I FAMILIE: Denne høsten har skuespiller Amund Harboe (21) hatt en sentral rolle i NRK-serien «Lykkeland». Det er gjerne ikke alle som vet at han er lillebror til en annen, markant skuespillerprofil, nemlig Eili Harboe. Hun er kanskje spesielt kjent for sin rolle i «Thelma». Foto: NTB Scanpix
I FAMILIE: Denne høsten har skuespiller Amund Harboe (21) hatt en sentral rolle i NRK-serien «Lykkeland». Det er gjerne ikke alle som vet at han er lillebror til en annen, markant skuespillerprofil, nemlig Eili Harboe. Hun er kanskje spesielt kjent for sin rolle i «Thelma». Foto: NTB ScanpixVis mer

Amund Harboe:

«Lykkeland»-stjerna om søskenforholdet: - Hun har vært der fra dag én

Ved en tilfeldighet endte Amund Harboe opp med å gå i fotsporene til sin profilerte storesøster.

- Det har vært intenst, men jeg har lært utrolig mye. Vi startet innspillinga i slutten av mai og rundet av i begynnelsen av desember. Det har vært en spesiell opplevelse, sier Amund Harboe (21) til Dagbladet.

Denne høsten har du antakeligvis sett ham i storsatsingen «Lykkeland». Tv-serien er NRKs dyreste dramasatsing noensinne, hvor Harboe er en av flere som forsøker å male et bilde av det norske oljeeventyrets spede begynnelse.

I rollen som Christian Nyman, har 21-åringen stått side om side med mer etablerte skuespillere som Pia Tjelta (41), britiske Bart Edwards (29) og Per Kjerstad (41). Harboe gjør selv sin skuespillerdebut som en av seriens tre hovedpersoner.

SENTRAL ROLLE: Amund Harboe har rollen som Christian Nyman i NRK-serien «Lykkeland». Søndag sendes sesongens siste episode. Foto: NRK
SENTRAL ROLLE: Amund Harboe har rollen som Christian Nyman i NRK-serien «Lykkeland». Søndag sendes sesongens siste episode. Foto: NRK Vis mer

- Alt bunner i tilfeldigheter, egentlig. Jeg var klar over at serien holdt audition i Stavanger, men jeg var ikke selv innstilt på å dra. På den tida jobbet jeg på Platekompaniet, og en dag kom Pål Jackman (en av regissørene, journ.anm.) innom.

- Jeg kjente ham primært som musiker, så vi begynte å prate om musikk, før vi til slutt gikk hver til vårt. Ei tid etterpå ble jeg kontaktet og spurt om jeg ville komme på audition, noe jeg takket ja til.

Og resten er - som de sier - historie. 21-åringen kapret rollen, og gikk dermed i fotsporene til skuespillersøstera, Eili Harboe (24) - som aller nyligst imponerte i hovedrollen til Joachim Triers kritikerroste film «Thelma».

TRAILER: Joachim Triers nye film «Thelma» har premiere på norske kinoer 15. september. Video: Motlys / SF Studios Vis mer

- Veldig nære

Harboe legger ikke skjul på at storesøstera har vært svært behjelpelig med råd og tips underveis.

- Vi er veldig nære og har alltid hatt et godt vennskap. I oppveksten kranglet vi vel slik de fleste søsken gjør, men vi har alltid vært veldig like. I skuespillersammenheng har jeg nok støttet meg mer på Eili enn hun har hatt behov for å gjøre med meg, sier han og flirer.

- Men hun har vært der fra dag én. I prosessen med «Lykkeland» har hun alltid vært den første jeg har gått til for støtte og råd - det gjelder alt fra det praktiske til mer emosjonelle.

- Hva synes hun om dine skuespillerprestasjoner i «Lykkeland»?

- Hun har sett serien, og jeg får inntrykk av at hun synes det er greit, sier Harboe ydmykt, før han skyter inn:

- Hun har gitt gode tilbakemeldinger. Det samme gjelder for mamma og pappa. Jeg har alltid hatt dem i ryggen, og de gir meg utrolig mye støtte, forteller 21-åringen, som også har en yngre søster på 18 år.

Røper sivilstatus

Etter å ha vært framtredende på tv-skjermer over hele landet denne høsten, er det neppe noen overdrivelse å si at flere har fått øynene opp for Stavanger-gutten.

- Det har ikke jeg merket noe særlig til. Jeg føler ikke at min medvirkning i «Lykkeland» affekterer mitt daglige liv. Jeg blir veldig lite stoppet på gata for eksempel - og heldigvis for det, sier han og ler.

21-åringen, som ikke ønsker å kommentere sin sivilstatus, gikk musikklinja på videregående, og hadde planer om å følge nettopp den drømmen da «Lykkeland» banket på døra. I dag studerer han musikkteater ved Bårdar Akademiet og bor i Oslo.

- Jeg håper egentlig å kunne drive med begge deler, å finne en slags kombinasjon. Jeg har lyst å fortsette med musikk, men også med skuespill. Det er per dags dato vanskelig å si hvor veien går videre, men inntil videre får jeg spille med de kortene jeg har, og så får vi se hvor det tar meg.

Saken fortsetter under:

ENSEMBLET: Dramaserien «Lykkeland» vant blant annet to priser under seriefestivalen i Cannes i april. Fra venstre: Anne Regine Ellingsæter (Anna), Per Kjerstad (Fredrik Nyman), Malene Wadel (Toril), Pia Tjelta (Ingrid Nyman), Amund Harboe (Christian) og Bart Edwards (Jonathan). Foto: NRK
ENSEMBLET: Dramaserien «Lykkeland» vant blant annet to priser under seriefestivalen i Cannes i april. Fra venstre: Anne Regine Ellingsæter (Anna), Per Kjerstad (Fredrik Nyman), Malene Wadel (Toril), Pia Tjelta (Ingrid Nyman), Amund Harboe (Christian) og Bart Edwards (Jonathan). Foto: NRK Vis mer

Hvorvidt «Lykkeland» får en oppfølgersesong, kjenner ikke Harboe til. Skulle derimot seerne få servert mer fra det norske oljeeventyret, er ikke 21-åringen vond å be.

- Ja, jeg ville uten tvil takket ja til en ny sesong. De andre skuespillerne, og spesielt Pia var helt fantastisk å jobbe med. Hun tok morsrollen på alvor. Både hun og Per tok godt vare på meg som nok var litt usikker og ikke minst uerfaren. Det var veldig behagelig.