Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lill-Babs om å bli gravid som tenåring:

Lill-Babs (79) ble gravid som 16-åring: - Jeg ville bare bort

Den unge artisten vurderte å ta sitt eget liv.

TØFF TENÅRINGSTID: Den svenske artisten Lill-Babs vurderte å ta sitt eget liv da hun ble uventet gravid som 16-åring på 1950-tallet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
TØFF TENÅRINGSTID: Den svenske artisten Lill-Babs vurderte å ta sitt eget liv da hun ble uventet gravid som 16-åring på 1950-tallet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske sangeren Barbro Margareta Svensson (79), bedre kjent som Lill-Babs, kan se tilbake på en over 50 år lang karriere i musikk- og underholdningsbransjen.

Da sangstjerna var bare 16 år gammel, kunne karrieren hennes imidlertid ha fått en svært brå og tragisk slutt.

Det forteller hun i TV4s dokumentarserie «Lill-Babs – Leva livet», som har premiere torsdag. Som 16-åring opplevde nemlig Lill-Babs å bli uplanlagt gravid.

Hun hadde nettopp startet karrieren sin i Stockholm, under ledelse av den kjente kapellmesteren Simon Brehms. Året var 1954, og å bli gravid utenfor ekteskap var ikke allment akseptert.

UNG STJERNE: Lill-Babs startet sangkarrieren i svært ung alder. Her er hun i NRK-programmet «TV9» i 1969, omtrent 15 år etter at hun ble mor for første gang. Foto: NTB scanpix
UNG STJERNE: Lill-Babs startet sangkarrieren i svært ung alder. Her er hun i NRK-programmet «TV9» i 1969, omtrent 15 år etter at hun ble mor for første gang. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ville bare bort

I dokumentarserien forteller Lill-Babs om hvor tungt det var å finne ut at hun var gravid, samtidig som hun nettopp hadde fått sjansen til å skape seg en stjernekarriere.

- Jeg hadde fått drømmesjansen som sanger i Stockholm og jeg var 16 år, men hadde akkurat oppdaget at jeg ventet barn. Hva skulle mamma, pappa ... før det kom så langt at mamma kom for å se til meg ... jeg ville bare bort, sier hun, ifølge Aftonbladet.

79-åringen minnes at hun var så fortvilet over situasjonen at hun vurderte å ta sitt eget liv.

Plutselig var det imidlertid noe som fikk henne til å ombestemme seg.

- Da kjenner jeg noe som bobler, jeg bare kjenner det: «Nei, jeg gjør det ikke», minnes sangstjerna i dokumentarserien, og fortsetter:

- Siden har jeg tenkt: «Hva søren tenkte jeg på? Hva slags dumheter var dette?». I ettertid fatter jeg ikke hvordan jeg kunne tenkte tanken, ta livet sitt ...

Etter å ha reist fra Stockholm og hjem til Järvsö , der hun var født og oppvokst, opplevde hun en uventet støtte fra foreldrene sine.

Etter at en nabojente hadde sett at hun var gravid, tok moren og faren henne med på en gåtur, og moren hennes ba henne «rette seg opp og stolt vise» at hun ventet barn, ifølge Aftonbladet.

Saken fortsetter under bildet.

GIFTET SEG: Lill-Babs var gift med den daværende norske landslagskeeperen Kjell Kaspersen i 1969. Paret fikk et barn, men gikk hvert til sitt i 1973. Foto: NTB Scanpix
GIFTET SEG: Lill-Babs var gift med den daværende norske landslagskeeperen Kjell Kaspersen i 1969. Paret fikk et barn, men gikk hvert til sitt i 1973. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kjente et spark

I 2009 snakket hun også om den uplanlagte graviditeten, da hun gjestet TV4-programmet «Berg flyttar inn».

Den gang fortalte hun at hun begynte å gråte, og at hun tenkte at hun ikke ville være til bry for dem hun hadde rundt seg.

Lill-Babs var fortvilet, men så merket hun altså noe som gjorde at hun ombestemte seg. I «Berg flyttar inn» forteller hun at hun merket en bevegelse fra den lille hun bar:

- Det endte med at jeg kjenner et spark, at det rører seg, og da får jeg en lykkefølelse.

- Er man fortvilet, så gjør man dumme ting. Jeg var litt redd for pappa, han var veldig streng. Jeg trodde ikke jeg skulle få komme hjem, men så ringer han: «Nå kommer du hjem til oss», mintes Lill-Babs i programmet i 2009, ifølge Aftonbladet.

Noen måneder seinere ble Lill-Babs mor for første gang, til datteren Monica Svensson (62).

Siden den gang har hun fått datteren Malin Berghagen (51) med sin første ektemann, Lasse Berghagen (72), og datteren Kristin Kaspersen (48) med sin andre ektemann, den tidligere norske fotballspilleren Kjell Kaspersen (78).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!