Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Linn kjemper for farsgården

Mor Liv Ullmann (70) tryglet om pengestøtte.

VIL OVERTA: Linn Ullmann, datter av den svenske film- og teaterregissøren Ingmar Bergman, vil bygge kunstnersenter på Fårö.
VIL OVERTA: Linn Ullmann, datter av den svenske film- og teaterregissøren Ingmar Bergman, vil bygge kunstnersenter på Fårö. Vis mer

||| Med hjelp fra mor Liv Ullmann kjemper Ingmar Bergmans datter Linn Ullmann (43) desperat for å hindre at farens, Ingmar Bergman, eiendommer havner hos private spekulanter.

Dagbladet kan i dag avsløre at Linn Ullmanns høyeste ønske er å hedre sin far ved å bygge et kunstnersenter på Fårö, der den verdenskjente svenske film- og teaterregissøren Ingmar Bergman bodde fram til sin død i 2007.

Datteren mener et slik senter for skapende kunst er helt i tråd med farens vilje.

«Han så for seg at etter sin død, skulle alle hans hus fortsette å være møteplasser for mennesker som arbeider med musikk, film, foto, teater og litteratur», skriver Linn Ullmann i en presentasjon av kunstnersenteret som Dagbladet har fått tilgang til.

Å sitte på begge sier av bordet, gjør det svært vanskelig for Linn Ullmann. De øvrige arvingene til idylliske Fårö, Linn Ullmanns åtte halvsøsken, vil nemlig følge det de hevder var Ingmar Bergmans testamenterte vilje; at eiendommen skal selges til det høyeste bud — for å unngå en skjevfordeling mellom barna.

Liv støtter datteren
Fårö er taksert til i overkant av ti millioner svenske kroner, men ifølge auksjonshuset Christies i London kan eiendommen gå for 100 millioner kroner.

- Søsknene mine og jeg er alle enige i at vår plikt er å følge vår fars testamente, som ble skrevet på midten av 90-tallet og oppdatert flere ganger seinere. Hva mine søsken mener om ideen om å lage et kunstnersenter, må du spørre dem om. Jeg kan bare svare for meg selv. Vi er ni arvinger med ni viljer, sier Linn Ullman til Dagbladet.

Regissørens gotlandske Fårö består av fem deler på til sammen 300 mål, og Linn Ullmann ønsket opprinnelig å innlemme alt i kunstnersenteret. I arbeidet med å skaffe penger til kjøp, har hun hatt god hjelp av sin mor Liv Ullmann.

I sommer sendte Liv Ullmann et brev til sine venner og internasjonale kontakter der hun trygler om økonomisk støtte slik at en arbeidsgruppe under Bergmanstiftelsen kan by 28 millioner svenske kroner for Fårö.

«Men tida er knapp! Vi må handle nå», skriver Liv Ullmann i brevet, som også er undertegnet av representanter for Bergmanstiftelsen.

Moren gir sin fulle støtte til datterens planer.

I likhet med Linn har Liv tilbrakt mye tid på den svenske øya, blant annet under innspillingen av Bergmans berømte filmer.

BERGMANS: Linn Ullmann, ektemannen Niels Fredrik Dahl og to av Ingmar Bergmans gamle venner vil kjøpe Dämba. Gården ligger på Fårö, nordøst for Gotland.
Foto: Michael Liden/Residenced
BERGMANS: Linn Ullmann, ektemannen Niels Fredrik Dahl og to av Ingmar Bergmans gamle venner vil kjøpe Dämba. Gården ligger på Fårö, nordøst for Gotland. Foto: Michael Liden/Residenced Vis mer

- Det er ufattelig at man ikke for den ringe summen det måtte være, kan bevare Fårö som et kunstnersted til glede for så mange mennesker over hele verden, sier hun.

Høyeste bud gjelder
- Hva mener du om kravet fra de øvrige Bergmans barn om å selge til høyeste bud?

- Det kjenner jeg ikke til, men jeg vil tro at det er deres alles vilje å gjøre det som var farens ønske.

Arbeidet med å skaffe nok penger førte ikke fram for Liv Ullmann.

Likevel har ikke datteren Linn gitt opp.

Ved budfristens utløp 20. august ga hun et bud på en del av Fårö, gården Dämba, sammen med forfatterektemannen Niels Fredrik Dahl og to av farens gamle venner. Dette bekrefter Linn Ullmann overfor Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at mannen min, Niels Fredrik Dahl, og jeg, sammen med to nære venner bosatt i Stockholm har gitt et bud på en av eiendommene, nemlig gården Dämba, samt min fars lille kino, som også ligger på Dämba.

Meningen var å donere kinoen, slik at den ville kunne sikres og leve videre som en ikke-kommersiell biograf, et samlingssted og et kulturminne til glede for lokalbefolkning og tilreisende, sier Linn Ullmann til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til var budet var på 6,5 millioner svenske kroner, det høyeste de samme budgiverne var i stand til å gi.

MOR OG KJÆRESTE: Liv Ullmann.
MOR OG KJÆRESTE: Liv Ullmann. Vis mer

Vurderer budene
VG skrev i går at Dahl og Ullmann selger sin eksklusive privatbolig i Oslo til 14 millioner kroner fordi de selv vil flytte inn i farens hjem.

Overfor Dagbladet avviser Linn Ullmann dette. Sammen med Bergmans venner, vil forfatterparet riktignok beholde et mindre privat sted på Dämba.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Bergman-arvingenes talsmann, regissørens sønn Daniel Bergman. Han har tidligere uttalt til svenske medier at det er kommet inn flere interessante bud.

- Fremdeles er det høyeste bud som gjelder, har Daniel Bergman fastholdt.

Han sier likevel:

-Det finnes absolutt gode muligheter. Det ville vært trist om det ble en privatperson som skulle bruke huset til bare private formål.

Budene vurderes fortsatt av Bergman-arvingene, og Daniel Bergman vil ikke kommentere ytterligere før eiendommen er solgt.

KULTURKJEMPE: Ingmar

Bergman (1918-2007).
KULTURKJEMPE: Ingmar Bergman (1918-2007). Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media