Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Liv Grete åpner opp om bruddet med Raphael Poirée: - For meg var det kjempetøft

Skilte lag for fire år siden.

FELLES MÅL: I «Mer enn gull» på TV 2 forteller Liv Grete Skjelbreid hvordan hun opplevde bruddet med Raphael Poireé, og hva som ble deres hovedfokus i tida etter. Video: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De var et av skisportens mest profilerte par - Raphael Poirée (42) og Liv Grete Skjelbreid (42).

Sommeren 2013 offentliggjorde imidlertid skiskytterparet at de skulle separeres etter 13 års ekteskap.

- Vi er blitt enig om å ta ut separasjon, men er fremdeles gode venner og nære naboer. Begge to stiller seg bak dette, og vi er enig om å stå sammen som familie, het det i en pressemelding den gang.

VAR GIFT: De daværende skiskytterne Liv Grete Skjelbreid og Raphael Poirée giftet seg i Hålandsdal Kyrkje i Fusa utenfor Bergen. Etter 13 år tok de ut separasjon. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX
VAR GIFT: De daværende skiskytterne Liv Grete Skjelbreid og Raphael Poirée giftet seg i Hålandsdal Kyrkje i Fusa utenfor Bergen. Etter 13 år tok de ut separasjon. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX Vis mer

- Vet hvor målet står

I mandagens episode av «Mer enn gull» på TV 2 forteller Skjelbreid hvordan hun opplevde bruddet, og hva som ble deres hovedfokus i tida etter.

- Det er jo aldri hyggelig når sånt skjer, men jeg tror at vår fordel oppi en slik situasjon - til tross for at det hele opplevdes tøft for både ham og meg - er at vi har vært to toppidrettsutøvere. Vi brukte ikke veldig lang tid på å sette oss et mål. Når du ser på de tre (barna, journ.anm.), så vet du hvor målet står.

ENORME KARRIERER:  Raphael Poirée (42) og Liv Grete Skjelbreid (42) har begge oppnådd stor suksess i skiløypene. Her er det avbildet i Oberhof, Tyskland 15. februar 2004, da Skjelbreid ble den første kvinnelige skiskytteren som tok fire gullmedaljer i ett og samme verdensmesterskap. Foto: NTB Scanpix
ENORME KARRIERER:  Raphael Poirée (42) og Liv Grete Skjelbreid (42) har begge oppnådd stor suksess i skiløypene. Her er det avbildet i Oberhof, Tyskland 15. februar 2004, da Skjelbreid ble den første kvinnelige skiskytteren som tok fire gullmedaljer i ett og samme verdensmesterskap. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sammen har Poirée og Skjelbreid tre døtre, og på tross av at paret valgte å gå hver til sitt, hadde de kommet til en felles enighet om å være der i størst mulig grad for barna.

- Vi skulle gjøre det enklest mulig for dem, i den grad det går an å gjøre det enkelt for barna i en slik situasjon, forteller 42-åringen.

- Ryktene gikk i hytt og vær

Som et av Norges mest profilerte par på den tida, vakte nyheten naturligvis stor oppmerksomhet. Det å skulle gå gjennom noe så privat i full offentlighet, var utfordrende, mener Skjelbreid.

- For meg var det kjempetøft. Ryktene gikk jo i hytt og vær. Man kunne jo ikke bevege seg en plass uten at det var «din feil at man ble skilt», eller «din feil at man ble skilt».

- Men det var litt det samme som et skiløp; Gjør så godt du kan der og da, legger hun til.

- Mange ble skuffet

Overfor Dagbladet forklarer Skjelbreid at det vanskeligste med samlivsbruddet var den store omstillingen i ettertid.

- Det tøffeste var endringen. Å gå til en ny ukjent tilværelse og ta ansvar for ting i det daglige som jeg verken interesserte meg for eller hadde peiling på. Man er litt «lost» i starten. Men så er det fint å se at en mestrer mer enn hva en trodde.

- Du nevner også at det oppsto rykter. Hvilke rykter gikk mest inn på deg?

- Det er historie nå. Men det var litt tøft å stå i det, og føle at så mange ble skuffet over valget vi tok. Jeg er heldigvis god til å glemme slikt, og det er framtiden som er viktigst. Hvorfor burde være uvesentlig for alle andre enn oss det gjaldt, sier hun.

PROFILERT PAR: Raphaël Poirée og Liv Grete Skjelbreid var gift i 13 år, før de valgte å ta ut separasjon for fire år siden. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
PROFILERT PAR: Raphaël Poirée og Liv Grete Skjelbreid var gift i 13 år, før de valgte å ta ut separasjon for fire år siden. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Oppturer og nedturer

42-åringen understreker at hun og eksmannen fortsatt har et godt forhold, og at de snakker mye sammen om døtrene.

- For min del handler det om å holde fokus og ikke slippe taket på hvordan jeg ønsker å ha det i fremtiden. Vi endrer oss alle forhåpentligvis til det bedre når man går gjennom epoker i livet. Både av oppturer og nedturer.

- Hva er det viktigste du har lært av denne prosessen?

- Tja ... si det. Det må jo være at det tar tid å bli god på slikt også, og at det hjelper også i slike situasjoner å sette seg noen mål man ønsker å oppnå for å slippe å fokusere på alt som føles vanskelig.

HETT MØTE: Det gikk for seg da eksparet Liv Grete Skjelbreid Poirée og Raphael Poirée møtte hverandre på Sjusjøen i forbindelse med sesongåpningen i skiskyting. Video: Roy Wahlstrøm / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Klarte ikke mer

Dagbladet har vært i kontakt med Raphael Poirée, som er kjent med innholdet i saken, men som ikke har noe å tilføye.

Tidligere har han snakket åpent om hvordan duoen på tross av bruddet har valgt å bevare vennskapet.

I et intervju med Dagbladet i fjor forklarte han også at forholdet til Liv Grete gikk nedover da de la ski og gevær på hylla.

- Vi var veldig knyttet til hverandre under karrieren. Når vi sluttet med skiskyting, hadde vi ingenting til felles. Men det var mye min feil, påpekte Raphael.

Blant annet trente han juniorene i skiskyting, pluss landslaget til Hviterussland.

- Jeg tenkte mye på meg selv, og kommunikasjonen var dårlig. Men mye kommer fra da jeg var ung, og savnet av en farsfigur. Vi fikk hjelp av psykolog, men der fikk jeg all dritten i ansiktet. Jeg måtte ut og puste. Jeg klarte ikke mer. Etterpå ser jeg analysene klarere.

Gift på ny

Høsten 2013 ble det kjent at han hadde funnet lykken på ny med bergenseren Anne Tunes, og to år senere offentliggjorde paret at de hadde forlovet seg.

I september i fjor kunne Se og Hør avsløre at duoen hadde gitt hverandre sitt ja i all hemmelighet - i Rafaels hjemland. Bryllupet foregikk i Cassis i Frankrike, med utsikt over Middelhavet.

GIFT: Anne Tunes og Raphael Poireè ga hverandre sitt ja i Frankrike i fjor. Foto: Eivind Senneset
GIFT: Anne Tunes og Raphael Poireè ga hverandre sitt ja i Frankrike i fjor. Foto: Eivind Senneset Vis mer

Raphael Poireè har hatt en stor skiskytterkarriere, og har vunnet både OL- og VM-medaljer, samt 44 seiere i verdenscupen. Franskmannen - som også er blitt folkekjær i Norge - la opp i 2007.

Skjelbreid har på sin side blant annet vunnet åtte gullmedaljer i VM i skiskyting, to OL-sølv, en OL-bronse og 22 enkeltseire i verdenscupen i skiskyting. Hun la opp våren 2006.

«Mer enn gull» sendes mandag klokka 20.00 på TV 2.