<strong>HEDRER VENNER:</strong> Med bøkene «Tørk aldri tårer uten hansker» ville Jonas Gardell hedre vennene som døde av Aids. Foto: OLA SÆTHER/DAGBLADET
HEDRER VENNER: Med bøkene «Tørk aldri tårer uten hansker» ville Jonas Gardell hedre vennene som døde av Aids. Foto: OLA SÆTHER/DAGBLADET Vis mer

Levde med falsk HIV-diagnose

Suksessforfatter Jonas Gardell fikk vite at han hadde to år igjen å leve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med trebindsverket «Tørk aldri tårer uten hansker» har Jonas Gardell skrevet seg inn i det svenske folks hjerter, og åpnet slusene for sorg etter Aids-epidemien blant homofile på 80-tallet.

Bøkene kommer nå på norsk, og TV-serien med samme navn skal vises på NRK i november.

Her blir vi kjent med unge og forelskede Rasmus og Benjamin og alle vennene deres, som plutselig begynner å dø som fluer.

To år igjen å leve Forfatter og stand up-komiker Jonas Gardell, som i dag er gift med Mark Levengood og har to barn med ham, fikk selv en falsk HIV-diagnose på 80-tallet.

- Dette var før HIV-testen kom, så du kunne bare teste om immunforsvaret ditt var godt eller dårlig. Jeg var 21 år og fikk beskjed fra legen om at immunforsvaret mitt var nede, at jeg derfor trolig var smittet og hadde to år igjen å leve. Jeg levde en stund i den uvissheten, forteller Jonas Gardell i et åpenhjertig intervju i ukens KK.

Så mye liv Dette var en tid da Jonas opplevde at mange av vennene hans døde som følge av den alvorlige sykdommen. Kunnskapen om HIV var liten, og på sykehusene ble man frarådet å berøre de som hadde Aids uten å bruke hansker.

- Hvordan påvirket det deg å få beskjed om at du trolig hadde to år igjen å leve?

- Jeg var så ung, og det var så mye jeg skulle rekke. Det var en fryktelig tanke at jeg skulle leve resten av mitt liv på to år. Jeg hadde så mye liv igjen å leve, forteller han.

Hadde flaks Selv har Gardell følt mye skyld fordi han var en av dem som overlevde og ikke ble smittet.

- Jeg var ikke Guds beste barn. Jeg hadde flaks. Disse guttene som døde fra oss var ikke mordere eller utsatt for Guds straff, slik det ble skrevet i avisene. De var fantastiske, fine gutter som var uheldige, sier Gardell i KK-intervjuet.

<strong>ÅPEN:</strong> Den svenske komikeren Jonas Gardell har åpnet slusene for sorg etter AIDS-epidemien blant homofile på 80-tallet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPEN: Den svenske komikeren Jonas Gardell har åpnet slusene for sorg etter AIDS-epidemien blant homofile på 80-tallet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Gardell er nå aktuell med forestillingen «Mitt enda liv i Stockholm», hvor han feirer det eneste livet han har fått.

Skrevet av: Ingvild Kjøde. Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no

LES OGSÅ:
Kjæresten ryddet bomber i Afghanistan
Else Kåss Furuseth: - Lillesøster hadde sex før meg
- Jeg trodde ikke jeg kunne få barn
Trine Rein: - Han skulle bare ha meg!

Les hele intervjuet med Jonas Gardell i ukens KK, som er i salg fredag 4. oktober.
Les hele intervjuet med Jonas Gardell i ukens KK, som er i salg fredag 4. oktober. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer