Steven Seagal:

Latterliggjøres: - Må være en vits

Får gjennomgå etter melding om ny jobb.

GODE VENNER: Vladimir Putin og Steven Seagal har blitt gode venner opp gjennom åra. Det har resultert i en rekke roller for actionskuespilleren. Foto: AFP/NTB
GODE VENNER: Vladimir Putin og Steven Seagal har blitt gode venner opp gjennom åra. Det har resultert i en rekke roller for actionskuespilleren. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

I flere år har den 70 år gamle actionskuespilleren Steven Seagal åpenlyst vist sin støtte til Vladimir Putin og Russland. Så god støtte gir han, at han for tre uker siden fikk tildelt en vennskapsmedalje fra Putin selv.

Utmerkelsen tildeles personer som anses av den russiske stat å ha bidratt til å bedre internasjonale relasjoner.

Nå vekker skuespillerens relasjon til Russland nok en gang oppsikt.

Lang historie

For å forstå hvordan Seagal endte opp der han er i dag, må vi tilbake i tid.

I 2016 ble Seagal, som opprinnelig er født i Michigan i USA, russisk statsborger, etter å ha stilt opp på flere kampsportbegivenheter sammen med Putin. De to mennene ble gode venner, og Seagal har flere ganger uttalt at Putin er «en av verdens store, nålevende ledere».

Flere har faktasjekket bildene som sirkulerer på internett av den russiske presidenten Vladimir Putin. Bilder: Twitter/Eliot Higgins. Video: AP: Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Han er som en bror for meg, sa Seagal i 2017. Samme året ble han bannlyst av ukrainske sikkerhetsmyndigheter på grunn av støtten til Russland.

To år seinere ble han utdelt rollen som Moskvas goodwill-ambassadør i USA, som meldt av blant andre Huffington Post. Russlands utenriksdepartement beskrev skuespillerens ambassadørrolle som en som skulle forsterke båndene mellom Russland og USA i saker som involverer kultur, kunst og ungdom.

Putin skal den gang ha uttalt at han håper at 70-åringen i rollen som ambassadør ville hjelpe med å forsterke forholdet mellom Moskva og Washington D.C.

Kjærligheten til Russland har ikke dabbet av med åra, og på en pressekonferanse i 2021 kunngjorde Seagal at han hadde blitt medlem av det politiske partiet Rettferdige Russland.

Nå ser det ut til at Seagal har fått nok en rolle av Russland - en rolle han også blir latterliggjort for.

STATSBORGER: Putin og Seagal avbildet i 2016 da sistnevnte fikk sitt russiske pass. Foto: AP/NTB
STATSBORGER: Putin og Seagal avbildet i 2016 da sistnevnte fikk sitt russiske pass. Foto: AP/NTB Vis mer

Blir gjort narr av

Det er nå 13 måneder siden Russland invaderte Ukraina, og denne uka kunne flere medier, deriblant spanske Marca, melde at skuespilleren hadde åpnet et aikidosenter i Moskva. Aikido er en moderne japansk kampkunst.

Ifølge den spanske avisa skal intensjonen med senteret være å trene unge russere før militæret.

Det finner forsvarsdepartementet til Ukraina humoristisk.

«Det har blitt rapportert at Russland har rekruttert Steven Seagal for å lære kampsport til sine soldater. Ryktene sier at løpeteknikken i Seagal-stil vil bli inkludert i treningen. Russiske soldater vil nå kunne løpe vekk med rare håndbevegelser», har den offisielle brukeren til det ukrainske forsvarsdepartementet skrevet på Twitter.

Twitter-meldingen referer til Seagals ikoniske løpeteknikk, hvor hendene hans blafrer i vinden mens han beveger seg bortover.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

«Må være en vits»

Over 16 000 mennesker har trykket likerklikk på Twitter-meldingen, og flere i kommentarfeltet har kastet seg på humoren.

«Si at du har gitt opp håpet, uten at å si at du har gitt opp håpet», skriver en bruker og referer til Russland.

«Denne krigen vil nå ta slutt veldig fort», kommenterer en annen.

«Dette må være en vits!», mener en tredje.

Etter alt å dømme virker det likevel å være sant.

- De unge menneskene jeg så i dag har et veldig stort potensial. Vi må åpne flere slike sentre for å utvikle det potensialet. Det er viktig at utviklingen av aikido vokser i et raskere tempo, skal Seagal ha uttalt til det russiske nyhetsbyrået TASS, skriver Marca.

Actionskuespilleren har ikke selv kommentert kritikken rundt hans nye jobb.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer