Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Leder av MGP-klubben om Kalas-dramaet: - Pinlig

Morten Thomassen mener kritikken bør rettes mot artisten, ikke NRK.

-SELVPLAGIAT: Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben, mener at det er pinlig at artisten Freddy Kalas selvplagierte seg selv i sitt bidrag til MGP. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet, Heiko Junge / NTB Scanpix
-SELVPLAGIAT: Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben, mener at det er pinlig at artisten Freddy Kalas selvplagierte seg selv i sitt bidrag til MGP. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet, Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I går ble det kjent at Melodi Grand Prix-deltaker Fredrik «Freddy Kalas» Auke (25) var diskvalifisert fra konkurransen. Dette fordi låta han skulle delta med, «Happy Rush», var for lik en russelåta «Cannabus», som han ga ut i 2011.

Det viste seg derimot å være feil at han ble diskvalifisert fra hele showet, da det bare var låta som måtte gå. Auke får en ny sjanse, og den nye låta skal vises fram klokka 18 i kveld.

Hendelsen skapte derimot reaksjoner. Leder for den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, sier at hendelsen er pinlig for artisten selv.

- Låtene skal være originale Thomassen forklarer at alle artister som skal være med på MGP må skrive under en kontrakt med NRK. I denne heter det at alle låter skal være splitter nye.

Det at Auke har plagiert en russesang han har laga selv, mener Thomassen er et klart brudd på reglene.

- «Alle» vet at låtene skal være originale. Det skriver man under på. Det er derfor ganske pinlig for ham at folk står fram og påpeker at låtene ligner på hverandre. I tillegg er det selvplagiat, ikke plagiering av andre som det oftest er, mener han.

På spørsmål om hvorvidt det er greit at Auke får fortsette i konkurransen, forklarer han at det får være en avgjørelse som NRK må ta.

- Enhver stasjon kan lage nye regler i nasjonale finaler. De bestemmer om han får lov til å prøve. Man kan ikke forvente at NRK skal ha oversikt over alt, sier han.

- Har noe liggende Thomassen tror at Auke, som skal offentliggjøre sin nye låt i kveld, sikkert hadde noe han kunne delta med liggende klart.

- Jeg tror nok de fleste komponister har noe liggende som de allerede har spilt inn. Han hadde i hvert fall trolig ikke sagt ja til å fortsette om han ikke hadde noe i baklomma, mener han.

Jan Fredrik Karlsen er musikkansvarlig i MGP. Til Dagbladet forklarer han at han forstår spørsmålet om hvorvidt de ikke burde ha oppdaga dette i forveien.

- Men det er hardt å vite om alle norske låter som er utgitt, uansett sammenheng. Da stiller man litt for høye krav, sier Karlsen.

- Stoler på det MGP-generalen forklarer at de ikke gransker bidragene fordi de forventer at det er en gjensidig forståelse for at låtene skal være originale.

- Dette går på at man tror alle vet hva premisset er og at man stoler på det. Samtidig har de nok ikke gjort det her med vilje. Men vi har en plan, og den skal vi dele klokka seks i kveld.

- Tar dere selvkritikk?

- Du, dere kan møte oss klokka seks i kveld og så ser vi da, avslutter Karlsen.

- Knapp tid Tidligere kommentator for MGP, Jostein Pedersen, forklarer til Dagbladet at han ikke er kjent med den aktuelle saken. På generelt grunnlag forklarer han derimot at han tror Auke får fortsette i konkurransen på grunn av tidspresset.

- De har jo knapp tid på seg, så det er trolig det som er årsaken. Det er mye som skal på plass før finalen, så det er kanskje enklere å la han fortsette videre, mener han.

Han forklarer at MGP i hovedsak er en låtskriverkonkurranse og at man stoler på at bidragene som leveres er nye. Pedersen vet ikke hvor mange bidrag de fikk inn i år, men mener det er for mye å forvente at de skal dobbeltsjekke alle.

- Det er sikkert flere hundre sanger innsendt, og man regner jo med at alle viser god konkurranseånd, mener han.

De andre artistene som skal delta i årets Melodi Grand Prix er Agnete, Elouiz, Laila Samuels, Makeda, Pegasus, Stage Dools, Stile Hole Ulla, Suite 16 og The Hungry Hearts featuring Lisa Dillan.

Aukes manager, Christoffer Huse, vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.