MISBRUKES PÅ NETT: Emilie Nereng (17) reagerer sterkt på at bilder av henne som 14-åring brukes for å fronte datingnettstedet Match.com. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MISBRUKES PÅ NETT: Emilie Nereng (17) reagerer sterkt på at bilder av henne som 14-åring brukes for å fronte datingnettstedet Match.com. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Lokker voksne menn med 14-årig Emilie «Voe» Nereng

- Jeg blir så sint.

(Dagbladet): I flere år har 17 år gamle Emilie Nereng alias Voe fra Hønefoss vært én av Norges aller mest leste bloggere.

På sin egen blogg skriver Voe at hun til sin store overraskelse blir brukt i reklameannonser for datingtjenesten Match.com.

«Det dere ser over er Facebookreklamen til Match.com. Og hvem er på bildet? Jo, fjorten år gamle Emilie! Og tror dere Match.com eller Facebook har spurt meg om å få bruke et bilde fra bloggen min? Nei. Jeg blir så sint,» skriver Voe på bloggen sin.

- Ikke gitt tillatelse Annonsene viser bilder av henne som 14-åring, med påskrift som «Lyst på en date?» og «Lyst på en kjæreste?».

- Facebook har ikke kontaktet meg, og bildene som har blitt brukt i annonsene, har ikke ligget på min egen Facebook-side, sier bloggeren til Dagbladet, og viser til nettstedets retningslinjer.

Blant annet skriver Facebook følgende: «Vi deler ikke noe av informasjonen din med annonsører (med mindre du gir oss tillatelse til det).»

- Det er mulig at noen av de som administrerer de mange falske profilene som finnes i mitt navn, har gitt dem tillatelse til å bruke bildene i annonser, men jeg har ikke det. Jeg synes det er merkelig. Dette er den fjerde reklamen jeg har sett på Facebook der et bilde av meg brukes, sier Voe.

I tillegg til Match.com, har ansiktet hennes ufrivillig frontet datingtjenestene Military Cupid og First Date, og hun har også vært «sexy Janne» som har «mistet alt overflødig magefett ved å følge et enkelt diettråd».

- Går for langt Bloggeren forteller at det finnes et tresifret antall falske profiler som bruker bilder av henne, flere av dem i hennes navn, på Facebook.

17-åringen opplever at det er vanskelig å få fjernet de falske profilene.

- Dersom jeg rapporterer flere av gangen, får jeg beskjed om at jeg kan bli utestengt fra Facebook. Og det vil jeg jo ikke.

- Jeg synes dette går alt for langt hva personvern gjelder når de bruker en tilfeldig jente på denne måten, legger hun til.

- Latterlig Voe synes det er latterlig at datingtjenesten Match.com, som krever at brukere av siden er 18 år eller eldre, bruker en 14-åring i annonsen.

- Match er et kjent nettsted som virker troverdig. Derfor er jeg skuffet over at de bruker såpass tilfeldig reklame. Dersom det er Match som er ansvarlig for bruken, vil jeg ha en personlig unnskyldning fra dem, at de fjerner bildet med det samme, og garanterer at dette aldri vil skje igjen. Hvis det er Facebook, bør noen forklare meg hvorfor dette kan skje, sier Voe.

Sletter bildet - Dette er virkelig noe vi tar alvorlig, sier Mårten Froste i Match.com.

Froste forteller at han har sendt en mail til Nereng etter at Dagbladet gjorde ham oppmerksom på saken, der han forklarer og beklager det som har hendt:

- Match.com bruker bare bilder av medlemmer som tydelig har gitt tillatelse til at det er i orden. Når det gjelder Emilie, antar jeg at hun har blitt utsatt for såkalte «scammers», at en person har registrert en konto og ikke lastet opp bilde av seg selv, men av henne, sier Froste, som allerede har funnet vedkommende og stengt ned kontoen.

Froste lover at bildet skal fjernes fra annonsene og slettes fra Match.coms database for godt. Han innrømmer at det er litt pinlig at ei 14 år gammel jente har reklamert for Match.com:

- Vi skal absolutt ikke bruke et bilde av noen under 18 år, men det kan være vanskelig å avgjøre hvor gammel en person er. Dersom vi uten tvil ser at en person er 14 år, bruker vi ikke vedkommende i annonsen.


- FOR LANGT: Bloggeren Voe er slett ikke fornøyd med at gamle bilder av henne stadig dukker opp i Facebook-annonser. Foto: Skjermdump / Voeblogg.no Vis mer