Christine Koht:

- Lært meg å leve her og nå

Christine Koht har vært kreftsyk siden 2018. Hun har vært inn og ut av sykehus, og opplevd både opp- og nedturer de siste åra. Nå har hun funnet en større mening med livet.

LIVET I GAVE: Christine Koht har fått tilsendt 15 fargerike kjoler som har gjort at hun føler at hun har fått livet igjen i gave. Foto: Privat
LIVET I GAVE: Christine Koht har fått tilsendt 15 fargerike kjoler som har gjort at hun føler at hun har fått livet igjen i gave. Foto: Privat Vis mer
Publisert

De fleste som har fulgt med på Christine Kohts (53) sykdomsforløp, kan trolig si seg enig i at man skal lete lenge etter en dame med mer pågangsmot og godt humør enn henne.

Helt siden hun i 2018 fikk beskjed om at hun hadde fått kreft har hun latt omverdenen få ta del i sykdommen hennes, ved å nesten ukentlig dele oppdateringer om hvordan det går. Hun har vært inn og ut av sykehus de siste åra, og vært gjennom en rekke tøffe behandlinger.

Når Dagbladet slår på tråden befinner Koht seg i sykehussenga på Tønsberg sykehus. Hun er innlagt for niende gang på kort tid, men til tross for dette er hun ved godt mot.

FJERNER: Christine Koht har latt folk følge hennes kamp tilbake etter sykdommen med jevnlige oppdateringer på sosiale medier. Video: Kirsten Koht (med tillatelse) Vis mer

- Jeg nektet og ville ikke

Hun er rask til å fortelle at hun føler seg i god form nå, men at det allerede om en time kan endre seg. Dette er hun vant med da hun er av typen som blir akutt syk, og aldri vet når en ny infeksjon melder ankomst.

- Herregud, sykehus. Det er stusslige greier, er blant de første ordene som kommer ut av munnen til Koht, før hun forklarer hvorfor hun nå er innlagt.

- Feberen steg og de målte at min crp var på 39. Det var en ny infeksjon, og jeg nektet og ville ikke. Men Pernille er obersten i familien så hun ringte til sykehuset, forklarer hun, og legger til at hun ble fraktet i ambulanse til sykehuset.

Heldigvis har jeg alltid kofferten min klar med alt jeg trenger, sier hun. Hun fikk tildelt et rom, og inn på rommet beskriver komikeren at det kom inn tre leger med en alvorlig mine.

ÅRETS FORBILDE: Christine Koht ble kåret til årets forbilde under Se og Hørs kjendisgalla 2019. Video: Privat Vis mer

- Når de kom inn tenkte jeg: «Unnskyld meg, dør jeg i kveld?» Så sa de at jeg har hvite stafylokokker i blodet mitt, og at de er nødt til å sette meg på antibiotika med en gang fordi det kan gå til hjerteklaffene. Det kan være veldig farlig, forklarer hun, og legger til at det er mange begrep med sykdommen som hun ikke skjønner bæret av.

Koht stilte igjen spørsmål om hun kom til å overleve. Hun fikk et ja som svar, men beskjed om at hun må være innlagt i seks uker mens hun går på sterk antibiotika.

- Menneskeeksperiment

Hun forteller åpenhjertig over telefon at hun har en skade som gjør at hun får magesyre opp i spiserøret.

- For meg kan det bli blodforgiftning, og det er altså så jævlig. Selv om jeg går på kortisol, har jeg ikke nok kortisol som andre, forklarer hun.

SMERTE: Christine Koht forklarer at hun ikke kan beskrive hvor vondt en infeksjon er. Da er det ingen som kan ta på henne og hun får frostrier, lavt blodtrykk og får ikke puste. Foto: Privat
SMERTE: Christine Koht forklarer at hun ikke kan beskrive hvor vondt en infeksjon er. Da er det ingen som kan ta på henne og hun får frostrier, lavt blodtrykk og får ikke puste. Foto: Privat Vis mer

Smerten hun opplever av å få en infeksjon klarer hun ikke beskrive en gang. Det er ingen som kan ta på henne, hun får frostrier, lavt blodtrykk og får ikke puste.

- Jeg ligger, og det høres nok veldig rart ut, men jeg ligger sittende. Det er noe jeg aldri trodde at jeg kom til å gjøre. Jeg har alltid ligget på høyresiden. Men når du er veldig syk så er det helt utrolig hva du kan venne deg til. Det er derfor jeg går på enormt høye doser antibiotika - fordi jeg aspirerer hver natt.

RØRENDE TALE: Kirsten Koht tok imot prisen «årets forbilde» på vegne av datteren Christine Koht, under Se og Hørs kjendisgalla i fjor. Hun holdt en rørende takketale. Video: Bjørn Lindgren Vis mer

Koht har også gått på enorme mengder med kortison, noe hun beskriver som et menneskeeksperiment.

- Det er vanlig å bli satt på maks tre dager, men jeg har gått på tusen milligram i tre måneder. Jeg ble jo grillet levende, og da jeg var på Rikshospitalet trodde de ikke det var mulig, forklarer hun.

Sykehusturné

Koht legger ikke skjul på at hun har fantastiske leger rundt seg.

- Jeg er veldig stolt over å komme ut av dette. Det er fantastiske leger som har sagt til meg: «kjemp, hold ut!» Men det som har reddet meg har vært all støtten, man er ikke mentalt sterk i et tomrom.

Planen er at hun skal hjem dagen etter telefonsamtalen vår. Dette tar hun imidlertid som det kommer, da ting ikke alltid går helt etter planen. De siste to julaftener har hun nemlig feiret på sykehus.

PÅSKESTEMNING: I en video publisert på Christine Koht sin Facebook-side tidligere i år, koste hun seg i solveggen med mamma Kirsti. Vis mer

- Første julen i 2018 feiret vi på Radiumhospitalet, og i fjor hadde mamma forberedt til jul i flere dager. Hun hadde gledet seg så fælt, men jeg fikk akutt sepsis og ble dødssyk. Vi måtte ringe mamma og si at jeg var innlagt. Vi endte med å feire på et sykehusrom på Rikshospitalet med en stol, seng, krakk og et bord, minnes hun.

Med en spøkende tone sier hun at de kanskje rett og slett skulle hatt en sykehusturné hvor de feirer julaften på ulike sykehus hvert år.

- Når jeg fikk beskjeden om at jeg skulle være innlagt i seks uker begynte jeg å le - jeg har svart humor. Så da sa jeg at: «jaja, da blir det Tønsberg i år», men det synes ikke Pernille er noe gøy, fortsetter hun lattermildt.

Lønner seg å være blid

De fleste lurer nok på hvordan det er mulig å holde motet oppe slik Koht har gjort. Det kan hun imidlertid svare på. Ifølge Koht handler det om å kapsle seg inn.

- Jeg kapsler inn alt der ute som jeg savner, og så har jeg lært meg opp til å leve - at jeg er til stede her og nå. Så det som skjer der ute, det må bare skje, slår hun fast.

I tillegg mener komikeren at det lønner seg å være blid, noe som har blitt et slags motto for henne under kreftsykdommen.

- Jeg har lært en del av kreften som handler om å ta seg sammen og skjerpe seg. Det er ting med denne sykdommen som gjør at du bare bestemmer deg for ting. Ikke bruk tid på tullete ting - skjerp deg og vær blid, ler hun.

GIFT: Christine Koht og Pernille Rygg har vært gift siden 2013. Sammen har de delt både opp - og nedturer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GIFT: Christine Koht og Pernille Rygg har vært gift siden 2013. Sammen har de delt både opp - og nedturer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Nylig kom hun ut med boken «Kohts bok», ført i pennen av den anerkjente journalisten Joachim Førsund. I boka forteller komikeren om hittil ukjente faser i livet sitt. Boken, som hun påpeker at hun er veldig stolt av, har endret menneskers tilnærmelse til henne.

- Jeg er ufarlig, men jeg har aldri vært mer ufarlig enn jeg er nå, sier hun.

SYKE: De tre brødrene Caison, Tristen og Carter har alle arvet den sjeldne krefttypen som rammer synet fra sin mor. Hun hadde selv kreften som barn, men trodde aldri at hun skulle gi sykdommen videre til alle de tre barna. Video: HLN/CNN Vis mer

Boka endret alt

Tidligere kom folk bort til henne og unnskyldte seg for at de forstyrret da de ønsket å slå av en prat, forklarer hun.

- Det som er gøy nå er at folk kommer bort og forteller mye mer. De unnskylder seg ikke lenger. For nå har jeg delt i boken at ikke nok med at jeg er syk, men her har vi bipolar på toppen. Og ikke nok med det - her er det rus, sier hun.

Koht forklarer at et stort tema i boken hennes handler om at det er dumt å ødelegge. At man bruker flere år på å føle på skam.

ALLE HAR EN SKAM: Komikeren ønsker at man skal bruke historien sin til å eie den og være stolt av den. Hun forteller at det er flere som kjenner seg igjen i boken hennes. Foto: Privat
ALLE HAR EN SKAM: Komikeren ønsker at man skal bruke historien sin til å eie den og være stolt av den. Hun forteller at det er flere som kjenner seg igjen i boken hennes. Foto: Privat Vis mer

- Vi alle har en skam, og mitt store prosjekt er at man skal bruke det til noe, og si det høyt. Boken min har åpnet opp for alle. Flere føler at de kjenner meg, og det er alltid noe de kjenner seg igjen i. Hva enn vi sliter med, trenger vi å ikke være alene om det. I det øyeblikket du forteller historien din så kan du bruke den, eie den og være stolt av den, mener hun.

- Hvis jeg overlever dette og ikke får spredning, så synes jeg nesten det er verdt det, legger hun til.

ÅPNER OPP: Sanger Michael Bublé åpnet opp om sønnens kreftsykdom på James Cordens «Carpool Karaoke». Video: CNN Vis mer

Pigg

Koht lever hver dag i et håp om at det ikke er en spredning. Selv om flere trolig ville lagt seg ned og gitt opp, føler Koht at hun kommer ut av det hele med en gnist.

- Nå er jeg veldig redd for spredning. Det er grusomt hver tredje måned. Da skal du inn til «rektor» for å høre om det er spredning, og er det spredning er løpet kjørt. For da er det så voldsom spredning, og kreften er farlig og aggressiv.

- Men akkurat nå i dette øyeblikket tenker jeg at det ikke er spredning for nå er jeg pigg. Det ordet synes jeg er så gøy, for det har jeg hørt mye den siste tiden. Alle sier det til meg, både leger og venner. Før hørte jeg fargerik og ellevill, men det er ingen som kaller meg det lenger. Nå er det bare pigg, sier hun og ler igjen.

Til tross for alt hun har vært gjennom, og alt som venter, røper hun at hun har én stor drøm.

- Min store, store drøm er å få ha show til høsten, sier hun.

I etterkant av intervjuet har Christine Koht blitt skrevet ut av sykehuset.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer