Leonardo DiCaprio bekymret for global oppvarming i Tromsø

La ut bekymringsmelding på Instagram.

BEKYMRET FOR TUNDRAEN: Superstjerna Leonardo DiCaprio la i går ut en melding på Instagram, der han uttrykket sin bekymring om klimaforandringene i nord. Han brukte fjellene i Tromsø som eksempel. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET FOR TUNDRAEN: Superstjerna Leonardo DiCaprio la i går ut en melding på Instagram, der han uttrykket sin bekymring om klimaforandringene i nord. Han brukte fjellene i Tromsø som eksempel. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Enten man tror den er menneskeskapt eller ei, global oppvarming er et tema som fenger.

Utallige kjendiser har kastet seg inn i kampen, på hver sine måter. Sophie Elise har kjempet mot palmolje, Gunhild Stordalen vil sørge for at vi utnytter matressursene våre.

Til og med prinsesse Ingrid Alexandra viser engasjement for miljø.

Nå kaster en av verdens største filmstjerner seg inn i debatten. Leonardo DiCaprio er bekymret for Norge.

- Forverrer global oppvarming Det er på Instagram at «Titanic»-stjerna utdyper sin bekymring. Det omhandler et fenomen som skjer på den arktiske tundraen, deriblant i nordlige deler av Norge.

På Instagram skriver DiCaprio til sine i overkant en million følgere:

«Ny forskning viser at buskene som vokser i det arktiske klimaet forverrer global oppvarming (...) Disse forandringene skjer fortere i nordlige deler av Europa, som Norge».

Bildet som brukes som illustrasjon er fra miljølandskapet i Tromsø, med emneknagger som #reddverden med på slep.

Bildet er et såklalt «regram», som vil si at tekst og bilde er gjenpublisert fra en annen bruker.

Tempraturforandringer Fenomenet, beskrevet av klimaforsker Isla Myers-Smith overfor Daily Mail, omhandler en type buskvekst som vokser i arktiske klima. Buskene vokser fortere enn noen sinne, som gir mindre plass til snø.

Dette omfatter at sollys ikke lenger blir reflektert av snøen, fordi bakken er mørkere.

Dette er ifølge forskeren problematisk, da varmen ikke blir reflektert ut i verdensrommet igjen. Buskene gjør også at permafrosten i bakken tiner.

- Forståelsen av dette hjelper oss å forutse klimaendringenes påvirking på tundraen, sier forskeren.