SER DU LIKHETEN? Retten gjør ikke det, iallefall ikke like nok til at Lindsay Lohan, for ordens skyld til venstre i bildet, vant fram i retten. Foto: NY State / Rockstar Games
SER DU LIKHETEN? Retten gjør ikke det, iallefall ikke like nok til at Lindsay Lohan, for ordens skyld til venstre i bildet, vant fram i retten. Foto: NY State / Rockstar GamesVis mer

Lindsay Lohan tapte i retten

Retten mener ikke at skuespillerinna inspirerte legendarisk GTA-plakat. 

(Dagbladet): Tidligere barnestjerne og nåværende bråkebøtte Lindsay Lohan har tapt sitt søksmål mot GTA-utgiver Take-Two, melder Business Insider.

Det var i 2014 at skuespilleren varslet rettslig brudulje mot Take-Two, ettersom Lohan mente spillselskapet brøt åndsverksloven.

Bakgrunnen for søksmålet var en av promo-plakaten til kultspillet GTA V. Spillserien, som er kritisert for sin bruk av gladvold, brukte i sin tid en blond og barmfager kvinne i bikini til å promotere GTA V i 2014.

Lohan mente bildet måtte være basert på et gammelt bilde av henne, og ønsket økonomisk kompensasjon for at hennes ansikt og kropp ble brukt til å selge dataspill.

Det får hun altså ikke.

Fredskrøll

Et av hovedargumentene til Lohan var peace-tegnet både hun og den dataanimerte kvinnen holder opp på bildene. Ifølge Lohans advokater hadde skuespilleren i årevis latt seg avbilde med pekefinger og langfinger i været.

«Saksøker har benyttet peace-tegnet i årevis, før og etter det ble brukt i dette videospillet», heter det i Lohans klage fra 2014.

Problemet for Lindsay Lohans del var muligens at hun neppe var førstemann til å bruke det relativt velkjente fredsymbolet på bilder. Lohan må blant annet se seg slått av Richard Nixon. Dermed var V-tegnet lite egnet som bevis for at Take-Two hadde fotografiet av henne i tankene da de tegnet promoplakaten.

Det var et dommerpanel på fem som denne uka avviste Lohans søksmål. Dommerne mente likheten mellom skuespillerinnen og kvinnen fra GTA-plakatene ikke var store nok til å slå fast at spillutviklerne faktisk har basert karakteren på Lindsay Lohan.

Ytringsfrihet

Og uansett om likhetene hadde vært store nok i rettens øyne, ville Lohan trolig tapt saksmålet uansett, ifølge dommernes uttalelse.

«Dette dataspillets unike fortelling, karakterer, dialog og miljø - kombinert med spillerens mulighet til å velge hvordan man skal gå fram i spillet - gjør spillet til ren fiksjon og satire».

Og både fiksjon og satire er beskyttet under ytringsfriheten - USAs høyt elskede «First Amendment»..