VILLE IKKE SVARE: Disse veskene fra Louis Vuitton er ikoniske, og preges av det kjente monogram-mønsteret. Da Framtiden i våre hender spurte motehuset om hvor de produserer skinnet sitt, svarte de konsekvent ikke. Foto: AP Photo/Kelli Kennedy, NTB scanpix
VILLE IKKE SVARE: Disse veskene fra Louis Vuitton er ikoniske, og preges av det kjente monogram-mønsteret. Da Framtiden i våre hender spurte motehuset om hvor de produserer skinnet sitt, svarte de konsekvent ikke. Foto: AP Photo/Kelli Kennedy, NTB scanpixVis mer

Luksusmerkene oppgir ikke skinnprodusenter. Skinn laget av sopp kan være framtida

Framtiden i våre hender er skeptiske til luksusfavoritter som Michael Kors og Louis Vuitton. 

(Dagbladet): «Framtiden i våre hender mener bransjen ikke tar de etiske utfordringene på alvor. Veskene er fremstilt av skinn som produseres og garves på fabrikker i Asia, men ingen av luksusmerkene forteller hvor de produserer skinnet», heter det i en ny rapport fra miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

Organisasjonen har flere ganger tatt opp etiske problemer i klesbransjen, og har blant annet oppfordret til boikott av skokjeden Bianco. De har også gått hardt ut mot svenske H&M ved flere anledninger.

Miljøorganisasjonen har ikke ligget på latsida. Nå er de klar med en ny rapport de håper vil avskrekke ungdom fra å kjøpe skinnvesker. Organisasjonen har sett på hvor merkene produserer skinnet sitt, og mener at enkelte av funnene er svært problematiske.

- Ikke fokus på etisk produksjon

- Mulberry sa de ikke ville delta. Louis Vuitton, Michael Kors og Morris har ikke svart, selv etter gjentatte hendelser. De eneste som har svart er H&M og Varner-gruppen, og heller ikke de holder mål, sier Arild Hermestad, leder av Framtiden i våre hender.

Han mener luksusmerkene «ikke ønsker å ta ansvar for det etiske», og at produktene deretter selges videre til «uvitende brukere i vesten».

- Det viktigste er at det ikke ser ut som de har fokus på etisk produksjon av lær. Miljøavtrykket de legger igjen er enormt. De største merkene burde ha råd til å opplyse om disse tingene, forklarer han.

«Rapporten viser at det generelt er lite fokus på garving og lær hos de utvalgte merkene og kjedene. Det finnes lite eller ingen informasjon om disse temaene i deres etiske retningslinjer eller på deres hjemmesider, og selskapenes manglende fokus gjenspeiles i besvarelsene».

Det opplyses likevel om at ingen av kjedene som besvarte organisasjonens spørsmål bruker lær fra Bangladesh, et område kjent for etisk problematikk innenfor klesproduksjon.

Finnes alternativer

Framtiden i våre hender ønsker veganske og alternative skinnformer velkommen. Et firma basert i San Francisco, Mycoworks, er ett av selskapene som gjør noe med problematikken.

De jobber for å en dag kunne supplere verden med skinn laget av sopp. Ja, du leste rett.

IKKE EKTE SKINN: Det San Francisco-baserte selskapet Mycoworks har laget skinnlignende produkter av sopp. Dette er bare noen av variantene de håper er på markedet allerede fra neste år. Foto: Mycoworks  
IKKE EKTE SKINN: Det San Francisco-baserte selskapet Mycoworks har laget skinnlignende produkter av sopp. Dette er bare noen av variantene de håper er på markedet allerede fra neste år. Foto: Mycoworks   Vis mer

Selskapet bruker nemlig mycelium, som er den vegetative delen hos soppen. Fibrene minner om røtter, og det er dette materialet selskapet nå bruker til å imitere skinn. Cellulosen brytes ned, og sukkeret og proteinet i soppen blir omorganisert.

Vegansk soppskinn

Resultatet er skinn, som like gjerne kunne vært fra en krokodille, gris eller struts. Store internasjonale publikasjoner som Motherboard og International Business Times har blant andre omtalt det nye produktet, som også er brukt til å lage andre ting.

TIl Dagbladet forteller Sophia Wang i Mycoworks at grunderen bak prosjektet, Philip Ross, har jobbet med ideen i over 20 år.

- Hans forståelse av materialet og dens potensiale kommer fra hans jobb som vegansk kokk, medisinlevering til aids-pasienter og som kunstner. Han har blant annet laget skulpturer av mycelium, forteller Wang.

Hun forklarer at responsen og oppmerksomheten rundt soppskinnet har vært enorm.

SOPP: Selv om det kanskje ser ut som denne lommeboka er laget av ekte skinn, er det soppskinnet den er laget av. Foto: Mycoworks
SOPP: Selv om det kanskje ser ut som denne lommeboka er laget av ekte skinn, er det soppskinnet den er laget av. Foto: Mycoworks Vis mer

- Vi får daglig henvendelser fra designere, ingeniører, arkitekter, store produsenter og andre. Vi har planer om å lansere produkter med dette skinnet så tidlig som neste år, forklarer hun.

- Store miljøkostnader

På spørsmål fra Dagbladet om dette er en protest mot den eksisterende skinnindustrien, forklarer Wang at de gjerne vil være et godt alternativ.

- Skinnproduksjon er en gammel tradisjon der vi mennesker har brukt dyr som en ressurs, men det er såpass store miljøkostnader og etisk problematikk knyttet til det at det må finnes et alternativ, forklarer hun og fortsetter:

- Teknologien vår demonstrerer at vi har en erstatter som lar seg produsere etisk og kan brukes hver dag, mener Wang.