Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Latteren satt alltid løst mellom prins Henrik og kong Harald

Prins Henrik hadde tette bånd til vårt eget kongepar.

GODT HUMØR: Prins Henrik og kong Harald sammen under premieutdelingen etter seil-VM i København i 1992. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GODT HUMØR: Prins Henrik og kong Harald sammen under premieutdelingen etter seil-VM i København i 1992. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var natt til onsdag at det danske kongehuset opplyste i en pressemelding at prins Henrik av Danmark er død.

- Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen.

OFFISIELT BESØK: Dronning Margrethe og prins Henrik på offisielt besøk i Norge i 1973. Kronprinsesse Sonja (foran t.v.), dronning Margrethe og prinsesse Astrid. Prins Henrik (bak f.v.), kong Olav og kronprins Harald. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix
OFFISIELT BESØK: Dronning Margrethe og prins Henrik på offisielt besøk i Norge i 1973. Kronprinsesse Sonja (foran t.v.), dronning Margrethe og prinsesse Astrid. Prins Henrik (bak f.v.), kong Olav og kronprins Harald. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix Vis mer

Til stede var dronning Margrethe (77) og deres to sønner, kronprins Frederik (49) og prins Joachim (48), opplyser kongehuset.

Prins Henrik ble 83 år gammel.

Både prins Henrik og dronning Margrethe har hatt nære bånd til vår egen kong Harald (80) og dronning Sonja (80).

- Den norske og danske kongefamilien sto hverandre svært nær, og besøkte hverandre ofte privat, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Stavseng, til Dagbladet.

- Latteren satt alltid løst mellom prins Henrik og kong Harald når de var sammen.

Kong Harald kom i morgentimene onsdag med en offisiell kondolanse til den danske kongefamilien og det danske folk:

- Kongefamilien har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet prins Henrik av Danmark er gått bort. Våre tanker går til dronning Margrethe og den nærmeste familie ved prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk, heter det i uttalelsen. ​

God relasjon

- Den norske kongefamilien var svært glad i prins Henrik, og de har ofte møttes privat, sier Stavseng.

I 2014 var det danske kongeparet kong Harald og dronning Sonjas private gjester på Slottet på selveste 17. mai.

FULGTE MED: Prins Henrik fulgte barnetoget på 17. mai 2014 fra vinduet på slottet. Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix.
FULGTE MED: Prins Henrik fulgte barnetoget på 17. mai 2014 fra vinduet på slottet. Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix. Vis mer

- Prinsen sto i vinduet med et bredt smil og vinket da barnetoget kom opp Slottsbakken. Inne på Slottet møtte han hele den norske kongefamilien, og han deltok også på den private lunsjen kong Harald holder hvert år på 17. mai, sier Stavseng.

- Seinere på dagen var han og dronning Margrethe på plass under Grunnlovsjubileet på Eidsvoll.

GODT LIKT: Prins Henrik var en riktig Skøyer og godt likt av alle. Her med dronning Margrethe, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på Eidsvoll i 2014. Foto: Berit Roald/ NTB Scanpix.
GODT LIKT: Prins Henrik var en riktig Skøyer og godt likt av alle. Her med dronning Margrethe, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på Eidsvoll i 2014. Foto: Berit Roald/ NTB Scanpix. Vis mer

Mindre synlig

Da prins Henrik gikk av med pensjon i 2015, deltok han imidlertid sjeldnere på offisielle oppdrag.

Det var i nyttårstalen sin i desember samme år at dronning Margrethe kunngjorde at ektemannen gikk av med pensjon.

– Jeg ser fram til å fortsatt ivareta mine oppgaver. Jeg har stadig min manns støtte, selv om han blir mindre synlig, sa dronningen under talen den gangen.

Da vårt eget kongepar feiret sine 80-årsdager i fjor, var det derfor uten prins Henrik til stede.

- Etter at prins Henrik trakk seg tilbake fra offentligheten for å nyte pensjonisttilværelsen, var han sjelden å se ved offisielle feiringer. Og det var grunnen til at han ikke kom sammen med sin kone da kong Harald og dronning Sonja feiret sine 80-årsdager i fjor, sier Stavseng.

60-ÅRSFEIRING: Det var tydelig lattermild stemning mellom kong Harald, prinsesse Märtha Louise, dronning Margrethe og prins Henrik da de var samlet ved Nidarosdomen i forbindelse med kongeparets 60-årsfeiring i 1997. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
60-ÅRSFEIRING: Det var tydelig lattermild stemning mellom kong Harald, prinsesse Märtha Louise, dronning Margrethe og prins Henrik da de var samlet ved Nidarosdomen i forbindelse med kongeparets 60-årsfeiring i 1997. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Skiferie sammen

Men i løpet av sine 51 år som prins av Danmark, har prins Henrik besøkt Norge en rekke ganger. Også sammen med sønnene, kronprins Frederik og prins Joachim.

- Som småbarnsfar fulgte han sønnene og dronning Margrethe på den årlige vinterferien i Gausdal. Allerede fra barnsben av ble kongebarna godt kjent, sier Stavseng.

- Kronprins Haakon og prinsesse Märtha sto på ski sammen med kronprins Frederik og prins Joachim. De siste årene har imidlertid dronning Margrethe reist til fjells alene.

Prins Henrik har også delt vår egen dronning Sonjas (80) kunstinteresse.

- Han var også poet og kunstner, noe vår egen kunstnerdronning selvsagt satte stor pris på. På hans vingård Chateau de Cayx i Frankrike står det flere skulpturer signert prins Henrik. Både kong Harald og dronning Sonja har vært prinsens private gjester på vingården.

PREMIE: Kong Harald mottar premie for 6. plassen i seil-VM i 1992. Prins Henrik sto for premieutdelingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PREMIE: Kong Harald mottar premie for 6. plassen i seil-VM i 1992. Prins Henrik sto for premieutdelingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
PÅ AKETUR: Prins Henrik var ofte i Norge. Her fra vinterferien i 1973. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix.
PÅ AKETUR: Prins Henrik var ofte i Norge. Her fra vinterferien i 1973. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix. Vis mer
GAUSDAL: Prins Henrik på vinterferie i Norge i 1977 sammen med dronning Margrethe og barna prins Joachim og kronprins Frederik, i rød skidress. Foto: NTB Scanpix.
GAUSDAL: Prins Henrik på vinterferie i Norge i 1977 sammen med dronning Margrethe og barna prins Joachim og kronprins Frederik, i rød skidress. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

I slekt

Ifølge Stavseng har de tette båndene mellom den norske og den danske kongefamilien også gått i arv til barna. Kronprins Frederik og hans kone, kronprinsesse Mary (46) har nære bånd til vårt eget kronprinspar.

- Kronprinsesse Mette-Marit og kronprinsesse Mary går godt overens, det samme gjør kronprins Frederik og kronprins Haakon. Blant annet er begge kronprinsene glad i fysisk fostring, og begge har stilt til start i Birkebeinerrennet.

- Våre to kongefamilier er ikke bare venner, de er også i nær slekt. Det få husker er at kong Haakon i utgangspunktet var en dansk prins. Han var nest eldste sønn av kong Frederik og dronning Louise. Han ble døpt prins Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, og tok navnet Haakon da han gikk i land på Vippetangen i Oslo som Norges konge 25. november 1905.

GALLA: Dronning Margrethe og prins Henrik var på offisielt besøk i Norge høsten 1992. Her er de fotografert sammen med vårt eget kongepar i forbindelse med gallamiddag i anledning dronningbesøket. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
GALLA: Dronning Margrethe og prins Henrik var på offisielt besøk i Norge høsten 1992. Her er de fotografert sammen med vårt eget kongepar i forbindelse med gallamiddag i anledning dronningbesøket. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer

Reiste hjem for å dø

Prins Henrik ble 13. februar utskrevet fra Rigshospitalet og overført til Fredensborg Slott, hvor han ønsket å tilbringe sin siste tid. Dette meldte det danske kongehuset i en pressemelding.

Videre sto det at prinsens tilstand var alvorlig.

- Prins Henrik har reist hjem for å dø. Han er nå blitt kjørt til Fredensborg Slott, for å tilbringe den siste tiden sammen med familien. Nå har legene tydeligvis gjort det de kan, og prins Henrik har nok også innsett realitetene. Et langt og fargerikt liv går mot slutten. Prinsen har valgt å tilbringe de siste timene hjemme, framfor å dø på et sykehus, sa kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør til Dagbladet i anledning prinsens hjemreise.

Tung siste tid

Prinsen har de siste åra slitt med helsa, og etter at han ble diagnostisert som dement, forverret situasjonen seg.

I hele 2017 skapte prins Henrik overskrifter rundt om i Skandinavia. Han kom med flere kontroversielle utsagn om dronning Margrethe og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen.

Det danske folk vendte prinsen ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg.

I september 2017 kom nyheten som satte årets uttalelser i kontekst - prins Henrik hadde fått påvist demens. Som følge av diagnosen, trakk han seg tilbake fra rampelyset. Pressen valgte også å ta en passiv rolle i møte med ham.

SILVERCRUISE: Prins Henrik var selvskreven gjest under kongeparets sølvbryllup i 1993. De kongelige seilte langs hele Vestlandet. Her fra Stryn.
SILVERCRUISE: Prins Henrik var selvskreven gjest under kongeparets sølvbryllup i 1993. De kongelige seilte langs hele Vestlandet. Her fra Stryn. Vis mer

I slutten av januar ble det kjent prinsen hadde blitt lagt inn på sykehus. Han ble syk under en reise til Egypt, og en lungeinfeksjon ble fort identifisert som årsak. Noen dager seinere bekreftet kongehuset at de hadde funnet en svulst i hans venstre lunge. Den viste seg å være godartet, og han ble overført til infeksjonsmedisinsk avdeling ved Rigshospitalet i København.

Fredag 9. februar kom beskjeden om at tilstanden hans var «alvorlig forverret». Kronprins Frederik valgte å reise til Danmark fra Pyeongchang, for å være med faren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!