Belle Gibson:

Løy om kreft - lurte en hel verden

Influenserens bisarre og svært alvorlige bløff har fått ny oppmerksomhet i en BBC-dokumentar. Selv er hun som sunket i jorda.

DRØY BLØFF: Historien om australske Belle Gibson (29) har skapt overskrifter verden over. Foto: Belle Gibson / Instagram
DRØY BLØFF: Historien om australske Belle Gibson (29) har skapt overskrifter verden over. Foto: Belle Gibson / Instagram Vis mer
Publisert

Det er mange som fra tid til annen drar en liten hvit løgn eller to, uten at det nødvendigvis er til skade for noen. Hva gjelder den australske bloggeren og influenseren Belle Gibson (29), valgte hun å dra det litt lenger.

Det hele startet i 2009, da Gibson serverte følgerne sine en tåredryppende historie om hvordan hun bare hadde måneder igjen å leve. 29-åringen fortalte at hun var diagnostisert med en uhelbredelig form for hjernekreft.

Problemet var bare at historien aldri var sann. Og at Gibson ikke døde.

Stadig nye vendinger

Det skulle gå flere år før influenserens løgn ble avslørt. I mellomtida vokste følgerskaren i takt med popularitet og inntjeninger.

Independent er blant mediene som har omtalt den bisarre historien, som denne sommeren har fått nytt liv etter at BBC slapp en dokumentar.

Ifølge Independent gjorde Gibson sport i å mate følgerne med kreftløgnen, som stadig tok nye vendinger.

TULL OG TØYS: Belle Gibson levde på sin egen løgn i flere år. Her fra et stort intervju i Elle Australia, før hun ble avslørt. Foto: Faksimile fra Elle Australia
TULL OG TØYS: Belle Gibson levde på sin egen løgn i flere år. Her fra et stort intervju i Elle Australia, før hun ble avslørt. Foto: Faksimile fra Elle Australia Vis mer

I 2014, fem år etter at hun først fortalte om «sykdommen», ble eksempelvis denne beskjeden delt på 29-åringens Instagram-konto (som nå er slettet):

«Jeg har kreft i blodet, milten, livmora, hjernen og levra».

Alternativ behandling

Men det stoppet altså ikke der. Seinere, trolig i et forsøk på å holde ytterligere liv i den alvorlige bløffen, påsto Gibson at hun hadde funnet en ny behandlingsform som skulle redde henne: «Kostholdsendringer og holistisk medisin».

Holisme betegnes, ifølge Store Norske Leksikon, som en holdning der «diagnose, forebygging og behandling inkluderer en forståelse av hele mennesket i dets naturlige omgivelser, der både kroppslige, psykologiske og sosiale faktorer omfattes.»

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

Med andre ord skulle Gibson gå for en alternativ behandlingsmetode som ikke er anerkjent av vitenskapen eller statlige myndigheter. I 2015 fikk hun til og med utgi ei bok, «The Whole Pantry», som handlet om hennes liv med holistisk kosthold.

«Jeg reddet mitt eget liv gjennom ernæring, tålmodighet, besluttsomhet og kjærlighet», skrev hun (nå omtalt som helsegründer) blant annet i boka - som også ble til en veiledningsapp.

Avslørt

Men i likhet med historier flest, har også denne sin ende. Og den er mildt sagt ikke pen.

Starten på slutten kom i mars 2015, da den australske avisa The Australian begynte å følge opp tips om at Gibson ga falske lovnader.

Etter nærmere undersøkelser avdekket avisa at inntektene fra ovennevnte bok ikke hadde gått til veldedige formål, slik Gibson hadde proklamert. Deretter ble omfanget av kreftløgnen rullet opp.

The Australian viste blant annet til manglende journal-dokumentasjon, etter å ha snakket med flere kreftspesialister. Spesialistene påpekte også at hjernekreften Gibson påsto å ha, gjør at du som regel dør innen fire måneder.

Den gang, i sitt tilsvar, holdt Gibson fast ved at hun var syk, og mente hun var blitt feildiagnostisert.

MOTORSYKKEL-INFLUENSER: Denne personen er ingen ung kvinne, slik man ved første øyekast får inntrykk av. Video: Getsuyo Kara Yofukashi. Foto: Twitter / @azusagakuyuki. Reporter: Marie Røssland Vis mer

- Ingenting er sant

Seinere samme år, i et intervju med Women's Weekly, kom innrømmelsen.

- Ingenting er sant. Jeg ønsker ikke tilgivelse, og føler at det å uttale seg er det mest ansvarlige jeg kan gjøre nå. Mer enn alt annet, håper jeg at folk til slutt skal tenke: «Ok, hun er menneskelig», fortalte Gibson.

29-åringen ble seinere ilagt en bot på i underkant av 3 millioner kroner, for flere brudd på forbrukerloven. Dommeren i saken uttalte den gang, ifølge BBC, at influenseren muligens «genuint trodd på det hun selv sa», men at hun muligens led av vrangforestillinger.

Og selv om historien er tragisk nok for Gibson selv, skulle bedraget vise seg å gå utover flere. I BBCs ferske dokumentar, som har fått navnet «Bad Influencer: The Great Insta Con», kommer det fram at flere sykdomsplagede følgere ble lurt til å følge den omstridte behandlingsformen Gibson fremmet.

Gikk fem på

Blant dem er en kreftsyk kvinne ved navn Kylie, som lot seg overbevise av den unge jenta med plettfri Instagram-profil.

- Belle var vakker, hun var suksessrik, hun var inspirerende for så mange. Hun sa at behandlingen og matoppskriftene fra boka kurerte kreften, så jeg sluttet derfor på cellegift, forteller Kylie, som etter hvert innså at metoden ikke virket.

Hun begynte omsider på cellegift igjen, og er nå i bedring, ifølge BBC.

- Jeg følte meg bedratt. Hvem finner på noe sånt, spør hun i dokumentaren.

KRITISK: En av Sveriges største influensere, Angelica Blick, retter sterk kritikk mot «Paradise Hotel»-produksjonen. Video: Viafree.se / Rød Løper Vis mer

Britiske Maxine er også blant dem som gikk fem på. Hun har var plaget av ulcerøs kolitt siden tidlig i tenåra, og lot seg rive med av Gibsons kostholdsråd.

I dag lever Belle Gibson et liv helt borte fra sosiale medier. Etter at løgen ble avslørt har hun også trukket seg tilbake fra offentligheten generelt.

29-åringen medvirker heller ikke i BBCs dokumentar, og har knapt uttalt seg om saken siden 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer