Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprins Haakon:

Må ta pauser i programmet etter vellykket operasjon

Måtte fjerne utvekst.

- GÅTT FINT: Mandag ettermiddag melder slottet at kronprinsens operasjon har gått fint. Foto: NTB scanpix
- GÅTT FINT: Mandag ettermiddag melder slottet at kronprinsens operasjon har gått fint. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon (45) ble mandag innlagt ved Rikshospitalet i Oslo for å få gjennomført et mindre kirurgisk inngrep i øret. Det meldte kongehusets nettsted på sine sider mandag formiddag.

«Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen skal i dag, mandag 4. mars 2019, få foretatt et mindre kirurgisk inngrep for exostose i øregangen», het det på kongehusets nettsider.

«Surfer's ear»

Ifølge Norsk Helseinformatikk er exostose i øregangen en beinet utvekst, som kan føre til at øregangen blir innsnevret. Som følge av dette kan det medføre øregangseksem og opphoping av ørevoks.

NHI skriver videre at årsaken til slike utvekster synes å være en reaksjon i beinvevet som følge av nedkjøling, gjerne som følge av stadig eksponering for kaldt vann. Av den grunn oppstår tilstanden oftere for svømmere eller surfere, og blir derfor også kalt «surfer's ear».

Som følge av inngrepet vil kronprinsen ha et redusert program de neste ukene.

- Det kirurgiske inngrepet har gått fint, sier kommunikasjonssjef ved slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, til Dagbladet mandag ettermiddag.

SELFIE: Kronprins Haakon stilte opp på en selfie da han besøkte Porsgrunn i slutten av februar. Han vil nå ha et redusert program de neste ukene som følge av inngrepet. Foto: NTB Scanpix
SELFIE: Kronprins Haakon stilte opp på en selfie da han besøkte Porsgrunn i slutten av februar. Han vil nå ha et redusert program de neste ukene som følge av inngrepet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rammet av sykdom

Mens kronprinsen altså har fått utført et mindre inngrep i øret, har kronprinsesse Mette-Marit (45) nylig fått påvist langt mer omfattende diagnose.

I oktober ble det nemlig kjent at Mette-Marit har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose.

Det er en sykdom som medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.

- Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sa hun til NRK da diagnosen ble kjent i høst.

TULLER MED METTE-MARIT: I siste episode av Ylvis-brødrenes «Stories of Norway» får kronprinsesse Mette-Marit og hennes «utsvevende fortid» kraftig gjennomgå. Video: TVNorge Vis mer

Til stede under VM

Nyheten kom som et sjokk på det norske folk, som ikke hadde en anelse om kronprinsessas tilstand. I en lengre nyhetssending på NRK ble det likevel kjent at hun har slitt med helseutfordringer i noen år, og at «plagene de siste åra har vært mer uttalte».

Tross sykdomsutfordringer den siste tida, var en samlet kronprinsfamilie til stede under VM i Åre i Sverige i februar.

Kronprinsfamilien har aldri lagt skjul på at de er sportsinteresserte og var ivrige tilskuere fra tribunen mens de heiet med bildeplakater av Aksel Lund Svindal (36), som hadde sitt siste renn som aktiv utøver.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!