IKONISK: Alexander McQueens vår/sommer kolleksjon fra 2010. Foto: SCANPIX
IKONISK: Alexander McQueens vår/sommer kolleksjon fra 2010. Foto: SCANPIXVis mer

Lager kleskolleksjon av hud dyrket fram av stjernedesignerens DNA

- Det finnes ingen lover som kan stoppe meg.

(Dagbladet): Vi har hørt om designere som gjør snodige ting før. Nå tar imidlertid designerstudenten Tina Gorjanc snodigheten et skritt videre.

I en kolleksjon hun har valgt å kalle «Pure Human», vil hun lage en hel kolleksjon skinnklær- og tilbehør, som er laget av skinn som er dyrket fram fra avdøde Alexander McQueens DNA. Det skriver designernettstedet Dezeen.

DNA fra hårlokk

Prosjektet er en del av «Materiale Futures MA»-prosjektet ved skolen Central Saint Martins, der hun studerer. McQueen studerte ved den samme skolen, og ble uteksaminert i 1992.

McQueen ble funnet død i sin leilighet i februar 2010, men hans bortgang har ikke satt en stopper for imperiet som bærer hans navn.

Etter hans død er det Sarah Burton som har tatt over stillingen son sjefsdesigner for firmaet.

Gorjanc har hentet designerens DNA fra hans første kolleksjon, «Jack the Ripper Stalks His Victims». Hvert plagg fra kolleksjonen har en innsydd, blank plastlomme, som inneholder en liten hårlokk fra designeren selv.

Ved hjelp av hårlokkene skal designerstudenten dyrke fram hudvev som hun farger, og deretter blir det menneskeskinn. Deretter skal skinnet sys til en kolleksjon som hun allerede har designet. Kolleksjonen består av jakker, vesker og ryggsekker.

I et intervju med designernettstedet forteller Gorjanc at prosjektet er en slags protest.

- Prosjektet er et kritisk designprosjekt, som sikter på å ta opp manglene ved vern om biologisk informasjon, sier hun til magasinet.

I mai søkte hun om patent på materialet, og metoden som brukes til å lage det. Kolleksjonen hun har laget er foreløpig laget av griseskinn, for å få fram likheten med menneskehud.

- Ingen lover som kan stoppe meg

Gorjanc forteller at det per i dag ikke finnes lover som begrenser bruk av menneskelig genetiske materialer.

- En student som meg kan patentere et materiale hentet fra Alexander McQueens DNA, og det finnes ikke lover som kan stoppe meg. Vi kan bare forestille oss hva store selskaper med langt større midler kan gjøre i framtida, sier hun.

I skrivende stund er prosjektet ikke ferdig utviklet, men Gorjanc har tilbrakt mye tid i labratoriet, og har lykkes med å lage en hudprøve ved hjelp av metoden.

Også eieren av McQueens første kolleksjon, som DNAet blir hentet fra, har gått med på å bidra med hår fra et av plaggene så snart Gorjancs metode er perfeksjonert.

Designerstudentens kolleksjon stiller også spørsmål ved luksusmarkedet, og at det hele tiden er fokus på sjeldenhet og skreddersydde produkter.

Alexander McQueen ble raskt en favoritt blant kjendiser over hele verden. Blant annet var det motehuset, ved sjefsdesigner Sarah Burton, som designet brudekjolen til Kate Middleton da hun giftet seg med Prins William i 2011.

KJENDISFAVORITT: McQueen ble raskt en stor favoritt blant kjendisene. Her er den britiske designere, som har skotske aner, på den røde løperen med skuespiller Sarah Jessica Parker i 2006. Foto: SCANPIX
KJENDISFAVORITT: McQueen ble raskt en stor favoritt blant kjendisene. Her er den britiske designere, som har skotske aner, på den røde løperen med skuespiller Sarah Jessica Parker i 2006. Foto: SCANPIX Vis mer