Kronprinsesse Victoria:

Lever med sjelden lidelse

Visste du dette?

LIDELSE: Det er kanskje ikke alle som vet at kronprinsesse Victoria ikke bare lider av dysleksi, men også en annen sjelden lidelse. Foto: Dana press / SPA / NTB
LIDELSE: Det er kanskje ikke alle som vet at kronprinsesse Victoria ikke bare lider av dysleksi, men også en annen sjelden lidelse. Foto: Dana press / SPA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske kronprinsesse Victoria (44) er den neste til å ta over tronen i den svenske kongefamilien. 44-åringen har vært blant Europas mest populære kongelige i en årrekke, og mange har fulgt hennes liv helt siden hun for alvor kom inn i det kongelige rampelyset som tenåring.

Tronarvingen har tidligere vært åpen om å ha dysleksi og spiseforstyrrelse, men det er trolig ikke alle som vet at hun også lider av en sjelden lidelse.

Den svenske kronprinsessen har nemlig prosopagnosia, også kjent som ansiktsblindhet.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en dokumentar på svensk tv. Vis mer

Husker ikke ansikter

Prosopagnosia er en utviklingsforstyrrelse som gir manglende evne til å gjenkjenne ansikter.

- Jeg har veldig vanskelig for å huske navn og ansikter, og det er en stor ulempe i arbeidet mitt, for jeg møter selvfølgelig fryktelig mange mennesker, sa kronprinsesse Victoria tilbake i 2008 til det svenske magasinet Foraldrakraft, ifølge danske BT.

- Jeg prøvde virkelig å lære navn og ansikter, men de fester seg bare ikke, la hun til.

Dette var første gang hun åpnet seg om den nokså ukjente lidelsen.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Finnes ingen behandling

Før kronprinsessen fikk diagnosen trodde hun det var noe helt annet som feilte henne. Kronprinsesse Victoria har som nevnt også dysleksi, og trodde dette hadde en sammenheng med vanskeligheten for å gjenkjenne ansikter.

Randi Starrfelt, professor i nevropsykologi ved Institutt for Psykologi ved Universitetet i København, forklarte i fjor overfor Vi.no at det anslås at mellom to og to og en halv prosent av befolkningen lider av ansiktsblindhet. Det tilsvarer omtrent 100 000 nordmenn.

OVERRASKER: Kronprinsesse Mette-Marit gjestet P3-programmet «The Kåss Furuseths» på Valentinsdagen. Da ble hun overrasket med dette spørsmålet. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

Overfor KK har Starrfelt tidligere uttalt at ansiktsblindhet kan være en følge av hjerneskade, men det man kaller ansiktsblindhet er oftest medfødt. Videre forklarte hun at man kaller det en utviklingsforstyrrelse, fordi evnen til å gjenkjenne ansikter ikke utvikles normalt. Hos disse er det ingen hjerneskade som er årsaken til problemene.

Lidelsen kan ikke behandles, men det finnes likevel noen strategier for å gjøre ting litt lettere i hverdagen. Man kan fokusere på å huske måten folk går på, stemmen eller frisyren deres, ifølge danske BT.

- Følte meg dum

I flere anledninger har kronprinsessen snakket om hvordan dysleksien har påvirket oppveksten hennes. I et intervju med magasinet Må bra, gjengitt av Expressen, røpet hun at dysleksien ble oppdaget i tidlig alder.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

- Jeg hadde problemer med å henge med på skolen, og synes for eksempel det var veldig vanskelig når læreren ba meg om å lese noe høyt foran klassen. Det var noe av det verste jeg visste, og det ble mye latter fra klassekameratene, og fra meg selv også, for av og til ble det jeg leste helt absurd, fortalte hun den gang.

Kronprinsesse Victoria er imidlertid ikke den eneste i den svenske kongefamilien som lider av lese- og skrivevansker. Også kong Carl Gustaf (75) og prins Carl Philip (42) har dysleksi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer