Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Leif Einar «Lothepus» Lothe

Lothepus endelig på bedringens vei: - Nå er jeg lei

49-åringen skal etter planen være tilbake på jobb over nyttår.

JULEPUS: Leif Einar Lothe forteller at han begynner å bli klar for jula, selv om han aller helst ikke vil feire den. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JULEPUS: Leif Einar Lothe forteller at han begynner å bli klar for jula, selv om han aller helst ikke vil feire den. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i starten av oktober at den folkekjære TV-profilen Leif Einar «Lothepus» Lothe (49) måtte inn til operasjon. Han hadde kjent på plager i halsen i en lengre periode, og bestemte seg for å undersøke hva som kunne være årsaken til problemet.

Inngrepet han i starten av oktober fikk utført, måtte gjennomføres for å forhindre utvikling av strupekreft, og i en kort periode etterpå var «Farmen kjendis»-vinneren uten stemme. Det skulle vise seg at prognosene var verre enn først antatt, og det ble etter hvert oppdaget at han faktisk hadde strupekreft.

Fem ganger i uka måtte den barske realityprofilen troppe opp på sykehuset i Bergen, der han for øvrig bosatte seg i behandlingstida, av praktiske årsaker. I desember var han ferdig med behandlingene, og livet kunne begynne igjen.

BLI MED: Leif Einar «Lothepus» Lothe må i disse dager gjennomgå fem ukentlige strålebehandlinger ved Haukeland sykehus. Slik foregår de. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Video: Jonas Scheie Hammer Vis mer

- Gleder meg til å kjefte

- Jeg skal på kontroll i januar, så vi får se hvordan det går, sier han til Dagbladet over telefonen.

Det er fortsatt tydelig at stemmen til 49-åringen ikke er helt på topp. Han er hesere enn normalt, samtidig som han hoster og harker. Det er likevel lys i enden av tunnelen.

- Det er deilig å snart være ferdig. Jeg skal i full jobb igjen etter nyttår, og inntil videre så kjører jeg bare rundt i bilen min. Jeg liker best å være på farten, sier han, og fortsetter:

- Stemmen blir det også deilig å få tilbake. Jeg gleder meg til å kunne kjefte litt igjen, for nå er jeg lei. Drit og lort, altså, humrer han.

FIKK SJOKKBESKJEDEN: Først ble det trodd at Leif Einar Lothe bare var i forstadiet til kreft. Etter operasjonen skulle det derimot vise seg at han hadde fått strupekreft. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FIKK SJOKKBESKJEDEN: Først ble det trodd at Leif Einar Lothe bare var i forstadiet til kreft. Etter operasjonen skulle det derimot vise seg at han hadde fått strupekreft. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lothe har flere bedrifter han til daglig driver, og en periode som sykmeldt var det siste han ønsket seg. Han skulle aller helst ha vært i full jobb, men på grunn av den alvorlige diagnosen måtte han ta seg litt nødvendig og velfortjent fri.

Ifølge Store norske leksikon er strupekreft noe som oppstår i slimhinneepitelet i strupen. De vanligste symptomene er langvarig, økende heshet og svelgevansker. Hvert år får rundt hundre nordmenn diagnosen, og det er seks ganger så mange menn som kvinner som får det. Røyking av tobakk, som 49-åringen har gjort i mange år, er en av de viktigste årsakene til sykdommen.

- Liker ikke

Helt siden diagnosen kom, har han holdt seg unna røyken. Det har han planer om å fortsette med.

- Nå har jeg ikke tatt en røyk på tre måneder, og mitt forsett for 2019 er å holde meg unna. Det er over for godt nå, sier han.

På kontrollen i januar får han vite om strålingen har fungert, og om han kan friskmeldes. Lothepus sier han er ved godt mot. Før den tid kommer, skal han heldigvis få slappe av litt med familie og god julemat.

Hadde det vært opp til ham, ville det nok derimot ikke vært sånn.

- Jeg er ikke noe julemenneske, nei. Jeg liker ikke det greiene der. Jeg hadde aldri giddet det om det ikke var for ungene, flirer han.

PÅ SYKEHUSET: Leif Einar Lothe får besøk av familien og samboeren, etter at han var involvert i en arbeidsulykke. Video: Flimmer Film / TV 2Vis mer Vis mer Vis mer

- Hvordan går det med julegavene?

- Jeg har faen ikke begynt. Jeg er faktisk på vei til å gjøre det nå. Vi får se om jeg drar innom sentrum, eller om jeg bare kjører innom banken og tar ut noen lapper. Det blir enkelt og greit i år.

Lothe forteller at han skal feire med eksen Anita og barna deres, og han er bastant da han blir spurt om hva de skal spise på julaften.

- Jeg skal ha lutefisk, det er en egen tradisjon for meg. Vi serverer også pinnekjøtt for dem som ikke vil ha fisk, sier han.

Merket at noe var galt

Det var i september at Lothepus fikk vite at han måtte gjennomgå nevnte operasjon. 49-åringen hadde kjent på plager i halsregionen over en lengre periode da sykdomsbudskapet kom.

- Jeg hadde vært hos doktoren tidligere og forklart at jeg var mye hes, men fikk bare beskjed om at jeg måtte slutte å røyke og drikke. Til slutt ble en spesialist satt på saken. Jeg merket jo at noe var galt, spesielt når jeg sto på scenen, fortalte Lothe, som ved siden av å være entreprenør, tv-profil og gründer er en ivrig trubadur.

- MASER: Lothepus' samboer Randi ringte ofte for å forsikre seg om at det gikk bra med ham i Bergen. Her er paret fotografert i forbindelse med et annet intervju. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- MASER: Lothepus' samboer Randi ringte ofte for å forsikre seg om at det gikk bra med ham i Bergen. Her er paret fotografert i forbindelse med et annet intervju. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Samboeren Randi Sørum (39), barna og bonusbarna hans var hjemme i Hardanger i perioden da Lothe måtte på stråling, men de var heldigvis bare en telefonsamtale unna om det skulle være noe.

- Jeg tror Randi tok nyheten tyngre enn meg, men nå går det fint. Hun ringer og maser hver dag. Passer på at jeg kommer meg opp om morgenen … Jeg har det fint, jeg. Nå som vi vet hva det dreier seg om, og jeg får den nødvendige behandlingen for å bli kvitt dette helsikes dritet, så kan vi se framover, sa han til Dagbladet tidligere i høst.

Mange baller i lufta

Lothe eier flere foretak, og driver med alt fra anleggsarbeid til gründervirksomhet. Han har blant annet gitt ut egen musikk, kondomer, gensere og annet merch i det foregående året, en virksomhet som har eksplodert etter realitydeltakelsen.

I tillegg eier han Nå Maskin AS, et selskap som driver med sprenging, maskinutleie og andre byggeprosjekter. Totalt er han involvert i seks selskaper, samt at han investerer i eiendom i både Odda og Bergen på si.

Alle selskapene og publisiteten gir penger i kassa. Likningstallene for 2017, som ble offentliggjort 7. november, viste at den velomtalte skytebasen har mer enn seksdoblet inntekten sin i løpet av ett år.

For mens 49-åringen hadde en inntekt på 1,1 millioner i 2016, før deltakelsen i «Farmen kjendis», viser tallene for fjoråret svimlende 6,7 millioner kroner.

- Nei, her må det være noen nuller for mye. Er du sikker på at det er riktig, vitset Lothe da Dagbladet kontakter ham.

VENNSKAP: Petter Pilgaard og Leif-Einar Lothe visste å sette pris på vennskapet sitt da de ankom årets finalefest for «Farmen kjendis» 2017. Video: Christian Roth Christensen / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer Vis mer

- Bare jeg slo Petter Pilgaard, så er jeg fornøyd, humret han.

Selv om 49-åringen kan le hele veien til banken, mente han også at inntektsøkningen har en bakside.

- Det meste har gått til skatt, og det synes jeg ikke noe om, sa han kontant.

Tidligere i år røpet Lothe at han satt igjen med en restskatt på tre millioner etter fjorårets skyhøye inntekter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!