«Luksusfellen»:

Lurte «Luksusfellen»-ekspertene: - Holder han tilbake mer, snur jeg i døra

30-åringen fra Karmøy slurvet med gjelda.

DRØYT: «Luksusfellen»-deltaker Mirsad Muminovic er glad i trening og kosthold, men livsstilen hans speiler ikke økonomien. Video: TV3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): «Luksusfellen»-ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Silje Sandmæl ser seg i ukas episode nødt til å reise til Karmøy, for å ta grep om økonomien til 30 år gamle Mirsad Muminovic.

Han jobber som lageransvarlig, og tjener greit med penger. Problemet er bare at forbruket hans ikke matcher inntekten. At gammel gjeld, fra da han bygde et hus med sin tidligere svigerfar, stadig vokser, hjelper heller ikke på situasjonen.

Karmøy-mannen og hans kjæreste Iselin tror selv at gjelda bare er på i overkant av 400 000 kroner.

<strong>ALVORSORD:</strong> Silje Sandmæl og Hallgeir Kvadsheim tok turen til Karmøy for å hjelpe paret. Paret fikk i oppgave å finne ut av Mirsads gjeld på egen hånd, noe som viste seg å avdekke en gigantgjeld. Foto: TV3
ALVORSORD: Silje Sandmæl og Hallgeir Kvadsheim tok turen til Karmøy for å hjelpe paret. Paret fikk i oppgave å finne ut av Mirsads gjeld på egen hånd, noe som viste seg å avdekke en gigantgjeld. Foto: TV3 Vis mer

Milliongjeld

Sannheten er imidlertid en annen, noe ekspertene raskt finner ut av. At Mirsad i tillegg glemmer å opplyse om annen, ekstern gjeld, sørger for at Silje til slutt nesten gir opp.

De to ekspertene besøker paret i sin bolig, der de har bodd sammen i en måneds tid. Det kommer fram at Mirsads nye svigermor er regnskapsfører, som igjen har sørget for at Iselin er ekstra interessert i sin nye samboers økonomi.

<strong>TRENINGSGLAD:</strong> En av de største utgiftspostene til Mirsad var proteintilskudd og mat, noe han årlig bruker nesten 70 000 kroner på. I kombinasjon med en voksende gjeld, var ikke det alltid like lurt. Foto: TV3
TRENINGSGLAD: En av de største utgiftspostene til Mirsad var proteintilskudd og mat, noe han årlig bruker nesten 70 000 kroner på. I kombinasjon med en voksende gjeld, var ikke det alltid like lurt. Foto: TV3 Vis mer

På oppdrag fra ekspertene fikk de beskjed om å ringe alle kreditorene for å finne ut av hvor stor den samlede gjelden egentlig var. Da det svart på hvitt ble skrevet på en tavle at den var på over én million kroner, virket bekymringen stor hos ekspertene.

Muminovic så derimot til å ta alt med knusende ro. Gjelda består blant annet av et lån på 600 000 som han har fått av sin egen mor.

Lånt av mamma

- Det er klart det var surt å få vite hvor mye gjelda var på, men mesteparten av det har jeg jo lånt av mamma. Det har ikke vært vanskelig å spørre, jeg har lånt penger til henne tidligere, men det er jo klart at det er en stor sum, sier han til Dagbladet.

Likevel har det vært vanskelig å ta tak i de trøblete tallene.

- Jeg begynte i feil ende da jeg forsøkte å fikse gjelda på egen hånd. For meg var det logisk å betale de små lånene, for de hadde jeg jo råd til å betjene, forklarer han.

«STIAN BLIPP SHOW»: «Luksusfellen»-økonomen får hakeslepp av økonomien til «Charter»-Svein. Video: TV 2 Vis mer

Han har selv forsøkt å få hjelp via blant annet Nav, men så seg nødt til å krype til tv-korset da kjæresten hans meldte ham på.

30-åringens bror har også meldt ham på ved en tidligere anledning, men det var før han fikk et møte med hvor vanskelig det kan være å få bukt med en voksende gjeld på egen hånd.

- Jeg måtte takke ja til «Luksusfellen» denne gangen. Mye av gjelda jeg hadde for fem år siden er slettet, men den eksisterer jo fortsatt, forklarer han.

Lurte ekspertene

Først trodde ekspertene at de hadde klart å samle opp all gjelda til Mirsad, men Sandmæl våknet en morgen opp med melding om at det ikke var tilfellet. Han skyldte 70 000 kroner til en kamerat, et beløp som ikke ble med i det endelige regnskapet. Det fikk forbrukerøkonomen til å se rødt.

- Jeg blir forbanna. Holder han tilbake mer, snur jeg i døra og drar hjem, sier hun oppgitt i episoden.

Overfor Dagbladet forteller Sandmæl at hun ble irritert nettopp fordi Mirsad hadde holdt tilbake relevant informasjon.

<strong>MELDTE HAM PÅ:</strong> Samboer Iselin var selv et par smålån, men det måler seg ikke med Mirsad sine. Hun meldte ham på for å få bukt med problemene. Foto: TV3
MELDTE HAM PÅ: Samboer Iselin var selv et par smålån, men det måler seg ikke med Mirsad sine. Hun meldte ham på for å få bukt med problemene. Foto: TV3 Vis mer

- Opplysninger som uteblir kan ødelegge hele avtalen med kreditorene. Det er en tidkrevende prosess og her kunne vi blitt nødt til å begynne på nytt, sier hun.

- Det verste jeg vet er løgn. Ærlighet varer lengst, legger hun lattermildt til.

​Fikk avslag

Hun omtaler ham også som «en som ikke er voksen» i episoden. Mirsad sier at det ikke var noe gøy å bli stilt til veggs, og lovet å skjerpe seg overfor den profilerte økonomen.

Sandmæl på sin side, avslører at hun var redd de ikke skulle klare å redde økonomien hans.

- Kreditorer tar ikke mye hensyn til privat gjeld, og det er klart at han som mange andre ikke har mye å selge unna for å få ekstra penger, men på et eller annet vis klarer man alltid å hoste opp noe av verdi, sier hun.

- Dagen før hadde vi fått avslag på den opprinnelige avtalen, legger hun til.

At Mirsad hadde fått lånt hele 600 000 kroner av moren sin, forklarer Sandmæl med at man som mor vil gjøre alt for barna sine.

Skrekkeksempel

- Som mor selv vet jeg at man vil alt vel for barna sine, men når du er 30 år og voksen selv, så må du ta ansvar.

FÅR HAKESLEPP: Studenten Stian blir helt satt ut når forbrukerøkonom Magne Gundersen avslører hvor mye penger han har kastet bort i «Luksusfellen». Video: TV3 Vis mer Vis mer

Hun trekker blant annet fram eksempler hvor foreldre har mistet hus på grunn av barna sine - og innrømmer at dette kunne blitt nok et skrekkeksempel.

Sett bort fra ubetalte regninger i forbindelse med husbyggingen og andre smålån, er matposten på budsjettet til 30-åringen betydelig mye høyere enn hos andre.

Han spiser haugevis av kjøtt og egg årlig, i god kombinasjon med proteintilskudd og andre piller. Det å trene i seg selv koster ikke stort, men skal man bygge kropp blir hobbyen fort dyr. Det påpeker også Sandmæl, som innrømmer at det trolig er første gang i «Luksusfellen»s historie at slike summer blir brukt på sunn mat.

Proteinsmell

- Ofte må vi jo lage paller av Pepsi Max, Red Bull og fast food, men denne gangen var det bare sunn mat. Man ser virkelig at det koster å drive med kroppsbygging, forklarer hun.

Han spiser blant annet 50 kilo svinefilet, 120 kilo med kyllingfilet og 1400 egg i løpet av året.

Når Sandmæl avslører overfor Mirsad at han på et år bruker elleville 64 000 kroner på proteiner, virker det som et lys går opp for Karmøy-mannen. Summen vil altså si at han bruker 5350 kroner på proteinprodukter i måneden. Beløpet innebærer ikke andre hverdagslige varer som toalettpapir, grønnsaker og vaskemidler.

En vanlig mann i hans alder skal egentlig klare å leve på i overkant av 700 kroner i uka på matposten, men forbruket hans er altså langt over.​​

STRØMPETRØBBEL: Ikke alt gikk etter planen da «Luksusfellen»-Cecilie skulle smette kjapt over et piggtrådgjerde for å spille inn en oppsummeringsscene. Video: TV3 Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer