UT AV SKAPET: Lord Ivar Mountbatten er den første i den britiske kongefamilien som har kommet ut av skapet. Foto: Lewis Clarke 
UT AV SKAPET: Lord Ivar Mountbatten er den første i den britiske kongefamilien som har kommet ut av skapet. Foto: Lewis Clarke Vis mer

Kongefamilien i Storbritannia:

Lord Ivar ut av skapet: - Jeg sliter fortsatt med seksualiteten min

Lord Ivar er det første medlemmet av den britiske kongefamilien som står fram. 

(Dagbladet): Lord Ivar Mountbatten er kanskje ikke et navn som virker gjenkjennelig for de aller fleste.

Han er fetter av dronning Elisabeth og er derfor å regne som en utvidet del av den britiske kongefamilien.

Søndag skapte lorden overskrifter verden over da han bestemte seg å komme ut av skapet. Ved å gjøre dette, ble han den første i den britiske kongefamilien til å gjøre dette.

Eksen visste det

Det var i et intervju med Mail on Sunday, som er Daily Mails søndagssatsing, at Lord Ivar valgte å tre ut av skapet.

Han har tidligere vært gift med Penelope Thompson, som han også har tre barn med. Da de var sammen informerte Mountbatten henne om at han på daværende tidspunkt så på seg selv som biseksuell.

- Penny var klar for dette før vi gifta oss. Jeg sa jeg var biseksuell, og at jeg ble tiltrukket av begge deler. Hun var veldig forståelsesfull og jeg er evig takknemlig for det, sier han til den britiske avisa.

Lorden er i dag sammen med kjæresten James Coyle.

Ifølge Daily Mail er hele familien, deriblant ekskona, barna og kameraten prins Edward, støttende overfor Mountbatten.

Ville ikke konfrontere seg selv

Det har likevel ikke alltid vært enkelt å gå inne med disse følelsene.

Han forteller at han holdt seg i skapet lenge fordi han ikke ville konfrontere seg selv med hvem han egentlig var. Spesielt ille var det ifølge ham selv i tjueåra.

- Det å «komme ut av skapet» er et merkelig begrep. Jeg tror jeg gjorde det på en veldig kronglete måte, men har kommet til et sted jeg er glad for å være på nå. Jeg har slitt med seksualiteten min, og gjør fortsatt det på enkelte måter. Det har vært en lang reise fram til dette punktet, sier han til avisa.

Mountbattens avgjørelse hylles i sosiale medier, og flere skriver at det er fint at en mann av hans posisjon står fram med dette.

Homovennlige kongehus

Selv om den britiske lorden er den første i familien som står fram som homofil, har kongehus verden over flere gang vist støtte til LHBT-miljøet. Diana av Wales var blant annet kjent for sitt engasjement for hiv- og aids-smittede på 1980-tallet.

Hennes to sønner, Harry og William, har fulgt på. Sistnevnte tok det hele et steg videre for bare noen måneder siden, da han prydet forsida av et homomagasin.

Det var det britiske homomagasinet Attitude som fikk prisen til å stille opp og ta til orde mot trakassering av folk som har en annen seksualitet.

William, som er nummer to i den britiske arverekken, er første mann i kongefamilien som stiller opp for et magasin for homofile.

I slekt med kong Harald

- Ingen fortjener å bli plaget på grunn av sin seksualitet eller av andre grunner, og ingen skal trenge å tåle et slikt hat som disse unge menneskene har måttet oppleve, sa han da.

De skandinaviske kongehusene ligger heller ikke på latsida. Da kong Harald holdt tale tidligere i september, nevnte han blant annet at nordmenn har flere seksuelle legninger og religioner.

Svenskene er også støttende. Kronprinsesse Victoria delte i 2013 ut pris på «Gaygalan» - en prisutdeling som hedrer svenske homofile fra året som har gått.

Lord Ivar er i likhet med kong Harald etter dronning Victoria, som var dronning av Storbritannia og Irland i fra 1837 til sin død i 1901.