- VI ER BÅTFOLK: I den nye dokumentarserien «Fjorden cowboys», som har premiere på TV 2 Zebra i kveld, møter TV-seerne Leif Einar Lothe (43), aka «Lothepus», og Joar Førde. Foto: TV 2
- VI ER BÅTFOLK: I den nye dokumentarserien «Fjorden cowboys», som har premiere på TV 2 Zebra i kveld, møter TV-seerne Leif Einar Lothe (43), aka «Lothepus», og Joar Førde. Foto: TV 2Vis mer

Leif Einar (43) har blitt millionær på å sprenge tunneler

Nå kan han bli TV 2s nye realitystjerne.

(Dagbladet): - De fleste vet hvem jeg er her uansett. Jeg bryr meg ikke så mye om at jeg skal på TV, sier Leif Einar Lothe (43) til Dagbladet.

I Hardanger er han kjent under navnet «Lothepus», og er hva man kan kalle en lokal kjendis. Nå kan han og vennen hans Joar Førde (33) bli rikskjendiser.

- Eventyrer og levemann I kveld har nemlig dokumentarserien «Fjorden cowboys» premiere på TV 2 Zebra. Serien portretterer de to vennene både på godt og vondt.

- «Fjorden cowboys» er en serie om to kompiser og kollegaer, Joar og «Lothepus», som begge er født og oppvokst i Sørfjorden i Hardanger. Begge jobber som anleggsarbeidere. Lothepus er entrepenør, og Joar leier seg ut til «Lothepus», forklarer kvinna bak serien, Hildegunn Wærnes.

- Joar liker å kalle seg for eventyrer og levemann. Jeg har fulgt ham og Joar i to år: På anlegg og sjau, i fritid og fest, og på eventyr, legger hun til.

- Et muffins liv «Lothepus» bor i Hardanger sammen med kjæresten Randi, er maskinentrepenør, og driver sitt eget firma. I tillegg til det er han country-musiker på si.

- Jeg har et muffins liv. Jeg holder på med alt, sier han.

Lothe fikk det klingende kallenavnet etter at en som ikke var fra bygda hørte feil, og trodde Lothe ble kalt «Lothepus». Etter det har kallenavnet blitt ved ham.

På eget initiativ har 43-åringen gitt ut et album, som har solgt som varmt hvetebrød i Hardanger-traktene.

FRA HARDANGER: Joar Førde (33) er anleggsarbeider, og er lidenskapelig opptatt av historie og mat. Foto: TV 2
FRA HARDANGER: Joar Førde (33) er anleggsarbeider, og er lidenskapelig opptatt av historie og mat. Foto: TV 2 Vis mer

Og det er ikke bare albumet som har solgt bra, det går også svært bra for Lothes firma.

- «Lothepus» selger, kjøper og skal ha mest mulig penger med seg i grava. Jeg er ikke like opptatt av penger som ham, sier Joar Førde.

- Opptatt av «rein» mat Grunnen til at serien ble laget, er at serieskaper Hildegunn Wærnes er Førdes kusine, og har tilbrakt mye tid i Hardanger.

- Hun har alltid vært veldig glad i kulturen her i Hardanger. Da hun begynte å lage film snakket vi sammen om å lage en dokumentar om livet her inne. Etter at vi hadde vært på noen fester med Lothepus, endte det opp med at dokumentaren handler om oss to, sier han.

Førde har to barn med to forskjellige mødre, og bor nå sammen med kjæresten Sigrid. Han er ikke hobbymusiker på si som «Lothepus», men er lidenskapelig opptatt av mat.

- Kjæresten min er slakter, så vi har funnet sammen på det området der. Vi er opptatt av rein mat, av å lage maten selv, og ikke støtte ferdigmatprodusentene, sier han.

Populære realitydeltakere Mennesker fra Hardanger har den siste tida vært populære realitydeltakere. I forrige sesong av TV 2s populære serie «Farmen», var fem av 14 av deltakerne fra Vestlandet.

Førde tror grunnen til at vestlendinger er populære realitydeltakere handler om at nordmenn generelt er opptatt av historie.

- Jeg tror folk er nysgjerrige på å se hvordan vi egentlig lever her inne. Hardanger er også assosiert med det urnorske, vi har hardangerbunaden og bonde- og vikingkulturen i oss, sier han.

ENTREPENØR: Leif Einar Lothe, aka «Lothepus», eier og driver sitt eget firma, som «gjør litt av alt». Han er født og oppvokst i Hardanger, hvor han fortsatt bor sammen med samboeren Randi. Han har tre barn fra et tidligere forhold. Lothes eldste sønn bor i London, hvor han studerer juss og russisk. Foto: TV 2
ENTREPENØR: Leif Einar Lothe, aka «Lothepus», eier og driver sitt eget firma, som «gjør litt av alt». Han er født og oppvokst i Hardanger, hvor han fortsatt bor sammen med samboeren Randi. Han har tre barn fra et tidligere forhold. Lothes eldste sønn bor i London, hvor han studerer juss og russisk. Foto: TV 2 Vis mer

BÅTFOLK: Både Lothe og Førde har flere båter, og tilbringer mye tid i båtene sine. - Vi er båtfolk. Vi elsker å være på fjorden, sier Førde. Foto: TV 2
BÅTFOLK: Både Lothe og Førde har flere båter, og tilbringer mye tid i båtene sine. - Vi er båtfolk. Vi elsker å være på fjorden, sier Førde. Foto: TV 2 Vis mer