«Luksusfellen»:

«Luksusfellen»-deltaker i strupen på TV3: - Dette er ikke meg

Leif Kåre (33) reagerer på måten han er framstilt på tv.

RENTESJOKK: Leif Kåre Junior Bakka (33) får bakoversveis når han oppdager at han har renteutgifter på over 10 000 kroner i måneden. «Luksusfellen»-ekspertene viser ingen nåde. Video: TV 3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For fem år siden hadde budbilsjåføren Leif Kåre Junior Bakka (33) alle forutsetninger for å sikre en stabil og trygg økonomi. Det var før han svidde av i overkant av én million kroner på bilutgifter og tilla seg flere dyre hobbyer.

Uten å ha kontroll på regnskapet. Og med forbrukslån og kredittkort som primær betalingskilde​.

Bilentusiast

Slik presenteres den økonomiske situasjonen til Bakka i denne ukas episode av TV3-programmet «Luksusfellen». I programmet erkjenner 33-åringen fra Hommersåk utenfor Sandnes at han ikke hadde sett for å ende opp i tv-programmet da det første kjøretøyet, en sportsbil til 150 000 kroner, ble kjøpt i 2012.

Men det var der problemene startet, skal vi tro tv-økonomene. Og når ekspertene banker på døra, etter å ha blitt kontaktet av Bakkas mor, har 33-åringen akkurat flyttet hjem til hennes leilighet. Tv-seerne får vite at han har flyttet hjem på grunn av nettopp pengeproblemer.

PÅ TV ONSDAG KVELD: Økonomien til Leif Kåre Junior Bakka (33) var tema i onsdagens episode av «Luksusfellen». Foto: TV3
PÅ TV ONSDAG KVELD: Økonomien til Leif Kåre Junior Bakka (33) var tema i onsdagens episode av «Luksusfellen». Foto: TV3 Vis mer

«Luksusfellen»-økonom Magne Gundersen får snart vite at Bakka har to forbrukslån og et ubetalt kredittkort - alt med skyhøye renter. Han har to kjøretøy - den nevnte sportsbilen og en el-scooter - som begge er et pengesluk.

De siste åra har 33-åringen forgjeves forsøkt å vedlikeholde den gamle sportsbilen, og kjøpt nye deler på kreditt. Alene har det kostet ham nesten 550 000 kroner. Nå er bilen avskiltet.

Verre ble det visstnok da Bakka refinansierte lånene sine, og fikk flere tusenlapper inn på konto. Da satte han seg nemlig på flyet til sydligere strøk.

- Å dra til Syden bare fordi pengene er tilgjengelig på konto ... Jeg har ikke ord, tordner Magne Gundersen i programmet.

FÅR KJEFT: Tv-økonom Magne Gundersen gir Leif Kåre det glatte lag når han hører om bilkjøpene. Foto: TV3
FÅR KJEFT: Tv-økonom Magne Gundersen gir Leif Kåre det glatte lag når han hører om bilkjøpene. Foto: TV3 Vis mer

- Ikke holdbart

For selv om Bakka betaler på gjelda og har flyttet tilbake til barndomshjemmet, der mora lar han bo gratis, har ikke utgiftene gått ned. I programmet blir det lagt vekt på at 33-åringen sløser bort penger på bilprosjektene, junkfood, sporadisk nettshopping og diverse hobby-forlystelser - som tatoveringsutstyr og dykkerlappen.

Det er riktignok rentene på lånene som viser seg å holde Bakkas økonomiske situasjon på stedet hvil. Den høye summen får Magne Gundersen til å se rødt.

- Du betaler 10 000 kroner i renter, og da har du ikke betalt ned et øre på gjelda di. Å bo i kjellerstua hjemme hos mamma og pappa er jo ikke holdbart for en mann på 33 år. Men du har ikke råd til å flytte ut eller gjøre noe annet heller. Så dyr er den gjelda di, freser han.

Overfor Dagbladet forklarer Leif Kåre Junior Bakka at det var vondt å høre ordene fra tv-økonomen - og ikke minst se reaksjonen fra sin egen mor, som tar til tårene når hun får vite om sønnens økonomiske rot. 33-åringen sitter likevel igjen med en bismak etter å ha sett kveldens episode.

TUNGT: Leif Kåre holder rundt mora Torunn etter alvorspraten med tv-ekspertene. Foto: TV3
TUNGT: Leif Kåre holder rundt mora Torunn etter alvorspraten med tv-ekspertene. Foto: TV3 Vis mer

- Kjenner meg ikke igjen

- Jeg har forklart til vennene mine, som har sett reklamen på tv, at dette ikke er meg. Programmet er lagt fram på en måte som er mye mer ekstrem enn i virkeligheten, forteller rogalendingen.

- På hvilken måte?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av meg selv. Det framstår som at jeg er en umoden fyr som kaster bort alle pengene mine på dyre hobbyer, mat og bilmekking, uten evne til å forstå hva jeg holder på med. Det stemmer ikke, og jeg føler at ting er klippet ut av kontekst. Det er et sirkus, forklarer 33-åringen, og legger til:

- Det hele handlet om at jeg kjøpte en bil, for å komme meg til og fra jobb, som dessverre ikke funket. Jeg tok derfor opp et lån for å reparere de ødelagte bildelene, men var stadig uheldig med bilen. El-scooteren var en garanti for at jeg skulle komme meg på jobb. På tv blir det også hevdet at jeg flyttet hjem på grunn av pengeproblemer, men det handlet om at utleieren skulle ha tilbake leiligheten, så jeg bodde hjemme fram til jeg fant noe nytt. ​

HER RENNER DET OVER FOR «LUKSUSFELLEN»-EKSPERTEN: Når «Luksusfellen»-ekspertene for høre at Olav Alexander (25) fra Stabekk har planer om å tilby kompisene kun å innfri halvparten av lånebeløpene, tror de ikke sine egne ører. Video: TV3 Vis mer Vis mer

Solgte bilen

Bakka er fullt klar over at han deltok frivillig i «Luksusfellen», og at søknaden kom fra hans egen mor. I etterpåklokskapens lys skulle 33-åringen likevel ønske at han hadde tenkt seg bedre om før han takket ja.

- Jeg har selvfølgelig gjort noen dumme kjøp, tatt opp lån med altfor høy rente og sendt økonomien i feil retning. «Luksusfellen» har hjulpet meg å få litt bedre oversikt, men ellers er det lite som har forflyttet seg, sier han.

Til sammen hadde 33-åringen 763 000 kroner i kreditt- og forbruksgjeld da «Luksusfellen» banket på døra. Etterpå har han solgt sportsbilen og kuttet impulskjøp. Tv-økonom Magne Gundersen har også hjulpet ham med en betalingsplan, etter forhandlinger med kreditorene.

Bakka synes likevel ikke tv-deltakelsen har utgjort en vesentlig forskjell for hans økonomiske situasjon.

- Det er veldig fint at «Luksusfellen» har fått ned betalingsplanen fra ti til seks år, men det har egentlig ikke så mye å si.

- Det er fire hele år, da?

- Ja, men jeg sitter fortsatt og ser ut av vinduet og venter på bedre tider. Det er fortsatt lenge igjen.

FÅR HAKESLEPP: «Luksusfellen»-ekspertene blir fullstendig satt ut av månedsregnskapet til Anita og ektemannen Thomas Georg Johansen (33). Video: TV3 Vis mer Vis mer

TV3 uenig

Pressekontakt for «Luksusfellen» i TV3, Linda Glomlien, synes det er synd å høre at Leif Kåre Junior Bakka er misfornøyd med tv-resultatet.

Hun er likevel overrasket over kritikken, og mener han fikk nødvendig hjelp.

- Forbrukslån og kredittkort ble brukt til blant annet sydentur og bil, og det hele gikk ut av kontroll. Dette er fakta som er beskrevet i episoden, sier Glomlien, og legger til:​

- Magne Gundersen fikk halvert rentesatsen og sparte Leif Kåre for nesten 390 000 kroner, som han uten hjelp fra «Luksusfellen» måtte ha betalt til diverse kreditorer.

Selv forteller Magne Gundersen til Dagbladet at han håper «Luksusfellen» har bidratt til å gi Bakka en sunnere økonomi.

- Hans drøm var å ha en sportsbil, som han var uheldig med og ikke ga slipp på i tide. Den ble et tapssluk uten like. Nå har han kvittet seg med årsaken til problemet, og det er en gevinst i seg selv, sier Gundersen.

All hjelp er bedre enn ingen hjelp, men det er på kanten av ok Leif Kåre Junior Bakka (33)

Leif Kåre Junior Brakka understreker at han er takknemlig for hjelpen han har fått av TV3, men står fast ved misnøyen.

- All hjelp er bedre enn ingen hjelp, men det er på kanten av ok, konstaterer «Luksusfellen»-deltakeren, som naturlig nok så lite fram til at episoden skulle vises på tv onsdag kveld.​

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer