Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lill-Babs er død

Den folkekjære artisten rakk akkurat å bli 80 år gammel.

DØD: Den svenske artisten Lill-Babs er død, 80 år gammel. Her fotografert i 2016, da Dagbladet møtte henne sist. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØD: Den svenske artisten Lill-Babs er død, 80 år gammel. Her fotografert i 2016, da Dagbladet møtte henne sist. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lill-Babs er død. Det melder datteren Kristin Kaspersen på Instagram. Den svenske sangeren har markert seg stort siden midten av 1950-tallet, og huskes for en rekke låter i dag. Hun er også godt kjent for sin rolle som et flittig TV-fjes i svenske medier.

Hun rakk akkurat å bli 80 år gammel, etter å ha feiret bursdagen sin 9. mars.

«Vår elskede mor, søster, mormor, oldemor og tante sovnet stille inn etter et kortere sykeleie», skriver datteren på Instagram.

Artikkelen fortsetter under.

Oppdaget kreft

«Hennes hjerte har slått mange, skjønne slag for folket, familien, kollegene og vennene, men nå får det hvile», heter det videre i innlegget.

I mars ble artisten innlagt på sykehus som følge av hjerteflimmer. Etter å ha blitt lagt inn oppdaget legene en ondartet kreftsvulst, som ifølge døtrene skal ha vært vanskelig for artisten.

STJERNE: Lill-Babs, her fotografert på Chat Noirs 75-årsjubileum i 1987, var en av Sveriges største artister. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Lill-Babs, her fotografert på Chat Noirs 75-årsjubileum i 1987, var en av Sveriges største artister. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Familien har vært rundt mamma hver dag siden hun kom til sykehuset, og hun sovnet stille inn i dag formiddag. Nå hviler sjelen hennes hos mamma Brita», skriver Kaspersen videre og forteller at familien ønsker fred og ro i den kommende tida.

Lill-Babs, som egentlig heter Barbro Margareta Svensson, huskes godt for låtene «Är du kär i meg ännu, Klas-Göran?», «Älaskade ängel» og «April, april».

Hun har blant annet fått kongens fortjenestemedalje for sin innsats, og ble i fjor innlemmet i Swedish Music Hall of Fame. I 1963 opptrådte hun også med The Beatles.

SOLSTRÅLE: Sett bort fra hennes musikalske talenter, var Lill-Babs kjent som en gledespreder og morsom dame. Her er hun fotografert i Stockholm i 2013. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SOLSTRÅLE: Sett bort fra hennes musikalske talenter, var Lill-Babs kjent som en gledespreder og morsom dame. Her er hun fotografert i Stockholm i 2013. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Hun har også samarbeidet med en rekke norske artister, deriblant Wenche Myhre og Rune Larsen. Fra 1969 til 1973 var hun gift med den norske fotballegenden Kjell Kaspersen.

- Kommer til å savne

Kondolansene har allerede begynt å strømme på. Elisabeth Andreassen, bedre kjent som Bettan, var en nær venn av artisten. Hun traff artisten sist i fjor, over en hyggelig lunsj i Stockholm.

Hun har kjent Lill-Babs i mange år, både privat og profesjonelt, og mottar dødsbudskapet med stor sorg.

- Hun var i alles hjerter, og var et menneske som alltid tenkte på andre først. Da vi var på turné sammen sørget hun alltid for at alle andre hadde det bra, og ville hjelpe til med alt, som å stryke klærne våre. Jeg har alltid vært inspirert av henne, vi har grått og ledd sammen mange ganger, og jeg kommer til å savne henne veldig mye, sier hun til Dagbladet.

Helsetrøbbel

Det er flere år siden 80-åringen fikk beskjed om at hun har hjerteproblemer. I 2004 kollapset hun under en konsert i Stockholm, og legene slo da fast at hun led av hjerteflimmer.

Tilstanden er en rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre som medfører at forkamrene pumper raskt, uregelmessig og med liten pumpekraft.

- Hun ligger til observasjon og de utfører en rekke tester, sa artistens manager i starten av mars.

Den folkekjære sangeren har tidligere snakket om hjerteproblemene sine.

- For meg har det hjulpet å få tips fra andre, og å få kontakt med spesialister. Det er viktig å føle seg trygg med behandlingen man får. La ikke diagnosen begrense deg, har hun sagt til avisen Status, ifølge Expressen.

- Jeg har lært meg å høre på kroppen min, og for det meste sier den at det går helt utmerket å takke ja til underholdningsoppdrag, sa hun videre.

Åpenhjertig i dokumentarserie

I desember ble dokumentaren «Lill-Babs–Leva livet» ​sendt på svenske TV4, som var en hyllest i forbindelse med at artisten fylte 80 år.

I dokumentarserien forteller Lill-Babs blant annet om hvor tungt det var å finne ut at hun var gravid som 16-åring, samtidig som hun nettopp hadde fått sjansen til å skape seg en stjernekarriere.

Året var 1954, og å bli gravid utenfor ekteskap var ikke allment akseptert.

- Jeg hadde fått drømmesjansen som sanger i Stockholm og jeg var 16 år, men hadde akkurat oppdaget at jeg ventet barn. Hva skulle mamma, pappa … før det kom så langt at mamma kom for å se til meg … jeg ville bare bort, sa hun, ifølge Aftonbladet.

79-åringen minnes at hun var så fortvilet over situasjonen at hun vurderte å ta sitt eget liv. Plutselig var det imidlertid noe som fikk henne til å ombestemme seg.

- Da kjenner jeg noe som bobler, jeg bare kjenner det: «Nei, jeg gjør det ikke», minnes sangstjerna i dokumentarserien, og fortsetter:

- Siden har jeg tenkt: «Hva søren tenkte jeg på? Hva slags dumheter var dette?». I ettertid fatter jeg ikke hvordan jeg kunne tenkte tanken, ta livet sitt.

Noen måneder senere ble Lill-Babs mor for første gang, til dattera Monica Svensson.

Siden den gang har hun fått dattera Malin Berghagen med sin første ektemann, Lasse Berghagen (72), og dattera Kristin Kaspersen med sin andre ektemann, den tidligere norske fotballspilleren Kjell Kaspersen (78).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!