Kronprinsesse Victoria:

Lever med sjelden lidelse

Visste du dette?

LIDELSE: Det er kanskje ikke alle som vet at kronprinsesse Victoria ikke bare lider av dysleksi, men også en annen sjelden lidelse. Foto: Dana press / SPA / NTB
LIDELSE: Det er kanskje ikke alle som vet at kronprinsesse Victoria ikke bare lider av dysleksi, men også en annen sjelden lidelse. Foto: Dana press / SPA / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske kronprinsesse Victoria (44) er den neste til å ta over tronen i den svenske kongefamilien. 44-åringen har vært blant Europas mest populære kongelige i en årrekke, og mange har fulgt hennes liv helt siden hun for alvor kom inn i det kongelige rampelyset som tenåring.

Tronarvingen har tidligere vært åpen om å ha dysleksi og spiseforstyrrelse, men det er trolig ikke alle som vet at hun også lider av en sjelden lidelse.

Den svenske kronprinsessen har nemlig prosopagnosia, også kjent som ansiktsblindhet.

Husker ikke ansikter

Prosopagnosia er en utviklingsforstyrrelse som gir manglende evne til å gjenkjenne ansikter.

- Jeg har veldig vanskelig for å huske navn og ansikter, og det er en stor ulempe i arbeidet mitt, for jeg møter selvfølgelig fryktelig mange mennesker, sa kronprinsesse Victoria tilbake i 2008 til det svenske magasinet Foraldrakraft, ifølge danske BT.

- Jeg prøvde virkelig å lære navn og ansikter, men de fester seg bare ikke, la hun til.

Dette var første gang hun åpnet seg om den nokså ukjente lidelsen.

Finnes ingen behandling

Før kronprinsessen fikk diagnosen trodde hun det var noe helt annet som feilte henne. Kronprinsesse Victoria har som nevnt også dysleksi, og trodde dette hadde en sammenheng med vanskeligheten for å gjenkjenne ansikter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.