Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Evangeline Lilly:

«Lost»-stjerna med coronablemme

Mens en «Lost»-stjerne nekter å følge myndighetenes råd, har en annen fått påvist smitte.

SLAKTES: «Lost»-stjerna Evangeline Lilly får krass kritikk etter at hun i sosiale medier åpenlyst skrev om at hun går mot myndighetenes råd. Samtidig har hennes tidligere «Lost»-kollega Daniel Dae Kim fått påvist smitte. Foto: NTB scanpix
SLAKTES: «Lost»-stjerna Evangeline Lilly får krass kritikk etter at hun i sosiale medier åpenlyst skrev om at hun går mot myndighetenes råd. Samtidig har hennes tidligere «Lost»-kollega Daniel Dae Kim fått påvist smitte. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den siste uka har myndigheter verden over kommet med skjerpede tiltak for hvordan coronakrisa skal håndteres. Det er innført hjemmekarantene og -kontor for mange av flere ulike årsaker, og dersom man mistenker at man er syk skal man holde seg hjemme.

I tillegg oppfordres minimal fysisk kontakt, avstand til andre og god håndhygiene. Her hjemme har regjeringen også blant annet innført forbud mot å reise på hytter som ikke ligger i din egen hjemkommune.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Som enkelte hytteturister derimot viser, er det ikke alle som følger reglementet. I USA vekker skuespiller Evangeline Lilly (40), kanskje best kjent som Kate i suksesserien «Lost», nå oppsikt med sin forakt for myndighetenes pålegg.

Det gjorde hun bare dager før en av «Lost»-kollegene hennes nå avslører at han er smittet av coronaviruset.

Sendte barna på leir

The Washington Times og USA Today er blant mediene som omtaler sakene. Alt bunner i at Lilly, som også er kjent fra «Hobbiten»-trilogien og «Ant-Man And The Wasp», nylig la ut et bilde på Instagram - der hun åpent skriver at hun ikke ønsker å isolere familien i denne perioden.

Stjerna la ut et nokså uskyldig bilde av en tekopp til sine 2,3 millioner følgere, men det er den tilhørende teksten som får folk til å se rødt.

«Morgen-te. Jeg slapp akkurat av barna mine ved gymnastikkleiren. De vasket alle hendene sine før de gikk inn. Nå leker og ler de», skriver hun, etterfulgt av emneknaggen «businessasusual». Sistnevnte indikerer altså at livet går sin vante gang for filmstjerna, noe som er stikk i strid med hva amerikanske myndigheter anbefaler.

Det er åpenbart flere grunner til at folk reagerer. En av dem er at hennes tidligere kollega, «Lost»-stjerna Daniel Dae Kim (51), nå har fått påvist smitte. I serien spilte han koreanske Jin-Soo Kwon, som sammen med sin kone ble strandet på den mystiske øya.

I serien hadde de to karakterene ofte mye med hverandre å gjøre, og privat utviklet de et godt forhold. De har blant annet posert smilende på røde løpere sammen opp gjennom åra.

FORSKJELL PÅ FOLK: Mens Evangeline Lilly (nummer to fra venstre) går mot myndighetenes råd, har Daniel Dae Kim (t.h) fått påvist coronasmitte. Her er de fotografert på Emmy-utdelingen i 2005. Foto: NTB scanpix
FORSKJELL PÅ FOLK: Mens Evangeline Lilly (nummer to fra venstre) går mot myndighetenes råd, har Daniel Dae Kim (t.h) fått påvist coronasmitte. Her er de fotografert på Emmy-utdelingen i 2005. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rake motsetninger

Dae Kim sier i en ti minutter lang video på Instagram at han har det fint, og at han bare har opplevd milde symptomer som feber, pustebesvær og muskelsmerter. Han er isolert med familien på Hawaii. Som asiater føler han at det er viktig å understreke at han ble smittet i New York, ikke i Kina - som enkelte rasistiske holdninger ville ha det til.

Han ber også folk respektere reglene myndighetene nå har kommet med.

- Om du behandler dette uten ømfintlighet kan du potensielt skade livene til millioner av mennesker, inkludert de du elsker, sier han i videoen.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Det er ikke kjent om Lilly har fått med seg videoen, men hennes innlegg viser altså til det stikk motsatte. Det får hun, som nevnt, sterk kritikk for. Over 5000 mennesker har kommentert innlegget, og ordlyden er gjennomgående. «Uansvarlig», «idiotisk», «egoistisk» og «ignorant» er bare noe av det fansen skyter mot henne.

SUKSESS: Tv-serien om menneskene på den øde øya ble en umiddelbar suksess. Evangeline Lilly er nummer fire fra venstre på bildet, mens Daniel Dae Kim er nummer seks. Foto: Rex / NTB scanpix
SUKSESS: Tv-serien om menneskene på den øde øya ble en umiddelbar suksess. Evangeline Lilly er nummer fire fra venstre på bildet, mens Daniel Dae Kim er nummer seks. Foto: Rex / NTB scanpix Vis mer

Krass kritikk

I tillegg har flere gått hardt ut på Twitter mot stjerna. Den kanskje mest treffende kritikken henspiller mot serien som gjorde henne verdensberømt.

«Evangeline Lilly burde bli forvist til en øde øy hvor alt virker merkelig og kult i sånn fire år, før det blir helt umulig å se på i de to følgende åra», skriver en.

Andre tar til orde for at hun ikke burde få flere jobber i Hollywood, mens noen mener hun må slutte å dra egne konklusjoner - og heller følge helsemyndighetenes råd til punkt og prikke. Det er ikke slik at all kritikken har fått rulle forbi stjerna upåaktet hen. I kommentarfeltet svarer hun faktisk flere, selv om det muligens gjøres noe vagt.

I det lengste svaret skriver stjerna følgende:

«Det føles ut som vi er ubekvemt nærme unntakstilstand allerede, alt på grunn av en vanlig influensa. Det er urovekkende. Jeg setter pris på engasjementet deres og denne meningsfulle diskursen. La oss være årvåkne nå. Og snille», skriver hun, og fortsetter:

image: «Lost»-stjerna med coronablemme

«Vi må følge med på lederne våre, og være sikre på at de ikke bruker dette øyeblikket til å stjele vekk mer frihet og skaffe seg mer makt. Vi må heller være snille med hverandre mens vi navigerer oss gjennom de ukjente farene i en moderne, global verden og maktstruktur», avslutter hun.

Det har vært stille rundt Lilly i en stund, men på midten av 2000-tallet vekket hun til stadighet oppsikt. Fra 2004 til 2009 var hun sammen med «Lost»-kollega Dominic Monaghan, men det skulle altså ikke vare.

Lilly ble senere sammen med en av seriens produksjonsassistenter, Norman Kali, og paret har i dag to barn sammen. De har også valgt å bosette seg på Hawaii, hvor «Lost» primært ble spilt inn.

Hele Norges coronakart