Prinsesse Haya og sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum:

Må punge ut etter skilsmissen

Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum er pålagt å betale prinsesse Haya seks milliarder kroner.

SKILSMISSE: Sjeiken og prinsesse Haya skilles ikke som venner. REX/ NTB
SKILSMISSE: Sjeiken og prinsesse Haya skilles ikke som venner. REX/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2004 giftet prinsesse Haya bint al-Hussein (45) seg med sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum (72), men i 2019 skilte han seg i prinsessens uvitenhet. Det skjedde bare to måneder før hun skal ha tatt med seg deres to felles barn og rundt 31 millioner pund og flyktet.

Ifølge magasinet Tatler skal flukten ha skjedd i frykt for eget liv, da ektemannen skal ha oppdaget en to år lang affære hun hadde med livvakten sin.

Prinsessen, som er datter av den avdøde kongen av Jordan og søster til den nåværende kongen, Abdullah II, har siden hun flyktet oppholdt seg i Storbritannia sammen med barna.

RØMTE: Prinsesse Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum forsøkte å rømme fra Dubai, og farens regime. Denne videoen er det verden har hørt fra henne. Video: Dagbladet og @FreeLatifa/Youtube Vis mer

Svindyr skilsmisse

De siste åra har eksparet kjempet bittert i domstolene om blant annet foreldreretten til barna og økonomisk underhold, og nå er dommen endelig klar:

Den styrtrike sjeiken har i en britisk domstol blitt pålagt å betale ekskona rundt 500 millioner pund, omtrent seks milliarder norske kroner, i skilsmisseoppgjøret mellom dem, skriver The Guardian.

Summen er trolig det dyreste skilsmisseoppgjøret som er tildelt av en britisk domstol.

Den skal fordeles ved at sjeiken, som også er visepresident og statsminister i De forente arabiske emirater, må betale rundt 250 millioner pund til ekskona og samtidig garantere til sammen 290 millioner pund som skal dekke årlige utbetalinger til barna.

Pengene skal være med på å beskytte familien mot den trusselen sjeiken utgjør mot dem, skriver avisa.

GISSEL: Prinsesse Latifa anklager sin far, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, i å holde henne som gissel. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ba ikke om penger

Al-Maktoum sto bak bortføringene av to av sine andre barn, prinsesse Latifa og prinsesse Shamsa, og utsatte dermed Haya for en «skremselspropaganda», konkluderte høyesterettsdommeren med.

LEVER I FRYKT: Prinsesse Haya har flyktet fra eksmannen sammen med deres to felles barn. Her var de fire i 2018. Foto: Steve Parsons/ Pa Photos/ NTB
LEVER I FRYKT: Prinsesse Haya har flyktet fra eksmannen sammen med deres to felles barn. Her var de fire i 2018. Foto: Steve Parsons/ Pa Photos/ NTB Vis mer

Høyesterettsdommeren beordret at utbetalingen på 250 millioner pund skulle betales på forhånd i stedet for årlig, da det ellers ville skape en situasjon der det var i sjeikens interesse å redusere utbetalingene slik at det «svekket prinsessens beskyttelse mot ham».

Haya, som i Dubai ble gitt 83 millioner pund i året til husholdningsutgifter pluss en godtgjørelse på ni millioner pund per år, ba ikke om penger til seg selv, annet enn kompensasjon for smykker og klær hun tapte som følge av samlivsbruddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer