I RETTEN: Tirsdag møtte Ghislaine Maxwell i retten i New York. Forsvarerne hennes ba om at hun skulle løslates mot en kausjon på fem millioner dollar. Det ble ikke tatt til følge. Foto: NTB Scanpix
I RETTEN: Tirsdag møtte Ghislaine Maxwell i retten i New York. Forsvarerne hennes ba om at hun skulle løslates mot en kausjon på fem millioner dollar. Det ble ikke tatt til følge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ghislaine Maxwell:

Løslates ikke mot kausjon

Jeffrey Epsteins høyre hånd må bli sittende i varetekt fram til saken skal opp i retten sommeren 2021. Det bestemte retten i New York tirsdag.

Publisert

Det har snart gått tre uker siden Ghislaine Maxwell (58), tidligere partner og venn av avdøde og overgrepsdømte Jeffrey Epstein, ble pågrepet ved skjulestedet sitt i Bradford, New Hampshire.

Totalt var det 20 bevæpnede politibetjenter og FBI-agenter som skal ha tatt del i den storstilte politiaksjonen.

FBI-agenter så seg nødt til å slå inn døra til boligen med navnet Tucked Away, eller gjemt bort på norsk, og pågrepet Maxwell - som fram til da hadde vært i skjul.

- Gjennom vinduet så agentene at tiltalte ignorerte anmodningen om å åpne døra. I stedet prøvde hun å flykte til et annet rom i huset, hevder påtalemyndigheten i New York tirsdag, ifølge NTB.

ARRESTERT: Fungerende statsadvokat i New York, Audrey Strauss, peker ut Ghislaine Maxwell som medhjelperen til sexforbryteren Jeffrey Epstein. Video: AP Vis mer

Ba om løslatelse

Tirsdag var det rettshøring i New York, hvor Ghislaine Maxwell, som er siktet for å ha lokket mindreårige jenter i hendene på milliardæren Jeffrey Epstein, deltok via videooverføring.

Bakgrunnen for høringen var at Maxwells forsvarere tidligere har bedt om at hun skulle løslates mot en kausjon på fem millioner dollar, som tilsvarer over 47 millioner norske kroner.

Maxwell, som for tida sitter varetektsfengslet i Merrimack County Jail, har erklært seg ikke skyldig og avviser anklagene om å ha bistått i seksuelle overgrep.

I retten tirsdag erklærte Ghislaine Maxwell seg ikke skyldig i anklagene, meldte nyhetsbyrået AFP. Dommeren sa at saken mot Maxwell skal opp i retten 12. juli neste år. Påtalemyndigheten ba også om at Maxwell varetektsfengsles fram til da, på grunn av faren for at hun skal flykte.

NEW YORK: Maxwell møtte i retten i New York via videooverføring tirsdag. Foto: NTB Scanpix
NEW YORK: Maxwell møtte i retten i New York via videooverføring tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I retten argumenterte forsvarerne imidlertid for at Maxwell burde bli løslatt mot kausjon fram til saken skal opp neste år, og sa at det ikke er noen fare for at hun skal rømme fordi hun er redd for å bli smittet av coronaviruset.

Retten bestemte til slutt at Ghislaine Maxwell ikke løslates mot kausjon, slik som forsvarerne hennes ønsket. Hun må dermed bli i varetekt fram til rettssaken starter neste sommer.

Det skriver flere internasjonale medier, deriblant Sky News.

Seksuelle overgrep
Maxwell har vært i skjul siden Jeffrey Epstein ble funnet død på cella i New York i fjor sommer. Epstein var siktet for blant annet menneskehandel, og risikerte 45 år i fengsel dersom han ble funnet skyldig.

Som nevnt er Maxwell siktet for å ha rekruttert mindreårige jenter til den nå avdøde milliardæren Epstein mellom 1994 og 1997. En av metodene skal ha gått ut på å la unge jenter massere han, før Epstein og Maxwell presset de unge jentene til å ha sex med ham.

Enkelte av jentene var bare 14 år da Epstein skal ha forgrepet seg på dem.

Ifølge FBI spilte Maxwell en sentral rolle i både rekrutteringen av de unge jentene, samt overgrepene de angivelig ble utsatt for på Epsteins eiendommer i Florida, New Mexico og New York.

- Ghislaine Maxwell tilrettela, bisto og deltok i seksuelle overgrep mot mindreårige. Maxwell lokket mindreårige jenter, fikk deres tillit og leverte dem inn i fellen hun og Jeffrey Epstein hadde laget, sa statsadvokaten Audrey Strauss i en uttalelse.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Assisterende direktør i FBI William Sweeney Jr. mener Maxwell og Epstein har kynisk utnyttet og misbrukt sårbare ungdommer.

- Å ivareta uskylden til barn er noe av det viktigste ansvaret vi har som voksne. Som Epstein, valgte Maxwell å ignorere loven og hennes ansvar som voksen ved å bruke alle tilgjengelige midler for å lure sårbare ungdommer, sa han.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Brøt tausheten

Forrige uke brøt Maxwells advokat, Laura Menninger, tausheten om saken og kalte blant annet siktelsene for «grunnløse».

- USAs statsadvokats kontor for det sørlige distriktet i New York 29. juni 2020, forårsaket at en grunnløs siktelse ble utstedt mot ms. Maxwell, skrev advokaten, ifølge ABC News.

Uttalelsene kom fram i rettsdokumenter, som et svar på et sivilt søksmål mot Maxwell og Epstein fra en anonym kvinne som hevdet paret tok kontakt med henne i 1994, da hun var 13 år, meldte ABC News.

- Kvinnen var deres første kjente offer og ble deretter misbrukt av Epstein og Maxwell i flere år, hevdes det i søksmålet.

Det hevdes videre at dette førte til fysiske og psykologiske traumer. Maxwell anklages for å ha tilrettelagt mishandlingen og skal angivelig ha vært til stede flere ganger, noe som går igjen i flere av anklagene mot henne.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Maxwell nekter for nesten alle anklagene fra kvinnen og i dokumentet argumenteres det for at uansett hvilke skader som kan ha blitt påført kvinnen, var de ikke påført av Maxwell.

- Kvinnens skader, om det er noen, er resultatet av hennes egen oppførsel, skrev advokat Menninger, og hevdet at kvinnen frivillig eller uaktsomt utsatte seg for en kjent risiko og hadde samtykket til den angivelige behandlingen.

Kvinnens advokat sa til ABC News at Maxwell nok en gang skyver skylden på ofrene.

- I stedet for den viktige rollen hun spilte i å forårsake ofrene uopprettelig skade. Vi er skuffet over at hun tar denne posisjonen, men ser fram til å holde henne ansvarlig for hva hun har gjort, sa advokat Robert Glassman.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer