Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Farmen» sesong 14:

Lokale innbyggere opprørt over «Farmen»-innspilling. Stenger fylkesvei

Omkjøringstiltak skaper hodebry.

VEITRØBBEL: Flere innbyggere i Grue kommune reagerer på frihetene TV 2 og Strix har tatt seg i forbindelse med den kommende «Farmen»-innspillingen. Her med programleder Gaute Grøtta Grav (39) foran en annen «Farmen»-gård. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VEITRØBBEL: Flere innbyggere i Grue kommune reagerer på frihetene TV 2 og Strix har tatt seg i forbindelse med den kommende «Farmen»-innspillingen. Her med programleder Gaute Grøtta Grav (39) foran en annen «Farmen»-gård. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Allerede i februar ble årets «Farmen»-gård avslørt, og den gang ble det kjent at det var på Gjedtjernet gård i Grue kommune årets sesong skal finne sted.

Gården er omringet av flott natur, og ligger på Finnskogen like utenfor Kirkenær - i nærheten av Kongsvinger.

- Finnskogen er et område vi har hatt lyst til å bruke, hvor en god «Farmen»-historie som vi ikke har brukt før kan oppstå, sa produsent Raymond Mikael Elveland i Strix til TV 2 tidligere i år.

Omkjøring

At den populære realityserien nå skal spilles inn på Finnskogen, er derimot ikke like populært hos alle. Flere innbyggere i Grue Kommune reagerer sterkt på valg av gård, spesielt etter at det tidligere denne måneden ble kjent at Fylkesvei 201 vil bli stengt under hele innspillingsperioden - fra 26. juli til 7. oktober.

Saken er allerede omtalt av lokale medier som Østlendingen og Glåmdalen.

På Facebook-gruppa «Bevaring og vekst av Grue Finnskog (Svullrya og omegn)» omtaler flere situasjonen, og hevder den vil bli et problem for den lokale trafikken.

FLOTT NATUR: Gjedtjernet gård i Grue kommune er omringet av vakker natur og anses som perfekt for «Farmen»-innspilling. Foto: TV 2
FLOTT NATUR: Gjedtjernet gård i Grue kommune er omringet av vakker natur og anses som perfekt for «Farmen»-innspilling. Foto: TV 2 Vis mer

Blant annet raser flere over at det vil bli omkjøringer på langt dårligere veier enn fylkesveien, og sikter til ulike grusveier.

På sine nettsider skriver Grue Kommune at trafikken på Fylkesvei 201 ledes via Fylkesvei 404 Tjuravegen, i hele perioden.

- Tida forandrer seg

En innbygger i Grue Kommune, Hans Magnus Martinsen, forteller til Dagbladet at det til tross for at flere hevder veien har vært i stand for både biler, busser og skolebusser tidligere, har tida forandret seg.

- Problemet er at kjøretøy som har kjørt der tidligere har forandret seg. Både biler og busser er blitt større, og veien begynner å bli sliten. Det er skarpe svinger og vil by på problemer for varetransport, sier Martinsen.

Videre trekker han fram sikkerheten på veien, og ifølge Martinsen er det verken autovern eller annen sikring langs veistrekka.

Ved en rekke anledninger har markedsverdien for kommunen blitt brakt på banen, som et motargument. Dette er Martinsen kritisk til.

- Jeg har sett på «Farmen» mange ganger, og det er ikke slik at jeg får lyst til å reise til for eksempel Halden fordi jeg ser en fin gård, sier han til Dagbladet.

Saken fortsetter under.

ULVESTUNT: Deltaker fra fjorårets «Farmen»-sesong Camilla Cox Barfot hadde kledd seg med et politisk budskap på den røde løperen i forkant av årets Gullruten-utdeling. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno / Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Markedsverdi

Ordfører i Grue Kommune, Wenche Huser Sund (H), forteller til Dagbladet at omkjøringen er beklagelig. Hun håper likevel at innbyggerne kan leve med dette i noen uker, og påpeker nettopp hvilken enorm verdi innspillingen av «Farmen» vil ha for kommunen og Finnskogen.

- Jeg har jobbet mye for å få «Farmen» hit. Det er en kjempereklame med en enorm markedsverdi, sier hun.

- GOD MARKEDSVERDI: Ordfører i Grue kommune, Wenche Huser Sund. Foto: Grue kommune
- GOD MARKEDSVERDI: Ordfører i Grue kommune, Wenche Huser Sund. Foto: Grue kommune Vis mer

Videre forklarer ordføreren at hun selv var til stede da produksjonen skulle velge gård, og beskriver Gjedtjernet gård som «perfekt» for programmet.

- Bakgrunn for at kommunen tillater at veien stenges, handler om begrunnelsen i søknaden. Jeg har selv vært på gården og man hører tydelig trafikken fra Fylkesvei 201 like nedenfor. Det ødelegger illusjonen, og det blir lite troverdig at man lever 100 år tilbake i tid hvis man samtidig hører lastebiler suse forbi, sier hun.

Flere av personene som er kritiske til tiltaket reagerer altså på omkjøringen, spesielt for utrykningskjøretøy. Det har imidlertid Grue kommune funnet en løsning på, ifølge ordføreren.

- Utrykningskjøretøy får kjøre på veien som normalt, sier Huser Sund.

TILBAKE I TV-RUTA: Gaute Grøtta Grav (39) leder den kommende «Farmen»-innspillingen i Grue kommune. Her under fjorårets innspilling av «Farmen kjendis» utenfor Halden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE I TV-RUTA: Gaute Grøtta Grav (39) leder den kommende «Farmen»-innspillingen i Grue kommune. Her under fjorårets innspilling av «Farmen kjendis» utenfor Halden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Problematisk

At enkelte føler det er kommet for lite informasjon rundt det aktuelle problemet er noe Huser Sund beklager, men ordføreren understreker at tiltaket bare gjelder for en kort periode. Gevinsten i ettertid ser hun derimot på som stor.

- Vi må huske at veier stenges støtt og stadig for veiarbeid, og jeg må bare beklage for at noen finner dette svært problematisk. Det er to omkjøringsmuligheter, hvor den ene bare er to til tre kilometer lengre enn den opprinnelige veien. Det vil ta ti minutter ekstra, sier hun.

- Jeg skulle selvsagt ønske vi slapp å stenge veien, men jeg velger å tro at vi vinner på dette i lengden, gjentar Huser Sund.

Presseansvarlig for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen, sier til Dagbladet at det var nødvendig å stenge veien. Han synes samtidig det er synd at det skaper problemer for enkelte.

- Det ville ikke vært mulig å gjennomføre produksjonen uten å stenge veien. Trafikken ville vært så forstyrrende at vi ville vært tvunget til å finne en annen gård hvis stenging av veien ikke hadde latt seg gjøre. Innspillingen foregår fra tidlig morgen til seint på kvelden, så det å stenge veien periodevis ville for eksempel ikke vært et alternativ.

- Vi er glade for at kommunen har kommet oss i møte, men er selvfølgelig lei oss for at dette kan skape problemer for enkelte. Vi håper at det kan veies litt opp av den positive oppmerksomheten området får når «Farmen» vises på TV 2 i høst, sier Iversen.

Innspillingen av den 14., ordinære «Farmen»-sesongen starter neste uke, og varer i drøyt elleve uker. Resultatet vises på tv i høst. Deltakerne er ikke kjent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media