HISTORISK: Om to dager blir Briskeby-jenta Nina Skarra (41) første nordmann til å vise en kolleksjon på prestisjetunge New York Fashion Week. - Jeg tror ikke det kommer til å gå opp for meg før jeg er der, sier hun til Dagbladet. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
HISTORISK: Om to dager blir Briskeby-jenta Nina Skarra (41) første nordmann til å vise en kolleksjon på prestisjetunge New York Fashion Week. - Jeg tror ikke det kommer til å gå opp for meg før jeg er der, sier hun til Dagbladet. Foto: Pontus Höök / NTB ScanpixVis mer

Lørdag gjør Nina Skarra noe ingen nordmann har gjort før henne

- Forventningene mine er sånn passe.

(Dagbladet): - Jeg tenkte «dette går ikke. Dette rekker vi aldri», sier Nina Skarra.

Lørdag får 41-åringen fra Briskeby oppfylt drømmen hun deler med designere verden over.

Historisk Hun skal, som første nordmann og første skandinaver, vise en kolleksjon under New York Fashion Week, blant tungvektere som Alexander Wang, Marc Jacobs og Ralph Lauren.

Tungvektere som har hatt seks måneder på å ferdigstille sine kolleksjoner. Skarra har hatt to.

STJERNESTØTTE: Da Nina Skarra holdt en lansering i New York tidligere i år, var både kronprinsesse Mette-Marit, Emilio Pucci-designer Peter Dundas og moteblogger Hanneli Mustaparta blant de celebre gjestene. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært veldig tøft. Vi fikk vite det så sent, og plutselig måtte vi lage en kolleksjon og snakke med samarbeidspartnere som allerede hadde booket seg inn på andre ting. Mye har selvfølgelig gått feil. Det har vært mange humper i veien, men nå er jeg i New York med en fantastisk kolleksjon som jeg er veldig stolt, sier designeren.

Alvorlig ulykke Det kunne imidlertid ha blitt med drømmen.

I 2005 havner Skarra i en alvorlig bilulykke i 80 kilometer i timen. Skadene gjør at hun blir tvunget til å slutte i jobben som grafisk designer og illustratør. Heldigvis, sier hun i dag.

SKARRA-FAN: Hollywood-skuespiller Angelina Jolie (37) plukket med seg en av Nina Skarras rød løper-kjoler på filmfestivalen i Cannes tidligere i år. Foto: Scanpix Vis mer

- Det var bare flaks at jeg overlevde. Jeg kunne ha dødd, men det gjorde jeg ikke. Det fikk meg til å tenke at jeg burde begynne med det jeg egentlig brenner for, motedesign. Jeg fikk en «wake up call», rett og slett, forteller hun.

Bærekraftig suksess I dag er Skarra og hennes bærekraftige design «overalt». I butikker i London, Paris og New York, ja, for ikke å nevne i skapet til Angelina Jolie og kronprinsesse Mette-Marit.

Sistnevnte var blant gjestene da Skarra holdt en lansering i New York tidligere i år. Det var også Pucci-designer Peter Dundas, modell og blogger Hanneli Mustaparta, stjernestylist Rachel Zoe, «Hunger Games»-skuespiller Isabelle Fuhrman og Colin Firths kone, Livia.

SKARRA-FAN: Kronprinsesse Mette-Marit (39) har flere ganger vist seg i Nina Skarras design. Her er hun på vei inn til dronning Margrethe av Danmark sin 70-årsfeiring i 2010 ikledd en mintgrønn Skarra-kreasjon. Kronprinsessen har ifølge Skarra ikke tid til å komme på visningen lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- At de støtter min visjon og etikk gir en uvurderlig seriøsitet og tyngde til merket mitt. Jeg mener man må begynne å tenke kvalitet foran kvantitet. Klærne skal holde lenger. Dette er en veldig lang prosess, og vil ikke være noe som er på markedet i morgen. Men noen må være den første til å tråkke stien.

Skarra håper at de knallharde kritikerne i prestisjetunge Lincoln Center også vil være med på å endre det hun kaller en miljøfiendtlig tekstilproduksjon. Skjønt, hun har sine tvil.

- Forventningene mine er sånn passe. Jeg er veldig usikker på hva folk kommer til å synes. Jeg har et veldig annet uttrykk, et rent uttrykk med mye strikk, så enten blir det kjempesuksess eller så tenker de bare «Åja, dette var ikke noe», sier hun.

- Må stå sammen Men da har Skarra i alle fall fått vist fram norsk design. Med seg på catwalken har hun nemlig sko fra norske Ingunn Birkeland og smykker fra Kathrine Lindman.

- Jeg er stolt av å være norsk, og jeg håper visningen vil få folk hjemme til å se på mote som en viktig industri. Tenk hvis mote hadde fått en annen status  i Norge, på lik linje med annen kunst og kultur. Vi må stå sammen, avslutter designeren.

I SKARRA PÅ RØD LØPER: Kona til den kjente skuespilleren Colin Firth, Livia Firth, bruker ofte Nina Skarras design på den røde løperen. Her er Firth i Skarra-kjole på fjorårets BAFTA-utdeling med ektemannen. Foto: Stella Pictures Vis mer