<strong>LÅNER UT JULELÅTA:</strong> For første gang har det gitt mening for artisten Maria Mena å låne ut den kjente julelåten til en kampanje - til Kreftforeningen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LÅNER UT JULELÅTA: For første gang har det gitt mening for artisten Maria Mena å låne ut den kjente julelåten til en kampanje - til Kreftforeningen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Maria Mena:

Låner ut julelåta for første gang: - Dette føles så riktig

Maria Mena lånte ut den populære julesangen til et formål som ga mening for artisten selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ofte en enkelt ting som skal til for å få julestemningen fram i de fleste av oss. For noen er det kanskje juledekorerte gater, en spesifikk julefilm, nysnø, duften av julebakst, en julesang, eller kombinasjonen av slike små, men for mange betydningsfulle elementer.

<strong>KJENT JULELÅT:</strong> Maria Menas låt «Home for Christmas» fra 2006 har blitt et symbol på julen for mange nordmenn. I 2016 ga hun også ut låten på norsk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KJENT JULELÅT: Maria Menas låt «Home for Christmas» fra 2006 har blitt et symbol på julen for mange nordmenn. I 2016 ga hun også ut låten på norsk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

For stadig flere nordmenn har et sikkert tegn på at jula nærmer seg, vært Maria Menas låt «Home for Christmas». Så populær har låta blitt siden hun ga den ut i 2006, at da Mena tok utfordringen om en spontankonsert på trikken, var det et fåtall som ikke kunne teksten og lot seg rive med.

Artisten har gjentatte ganger fått forespørsler om bruk av sangen i kampanjer til veldedige formål eller egne utgivelser, men Mena har ikke ønsket at sangen skal knyttes til noe spesifikt. I år ga det for første gang mening å låne ut sangen. Det var til Kreftforeningen.

- Kreft berører oss alle

«Dette er en av de sterkeste videoene jeg har sett på lenge! Takk for alt det viktige arbeidet dere gjør!» skriver Mena i sitt innlegg på Facebook.

- Som artist er man på mange måter produktet sitt, forklarer hun til Dagbladet.

- Derfor er naturlig å tenke nøye gjennom slike valg, da jeg ikke har ønsket å knytte låten og meg selv til noe spesifikt. Og skal jeg gjøre det, så skal det føles riktig. Det var nettopp det denne kampanjen gjorde - den føltes så riktig.

I Kreftforeningens video kan man se hvordan den kreftrammede Tones familie flytter «hjemme» til sykehuset, da Tone ikke har anledning til å komme hjem til jul. I videoen hører man den norske versjonen av låten fra 2016, «Jula hjemme», oversatt av dikter og musiker Trygve Skaug.

Det er liten tvil om at sangen passer budskapet, men nettopp hvorfor sangen treffer så mange, er artisten selv usikker på. For Mena selv får låten ny betydning når hun hører andres tolkninger.

- Alle vil jo hjem

At den kan bety noe forskjellig for alle, har nettopp vært forklaringen på at hun ikke har ønsket å knytte sangen til et spesifikt budskap. «Den skal få tilhøre oss ALLE», skriver hun i innlegget.

- Den handler om noe så enkelt som det å dra hjem. Alle vil jo hjem, enten hjemmet er bygda eller byen man kommer fra, eller om det er mennesker. For meg er hjem nettopp menneskene, familie og venner. Det er dit man vil når man er sliten, forklarer Mena til Dagbladet.

Som så mange av oss har Mena også vært berørt av sykdommen.

- Kreft er en sykdom som berører oss alle, enten det er familie, venner eller bekjente, forklarer Mena.

Kreftforeningens ønske om å bruke låten, sammen med åpenbaringen artisten fikk av responsen på trikken, har gjort at artisten ønsker å dra rundt for å spille nettopp denne låten på mindre arrangementer rundt om i landet i juletida.

- Om jeg rekker det før jul i år, vet jeg ikke. Men dette er noe jeg vil ta med meg videre, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer