Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lise Askvik er takknemlig for at hun fikk brystkreft

- Å få brystkreft har vært 98 prosent berikelse.

 TILBAKE I JOBB:  Lise Askvik har kjempet en hard kamp for rett til rekonstruksjon av bryst etter kreft, etter hun selv fikk kreft for over ett år siden. Nå er hun tilbake i jobben i P4. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
TILBAKE I JOBB: Lise Askvik har kjempet en hard kamp for rett til rekonstruksjon av bryst etter kreft, etter hun selv fikk kreft for over ett år siden. Nå er hun tilbake i jobben i P4. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- For meg har det å få brystkreft vært 98 prosent berikelse og 2 prosent frarøvelse, sier Lise Askvik i et intervju med damebladet Tara.

I 2011 fikk P4-programleder Lise Askvik diagnosen brystkreft. Da startet hun kampen for at brystkreftrammede kvinner skal få kortere ventetid på nytt bryst.

Demonstrerte Fem dager etter hun opererte bort sitt venstre bryst opprettet hun Facebook-aksjonen «Vi venter fandenmeg ikke på ny pupp etter kreft» sammen med sin radiomakker Astrid Gunnestad fra programmet «Meggene» på P4. På bare en uke hadde aksjonen 5000 medlemmer.

I mars i fjor samlet hun også en rekke brystkreftrammede kvinner til å vise arrene sine i en demonstrasjon foran Stortinget.

- Dette er våre arr. Det du ser, er ikke vår skam. Det er vår kamp mot kreft. Vi krever ikke noe annet enn å bli ferdigbehandlet, sa Lise Askvik under demonstrasjonen.

Nå er programlederen endelig tilbake i jobben i P4, og i intervjuet med Tara forteller hun at det siste året har vært det mest betydningsfulle året i hennes liv.

- Da jeg fikk kreft, trodde jeg aldri at jeg skulle bli frontfigur og stå på barrikadene og kreve pupp til folket. Men da jeg våknet opp etter operasjonen, så spurte jeg: «Når får jeg ny pupp?» Da sier legen, litt flakkende i blikket: «Det er nok tre til fem års ventetid» Da var jeg fremdeles i morfinrus. «Det finner jeg meg ikke i, dette skal bli min kampsak, og jeg kommer ikke til å gi meg», forteller Askvik i bladet.

Takknemlig Nye retningslinjer og 150 millioner kroner ble bevilget til saken bare 23 dager etter demonstrasjonen foran Stortinget, og i dag sier Askvik at hun føler seg som Norges heldigste kvinne, både på grunn av og til tross for sykdommen.

Hun forstår at folk kan bli provosert av at hun er takknemlig for en så alvorlig diagnose, men hun understreker at dette er hennes opplevelse.

- Jeg skjønte at det var en vending i livet mitt. Men jeg følte ikke at det var en katastrofe. Midt i alt kjente jeg også litt sensasjonslyst: Nå skjer det noe spennende, sa hun i et intervju med Dagbladet Magasinet i fjor.

Nå er den tøffe programlederen glad for å være tilbake på jobb.

- Det er symbolsk å oppleve hverdagen igjen. Jeg har vært pasient en stund, men nå er jeg programleder igjen, sier hun i Tara.

Lise Askvik er forøvrig ikke den eneste som vært åpen om brystkreftdiagnosen. Også journalist og programleder Anbjørg Sætre Håtun har snakket ut om livet etter hun fikk brystkreft, og har også delt bilder av arret sitt på bildedelingsprogrammet Instagram.

TARA: I månedens utgave av magasinet Tara forteller Lise Askvik om brystkreftdiagnosen. Foto: Faksimile
TARA: I månedens utgave av magasinet Tara forteller Lise Askvik om brystkreftdiagnosen. Foto: Faksimile Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media