«Harry og Meghan»:

Langer ut mot kongefamilien

Prins Harry og hertuginne Meghan sparer ikke på kruttet.

DOKUMENTAR: Kongehusekspert Caroline Vagle forklarer hva som ligger bak utsagnet til Meghan Markle når hun sier hun «ble matet til ulvene» av media. VIDEO: Dagbladet TV / Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke slapp prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) første del av dokumentarserien «Harry & Meghan», noe som skapt flere overskrifter verden over.

I traileren til de tre siste episodene, kommer det fram at prinsen tilsynelatende ikke vil spare på kruttet når han nå går mot det britiske kongehuset - og med det familien.

Torsdag kom siste del av dokumentarserien, og hertugparet kommer som ventet med stikk mot kongefamilien - igjen.

- Matet til ulvene

Hertuginne Meghan forteller i episode fem at hun alltid har ønsket seg en stor familie, med masse fettere og kusiner, fordi hun følte seg ensom i oppveksten. Hun gledet seg derfor stort over at hun kunne gi Archie (3, sønnen, red.anm.) en stor familie.

- Så sprakk bobla, sier hun, etter et klipp fra julefeiringen i 2018 med blant annet prins William (40) og prinsesse Kate (40).

URETTFERDIG: Siste del av dokumentaren om Meghan og Harry, er rett rundt hjørnet, og dette tror Se og Hørs kongehusekspert at de siste tre episodene vil handle om. Video: Rød Løper Vis mer

Av mediene ble Meghan, ifølge dem selv, raskt omtalt som «hertuginne vanskelig».

- Det var allerede tydelig for mediene at slottet ikke ville beskytte henne, sier Harry, og legger til:

- Så fort det skjedde, var portene vidåpne.

Det er da hertuginnen leverer sitatet som mange allerede har fått med seg gjennom sniktitten som kom tidligere i uka:

- Og jeg innså at jeg ikke bare ble kastet til ulvene. Jeg ble matet til ulvene.

- Veldig viktig for meg

STORM: Prins Harry og hertuginne Meghan har stått i en storm de siste årene. Nå kommer ny trailer til dokumentarfilmen hvor begge snakker ut. Video: Netflix Vis mer

I tida rundt Harry og Meghans bryllup stormet det rundt sistnevnte og hennes familie. Etter en offentlig skittentøyvask ble det klart at hertuginnens far, Thomas Markle (78), ikke var invitert. I stedet var det svigerfaren hennes som fulgte henne opp alteret.

I dokuserien mimrer Meghan tilbake til bryllupsdagen og en personlig prat med det som da var prins Charles (74).

- Harrys far er veldig sjarmerende. Jeg sa til ham at jeg mistet faren min i prosessen. Som svigerfar var han veldig viktig for meg, forteller hun, og legger til at hun spurte om han kunne følge henne opp alteret.

Ifølge hertuginnen skal Charles ha hjulpet brudeparet blant annet med å velge orkester og gospelkor.

Kraftig mot far og bror

DANS: Prins Harry og hertuginne Meghan snakker om deres første dans som mann og kone. Video: Netflix Vis mer

I april 2021 gikk prins Philip, dronning Elizabeths ektemann, bort.

- Jeg var glad på bestefars vegne. Han døde stille, fredfullt, han døde glad, sier Harry om å miste bestefaren i dokumentaren.

Det var den gang knyttet stor spenning til begravelsen, da Harry, William og Charles igjen skulle møtes etter ei turbulent tid. På spørsmål om hvordan det var å reise til England for begravelsen, har prinsen følgende å si:

- Det var vanskelig. Spesielt å være sammen med og snakke med broren min og faren min, som begge hadde tunnelsyn på misforståelsen i situasjonen. Ingen av oss ville snakke om det i bestefars begravelse.

- Jeg har måttet finne fred i at jeg aldri får en genuin unnskyldning. Kona mi og jeg vil se framover, og fokusere på det neste som kommer.

- Hjerteskjærende

TIL KRIG: Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan har fått sterke reaksjoner av flere. Kongehusekspert Caroline Vagle tror serien kan bidra til splid i familien. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Prins Harry forteller i dokuserien at medlemmene av kongefamilien har kommunikasjonsteam - deriblant han selv og storebroren.

- Om kommunikasjonsteamet vil fjerne en negativ sak om sitt overhode, vil de forhandle og gi dem noen annet. Stabene jobber mot hverandre, forklarer Harry.

Han forteller at både han og prins William vitnet hva som skjedde i farens stab, og at de lovet å unngå at det skulle skje dem.

- Vi avtalte at det aldri skulle skje i våre staber. Jeg vil mye heller knuses i pressen enn å være med på denne leken eller typen virksomhet.

- Å se min brors stab gjøre akkurat det vi lovte hverandre å aldri gjøre - det var hjerteskjærende.

Oppsto høylytt krangel

FALSKT: Flere har reagert på bildebruken i traileren til Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan. Video: Netflix/Dagbladet. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Den 38 år gamle prinsen snakker mye om forholdet til både faren og broren. Harry forteller blant annet åpent om tida rundt flyttingen til Canada, og da han og Meghan bestemte seg for å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter.

Prinsen forklarer at han hadde et møte med seniormedlemmene i kongefamilien - dronning Elizabeth, prins William og daværende prins Charles - for å komme til en enighet om prinsen og hertuginne Meghans rolle i kongehuset.

I hastemøtet, som dronningen innkalte til, skal han ha blitt servert fem valg, hvorav valg nummer én var å fortsette som arbeidende medlem, og valg nummer fem var å fjerne seg helt.

Han forteller at han valgte nummer tre - halvveis inne, halvveis ute.

- Det var skremmende å se broren min skrike til meg, og at pappa sa ting som var usanne, mens bestemor satt der helt stille og lot alt synke inn.

SPIDER-MAN-PRINS: Prins Harry får massiv ros etter sin videohilsen til veldedighetsorganisasjonen Scotty's Little Soldiers. Video: Scotty's Little Soldiers/Youtube Vis mer

- Men man må forstå at fra familiens perspektiv, og spesielt fra hennes, har man måter å gjøre ting på. Hennes overordnede oppgave, mål og ansvar er selve institusjonen.

Møtet skal ha blitt avsluttet uten en skikkelig plan for tida videre.

- Ingen spurte meg

Striden mellom prinsebrødrene og kongen har vart lenge, og i dokumentaren benytter Harry muligheten til å gi en dypere forklaring på hvordan det hele startet. Samtidig avslører han en rekke ukjente detaljer fra de seineste åra.

Blant annet forteller han at det tristeste med at han trakk seg fra kongehuset og alle plikter det medfører, er spliden det førte til mellom brødrene.

- Nå støtter han kongehuset. Og jeg forstår deler av det. Det er arven hans.

STORM: Prins Harry og hertuginne Meghan har stått i en storm de siste årene. Nå kommer dokumentarfilmen hvor begge snakker ut. Video: Netflix Vis mer

13. januar 2020 ble det sluppet en sak om at grunnen til at prinsen og hans kone trakk seg fra de kongelige pliktene, var fordi William hadde mobbet dem ut av kongehuset. Da prins Harry hadde satt seg i bilen etter et møte med seniormedlemmene, ble han fortalt at det hadde blitt sendt ut en samlet uttalelse fra prinsebrødrene om at dette ikke stemte.

Det var bare én hake: prins Harry var ikke med på uttalelsen.

- Jeg kunne ikke tro det. Ingen spurte meg! Ingen ba meg om lov til å sette navnet mitt på en slik uttalelse.

Han ringte deretter kona Meghan, som skal ha begynt å strigråte.

JUBEL: Da prins William, prinsesse Kate, prins Harry og hertuginne Meghan ankom Windsor i London, ble de møtt med full jubel. Vis mer

- Etter bare fire timer var de villige til å lyve for å beskytte broren min. Men i tre år var de aldri villige til å fortelle sannheten for å beskytte oss.

Prins Harry avslører deretter at det var hans, ikke konas, avgjørelse å trekke seg som seniormedlem fra kongehuset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer