredjeplassen. Foto: AP / NTB Scanpix
SKISTJERNE: Lars Berger på toppen av seierspallen etter 10 km sprint i Hochfilzen i Østerrike under verdenscupen i 2013. Frankrikes Martin Fourcade (t.v) kom på annenplass, mens Ole Einar Bjørndalen tok tredjeplassen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Å bli verdensmester i to vintergrener - henholdsvis langrenn og skiskyting - kommer derimot ikke gratis. Mot slutten av karrieren sleit Berger - som for øvrig er storebror til Tora Berger (37) - med et skrantende kne. I tillegg innså toppidrettsutøveren at han måtte flytte fokus hjemover.

- Dagene besto av mye reising, og det ble litt for tøft for kona å styre alene hjemme. Jeg ønsket å være mer til stede, sier han.

SUPERDUO: I dag er begge pensjonert fra skisporet, men under VM i skiskyting i 2005 var Lars og Tora Berger verdens beste skiskyttersøsken. Foto: NTB Scanpix
SUPERDUO: I dag er begge pensjonert fra skisporet, men under VM i skiskyting i 2005 var Lars og Tora Berger verdens beste skiskyttersøsken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Glimt i øyet

Det var rundt påsketider i 2014 at 39-åringen møtte Linda Tangen (33). Alt vitnet om en personlig fulltreffer, da Berger gikk ned på kne bare fire måneder seinere.

- Det gikk veldig fort. Jeg falt for det faktum at hun er en lystig og hyggelig dame med beina godt plantet på jorda. Hun var trygg og fin, og hadde glimt i øyet, sier han og fortsetter:

- I likhet med meg liker Linda å være aktiv, og er aldri fremmed for å kaste seg med på ting. Det setter jeg pris på. Jeg lar meg også fascinere av at hun er tømrer. En som er praktisk anlagt. Det er artig.

LYKKELIG GIFT: Lars Berger og kona Linda Tangen har snart vært ektefeller i fire år, og kan i mai markere blomster-/linbryllup. Foto: Tore Skaar
LYKKELIG GIFT: Lars Berger og kona Linda Tangen har snart vært ektefeller i fire år, og kan i mai markere blomster-/linbryllup. Foto: Tore Skaar Vis mer

Etter et drøyt år som kjærester, kjøpte paret hus sammen - etterfulgt av giftermål i Gudbrandsdalen i mai 2015. Berger minnes dagen som en av de største i sitt liv.

- Det ble bryllup i Gudbrandsdalen, der vi begge to er fra. Vi var omgitt av familie og venner - og var vel rundt 70 personer. Seremonien var veldig emosjonell for min del. Det var en fin opplevelse i kirka og hyggelig fest etterpå. En bra dag, rett og slett.

- Generalprøven

Tangen har to barn fra tidligere forhold. Hvorvidt ekteparet ønsker å utvide familien i framtida, gjenstår derimot å se.

- Hvem vet? Foreløpig trives vi slik det er nå. Vi har også en bikkje sammen, og det er vel fort generalprøven, er det ikke?, sier han og ler.

At Berger har omfavnet sin egen tilværelse etter idrettskarrieren, legger han ikke skjul på. Da 39-åringen la opp, gikk han videre til en rolle som trener for paralandslaget. Selv om arbeidet var givende, viste også dette seg å bli en tidkrevende oppgave.

- Det har vært veldig moro, men det er mye reising og tar mye tid, så det er en egen livsstil å være trener. Jeg er mye på tur, og det er noe familien har merket, fortalte Berger da han ga seg etter tre år.

Saken fortsetter under:

ELLEVILL PARODI: Skiskytterne Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen blir parodiert i denne videoen av lagkameratene Alexander Os og Lars Berger. Video: Jan Olav Bjørn Gjermundshaug / Vegard Ulekleiv Vis mer Vis mer

- Ikke vond å be

Da kontrakten gikk ut i fjor, beveget han seg inn på nye territorium, og jobber i dag som assisterende butikksjef på Spar.

I disse dager viser den tidligere verdensmesteren likevel at det fortsatt bor en konkurransemann i ham - som en av sju gjenværende deltakere i «Mesternes mester».

- Jeg har fulgt programmet i åra som har gått, og var ikke vond å be da jeg ble spurt om å delta. Man treffer kjempefine mennesker, og får helt klart nye venner, sier Berger, som - av konkurransemessige årsaker - ikke kan røpe stort mer på nåværende tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer