KJENTE KREASJONER: Alexander McQueen var kjent for sine ville kreasjoner, og var en favoritt hos stjerner som Lady Gaga og Kate Moss. Nå skal DNAet hans ifølge en designstudent bli omgjort til klær. Kjolene på bildet er fra McQueens sommerkolleksjon for 2010, som ble vist måneder før han døde. Foto: NTB scanpix
KJENTE KREASJONER: Alexander McQueen var kjent for sine ville kreasjoner, og var en favoritt hos stjerner som Lady Gaga og Kate Moss. Nå skal DNAet hans ifølge en designstudent bli omgjort til klær. Kjolene på bildet er fra McQueens sommerkolleksjon for 2010, som ble vist måneder før han døde. Foto: NTB scanpixVis mer

Lager klær av designeres DNA: - Aldri støttet dette

Alexander McQueens motehus er ikke så støttende som britiske medier først meldte. 

(Dagbladet): Forrige uke kom nyheten om at designstudenten Tina Gorjanc ønsket å lage skinnklær av den avdøde designeren Alexander McQueens hud.

Ikke fordi noen tok hudens hans av da han døde, men fordi hun skal dyrke fram skinn med McQueens DNA som utgangspunkt.

Ved hjelp av noen av designerens gamle hårlokker skal studenten dyrke fram hudvev som hun farger, og deretter blir det menneskeskinn.

Deretter skal skinnet sys til en kolleksjon som hun allerede har designet. Kolleksjonen består av jakker, vesker og ryggsekker.

- Aldri blitt spurt

Prosjektet har fått enorm oppmerksomhet i internasjonal presse den siste uka. Flere har også meldt at McQueens motehus, som fortsatt produserer klær og tilbehør, har støttet prosjektet.

I et intervju med The Times of London fortalte nemlig Gorjanc at motehuset støtter prosjektet, noe som ble sitert av flere andre medier. Det skriver motemagasinet Women's Wear Daily (WWD).

Magasinet kan imidlertid avkrefte støtten.

I et uttalelse fra motehuset Alexander McQueen forteller en pressetalsperson at dette ikke stemmer.

- Vi har ikke blitt spurt om dette prosjektet, selv om enkelte medier hevder dette. Vi har heller aldri støttet dette, opplyses det til nettmagasinet.

Fortsatt langt unna

Stjernedesigneren Alexander McQueen ble i februar 2010 funnet død i sin leilighet. Gorjanc har hentet designerens DNA fra hans første kolleksjon, «Jack the Ripper Stalks His Victims».

Hvert plagg fra kolleksjonen har en innsydd, blank plastlomme, som inneholder en liten hårlokk fra designeren selv.

Prosjektet er en del av «Materiale Futures MA»-prosjektet ved skolen Central Saint Martins, der Gorjanc studerer. McQueen studerte ved den samme skolen, og ble uteksaminert i 1992.

- Prosjektet er et kritisk designprosjekt, som sikter på å ta opp manglene ved vern om biologisk informasjon, sier hun i et intervju med magasinet Deezen.

Det betyr derimot ikke at klær av McQueens framdyrkede hud er noe vi kommer til å se i nær framtid.

Til WWD tidligere denne uka fortalte studenten at teknologien ikke er klar enda, og at større selskaper med bedre utstyr har en større sjanse til å gjennomføre prosjektet.