MØTTES SØNDAG: Da Lady Gaga og Dalai Lama møttes for to dager siden var mental helse og meditasjon blant temaene på agendaen. Det er imidlertid ikke alle som er like glade for møtet mellom de to. Foto: Kevin Mazur / NTB Scanpix
MØTTES SØNDAG: Da Lady Gaga og Dalai Lama møttes for to dager siden var mental helse og meditasjon blant temaene på agendaen. Det er imidlertid ikke alle som er like glade for møtet mellom de to. Foto: Kevin Mazur / NTB ScanpixVis mer

Lady Gaga angivelig bannlyst i Kina

Superstjernas møte med Dalai Lama falt ikke i god jord hos Kinas kommunistparti. 

(Dagbladet): Søndag møttes Lady Gaga og Dalai Lama i Indianapolis i anledning The United States Conference of Mayors, for å diskutere hvordan man kan skape en mer medmenneskelig verden, ifølge artistens Facebook-side.

I løpet av den 20 minutter lange samtalen, som ble sendt direkte på Facebook, var duoen innom temaer som meditasjon, psykisk helse og Orlando-tragedien.

Det er imidlertid ikke alle som er like glade for møtet mellom Gaga og Dalai Lama.

Ifølge The Guardian skal Kinas kommunistparti etter møtet ha føyd artisten til en liste over «fiendtlige utenlandske styrker» som er bannlyst av partiet.

Tett PÅ: KrF-leder Knut Arild Hareide kom tett på Dalai Lama under hans besøk i Stortinget i 2014. Fredsprisvinneren delte ut klemmer, strøk ham på låret og holdt ham i hånden under store deler av konferansen. - En ny opplevelse sier Hareide. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Omstridt i Kina

Dalai Lamas forhold til Kina er heller anstrengt, grunnet uenighet om Tibets tilhørighet. Dalai Lama er tibetanernes åndelige leder, men måtte flykte fra Tibet i 1959 etter et mislykket opprør.

Han regnes som en oppvigler av kinesiske myndigheter, som ifølge Time tror at hans plan er å gjøre Tibet til et selvstendig land.

Dalai Lama selv hevder ifølge avisen at han kun ønsker at regionen skal få selvstyre i større grad enn i dag.

Som følge av Gagas møte med Dalai Lama har kommunistpartiets propagandaavdeling sendt ut en «viktig instruksjon» der de legger ned forbud mot hele hennes repertoar i Fastlandskina, skrev Hong Kong-avisen Apple Daily mandag.

Ifølge avisa fikk kinesiske nettsider og medieorganisasjoner klar beskjed om å slutte med å opplaste eller distribuere musikken hennes som et tegn på Beijings irritasjon.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Kinas kommunistparti forsøker å styre pressen både i egne og utenlandske medier.

Les Inger Bentzruds kommentar her: Xi Jinping struper pressen

- Ingen som vet

Kina har tidligere advart både Obama og Norge mot å møte Dalai Lama. Den norske regjeringen endte opp med å si nei til å møte tibetanernes åndelige leder da han besøkte Norge i 2014.

IKKE NOE PROBLEM: Dalai Lama tok seg tid til å møte Dagbladet da han ankom Norge i 2014. Han sa at det ikke var noe problem at norske myndigheter ikke ville møte ham. Hans hovedanliggende er å spre menneskeverd. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet møtte Dalai Lama på Nobelinstituttet under hans norgesbesøk i 2014 spurte vi om han trodde at han noen gang vil få komme tilbake til landet der han er født og oppvokst, etter å ha vært flyktning i 55 år.

Svaret hans lød som følger:

- Om det er mulig for meg å reise hjem, er det ingen som vet. Det kan ta noen år. Kanskje fem år eller ti år. Det er jo også helt avhengig av mitt liv: Om jeg lever om 14 eller 20 år. Kanskje dør jeg, og da er det jo ikke mulig.

SPØRRETIMEN: SVs Audun Lysbakken stilte utenriksminister Børge Brende (H) kritiske spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas da kommende Oslo-besøk i Stortingets spørretime i april 2014. Video: Stortinget Vis mer