Lily Allen:

Lily Allen ble hengt ut i media etter flyktning-besøk

Popstjerna slår hardt tilbake mot kritikken. 

KRITISK: Popstjerna Lily Allen har fått mye  motbør for sitt engasjement i flyktningkrisa. Nå slår hun tilbake mot de som har kritisert henne. Foto: Daniel Leal-olivas/ Pa Photos/ NTB Scanpix
KRITISK: Popstjerna Lily Allen har fått mye  motbør for sitt engasjement i flyktningkrisa. Nå slår hun tilbake mot de som har kritisert henne. Foto: Daniel Leal-olivas/ Pa Photos/ NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I midten av oktober reiste den britiske popstjerna Lily Allen til Frankrike for å besøke den store flyktningleiren «Jungelen» utenfor Calais sammen med et kamerateam.

Under besøket i leiren - som ble avviklet forrige uke - snakket hun med en ung flyktning fra Afghanistan, og Allen ble beveget av historien hans om hvordan han forsøkte å komme seg til faren sin i Birmingham.

Da Allens besøk i flyktningleiren ble vist på tv-kanalen BBC i Storbritannia, ble «Smile»-sangeren hengt ut i tabloidpressen, ifølge nyhetsnettstedet Stuff.

Årsaken? At en gråtkvalt Allen beklaget guttens situasjon «på vegne at landet sitt».

Utsagnet til popstjerna fikk en rekke britiske innvandringsmotstandere til å se rødt, og stjerna har måttet tåle kritikk både i pressen, på Twitter og fra medborgere, skriver Independent og Metro.

RØRTE ALLEN: Det var historien til 13 år gamle Shamsher Sherin som fikk Lily Allen til å ta til tårene utenfor den franske byen Calais i midten av oktober. Foto: Kerry Davies/Daily Mail/SOLO Syndication/ NTB Scanpix
RØRTE ALLEN: Det var historien til 13 år gamle Shamsher Sherin som fikk Lily Allen til å ta til tårene utenfor den franske byen Calais i midten av oktober. Foto: Kerry Davies/Daily Mail/SOLO Syndication/ NTB Scanpix Vis mer

Går til motangrep

Etter å ha blitt omtalt som idiotisk og overdramatisk i britisk tabloidpresse, valgte Lily Allen denne uka å slå tilbake.

Sangstjerna publiserte en hardtslående kronikk på nettsidene til magasinet Vice, der hun går i strupen på sine kritikere. I artikkelen skriver Allen at hun ble overrasket over hvor mye oppmerksomhet besøket i flyktningleiren fikk.

- Jeg trodde ikke det å reise til Calais var spesielt kontroversielt, men det viser seg at det å si at vi må hjelpe barn i en sårbar situasjon nå er blitt noe tvilsomt, skriver hun.

Lily Allen anklager dessuten tabloidpressen for å sette den britiske befolkningen opp mot flyktningene ved å skape en «dem»-og-«oss»-tankegang.

STJERNE: Lily Allen skriver i  Vice at hun tror stjernestatusen gjør at media henger henne ut, fordi de frykter innvirkningen hun kan ha. Foto: Doug Peters/ Pa Photos/ NTB Scanpix
STJERNE: Lily Allen skriver i  Vice at hun tror stjernestatusen gjør at media henger henne ut, fordi de frykter innvirkningen hun kan ha. Foto: Doug Peters/ Pa Photos/ NTB Scanpix Vis mer

Trekker inn Hitlers Nazi-Tyskland

Hun trekker frem at media har gjort et stort poeng ut av hvorvidt flyktninger har løyet om alderen sin for å slippe inn i landet.

Ifølge Allen er dette bare et eksempel som media utnytter strategisk for å gjøre briter mer skeptiske til flyktninger som ønsker å komme til Storbritannia.

- Det handler egentlig om å skape en fortelling der folk som prøver å komme hit ikke trenger hjelpen vår, men at de prøver å lure oss og misbruke systemet. Hensikten er å få oss til å stole mindre på dem neste gang, skriver hun i kronikken.

Allen går faktisk så langt som å sammenligne tabloidpressens omtale av flyktningkrisa med regimet i Nazi-Tyskland.

- Man spør seg alltid hvordan han (Hitler, journ.anm.) klarte å få hele landet med på det. Nå ser vi det. Men jeg vil ikke være en god tysker. Jeg vil være på historiens riktige side, fastslår hun.

- De har funnet en syndebukk

Stjerna retter også skarp skyts mot den britiske regjeringen i Vice-artikkelen sin.

- Regjeringen har funnet en gruppe sårbare mennesker de kan gi skylda for sine egne feilskjær.

- Men vi bør ikke miste av syne det faktum at problemene i dette landet skyldes det egoistiske regjeringspartiet De konservative, og folkene og selskapene som ikke betaler den skatten de bør betale, hevder Allen.

Som kjent satte Storbritannia et tydelig preg på verdenspolitikken etter «Brexit» i sommer, der landet gikk ut av EU. Innvandringsmotstand var blant de viktige sakene på «leave»-siden før folkeavstemmingen i juni.

Etter at «Brexit» var et faktum, var Lily Allen også blant stjernene som var i harnisk over resultatet.