Lene Alexandra slukker lyset

I verdens største klimakampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lørdag mellom 20.30 og 21.30 slukkes lyset i tusenvis av byer verden over i verdens største klimakampanje, Earth Hour.

WWF-blogger Maria Waag har snakket med norske kjendiser som slukker lyset på lørdag. Både Lene Alexandra Øien, Erling Lae, Egil Drillo Olsen og damelandslaget i hockey har planer om å delta.

Se videobloggen over.

- Opptatt av miljø
- Jeg er tilhenger av Earth Hour fordi det er en konkret begivenhet. Det å markere klimaproblematikken ved å få privatpersoner, virksomheter, myndigheter og organisasjoner til å slå av elektrisk lys i én time er en god form for bevisstgjøring.

- Miljøspørsmål generelt og global oppvarming spesielt opptar meg. Jeg er svært positiv til at Norge i år skal delta på Earth Hour og at klimasaken får den oppmerksomheten den fortjener, sier Lene Alexandra Øien til Dagbladet.no.

Lysslukkingen på lørdag er en symbolsk handling.

- Poenget med Earth Hour er å gi et signal til verdens ledere om at vi ønsker en mer ansvarlig klimapolitikk, sier prosjektleder Ina Toften i WWF, som står bak kampanjen.

I år er første gangen Norge er med, og så langt har 74 kommuner med til sammen 2,6 millioner innbyggere, 123 bedrifter, 45 nasjonale organisasjoner og samtlige politiske partier meldt seg på. På verdensbasis er 83 land, 2713 byer, derav 65 hovedsteder, påmeldt.

- I fjor var 350 byer og ca 50 millioner mennesker med. Målet for i år har vært 1000 byer og en milliard innbyggere, forteller Ina Toften.


Pyramidene og Freia-skiltet mørklegges
Flere kjente landemerker verden over, som pyramidene i Giza, Eiffeltårnet i Paris, slottet i Stockholm, operaen i Sydney og Akropolis i Athen, mørklegges. I Norge slukkes lyset i rådhusene i de største byene, operaen i Oslo, Stortinget, regjeringskvartalet, Choice-hotellene, Ikea, Freia, Coca-Cola og flere andre.

BLOGGER: Maria Waag (20).
BLOGGER: Maria Waag (20). Vis mer

Her er den foreløpige deltakerlista.

Tidspunktet er ikke tilfeldig valgt. Timen mellom 20.30 og 21.30 er den timen det er mørkest på flest breddegrader. Siden det er lørdag kveld, ligger forholdene også til rette for en sosial kveld.

- Vi skal ikke bare slukke lyset, det skjer også en del morsomme ting som får folk ut i gatene og bidrar til fokus på klimakampanjen. I Oslo skal det være en markering ved rådhuset med performance-kunst og konsert. Det skal være konsert i Bergen, og det skjer ting i Arendal, Kristiansand, Stavanger og andre steder, forteller Ina Toften.

Også privatpersoner kan delta i Earth Hour. Det er bare å slukke lyset.

- Gå gjerne inn og registrer deg som aktiv deltaker og finne på noe hyggelig sammen med venner, oppfordrer Ina Toften.

Påmelding skjer på Earthhour.no. Kampanjen kan også følges på Facebook og Twitter. Er du redd for å glemme det hele, tilbyr Grønn Hverdag en gratis SMS med påminnelse om å slukke lyset. Registrering for å motta melding skjer enten på nett eller ved å sende kodeord EH til 2242.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer