Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Monica Lewinsky:

Magasin legger seg flate etter Lewinsky-bråk

Monica Lewinsky ble fjernet fra gjestelista da Bill Clinton plutselig skulle delta.

REAGERER: Monica Lewinsky hevder hun ble forhindret i å delta på et arrangement fordi Bill Clinton også skulle delta. Det finner hun seg ikke i. Foto: NTB scanpix
REAGERER: Monica Lewinsky hevder hun ble forhindret i å delta på et arrangement fordi Bill Clinton også skulle delta. Det finner hun seg ikke i. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tidligere i år var det hele 20 år siden en av de mest omtalte utroskapsskandalene i verden fant sted.

I gangene til Det hvite hus trasket den unge praktikanten Monica Lewinsky på midten av 1990-tallet. Hun holdt lenge på praksisplassen, men ble seinere flyttet til Pentagon. Administrasjonen mente nemlig at hun og president Bill Clinton tilbrakte for mye tid sammen.

Det hadde de rett i. Det tok ikke mange måneder før Clinton og Lewinsky innledet en affære - som i 1998 skulle eksplodere som et bombenedslag i amerikansk politikk.

Siden den gang har Lewinsky, som nå er 44 år gammel, vært inn og ut av offentligheten. De siste månedene har hun derimot vært svært aktiv i sosiale medier, med sosiale og politiske budskap.

bYDMYKET: Monica Lewinsky ble kjent over natten da hennes affære med Bill Clinton ble avslørt. Nå snakker hun ut om skammen hun har levd med for å hjelpe andre, og erklærer seg som det første offeret for netthets. Video: Reuters Vis mer

Vond følelse i magen

Nå er hun atter en gang tilbake, som følge av en opplevelse hun opplevde tidligere denne uka. Hun føler seg urettferdig behandlet, og sendte ut følgende Twitter-melding:

«Kjære verden: Ikke inviter meg til et event (spesielt ikke ett som handler om sosiale forandringer), og - etter at jeg har takket ja - trekk tilbake invitasjonen min fordi Bill Clinton bestemmer seg for å delta/bli invitert. Det er 2018», skriver hun i meldingen, som er delt videre over 27 000 ganger og er likt av nærmere 200 000 brukere.

Hun henviser også til Emily Post, den amerikanske forfatteren som gjorde seg kjent med sine bøker om sosiale etikette. Lewinsky skriver at Post trolig ikke hadde syntes dette var greit.

For å utdype, har 44-åringen også skrevet en kronikk for Vanity Fair. Der tar hun opp detaljene i saken. Ifølge Lewinsky selv ble hun invitert til det femte årlige filantropiske møtet til magasinet Town & Country, som ble avholdt i Hearst-bygget i New York.

Hun takket ja til å delta, men fikk forrige fredag en telefon som forandret alt.

«Bill Clinton skulle nå åpne arrangementet, og så skulle han forlate stedet. 'La meg gjette - har dere fjernet invitasjonen min?', spurte jeg kvinnen som jobber med presse for meg, mens jeg kjente på en gammel og kjent følelse i magen», skriver Lewinsky i kronikken.

La seg flate

Hun forteller videre at dette har skjedd flere ganger, og hun gjetter på at det er for å unngå at det skal bli kleint eller for at det ikke skal gjøre enkelte mennesker sure. Hun skriver også at hun ikke hadde noen ønske om å se Clintons tale uansett, men det hjalp ikke.

Lewinsky fikk rett og slett ikke delta, men hun kunne komme på lunsjen etterpå, hevder hun. Hun hadde ingen intensjon om å droppe deler av arrangementet. Det skal ha vært mye fram og tilbake, og hun følte seg urettferdig behandlet.

44-åringen trekker også fram ironien i at et arrangement med fokus på sosiale problemer velger å trekke tilbake en invitasjon for og unngå en ubehagelig sosial situasjon.

Town & Country har i etterkant lagt seg flate, og skriver på Twitter at de angrer på hvordan situasjonen ble behandlet. Clinton skal på sin side ikke ha visst om situasjonen, ifølge hans pressekontakt Angel Urena.

«President Clinton var invitert (...), og aksepterte med glede. Verken han eller hans stab visste noe om invitasjonen eller at den ble trukket tilbake», skriver han i en melding på Twitter.

#MeToo-oppgjør

I februar, 20 år og en måned etter at skandalen ble kjent, skrev Lewinsky et essay om det verdenskjente sidespranget med presidenten. Ikke bare går det ut på det hun omtaler som «grovt maktmisbruk», men det tar også for seg kvinners rolle i #MeToo-æraen.

Det var også for Vanity Fair at hun tok opp problematikken.

Hun skrev at det er på grunn av kvinner som har stått fram med sine historier om seksuell trakassering at hun - og resten av USA - nå kan se Clinton-skandalen med nye øyne.

«Fram til nylig (tusen takk, Harvey Weinstein), hadde historikere egentlig ikke perspektiv nok til å prosessere og å anerkjenne det skambelagte året fullt av spetakkel. Og som kultur har vi fortsatt ikke undersøkt det ordentlig», skrev hun i innlegget om 1998-hendelsen.

Lewinsky mener at hun på ingen måte forsøker å stille seg i samme lys som andre ofre, og skriver at det er andre historier som heller fortjener mer oppmerksomhet enn hennes egen.

NYTT SYN: Som følge av Harvey Weinstein-avsløringen og #MeToo-bevegelsen, har Lewinsky nå fått et nytt syn på skandalen hun selv var med på. I dag ser hun på forholdet som maktmisbruk. Foto: NTB scanpix
NYTT SYN: Som følge av Harvey Weinstein-avsløringen og #MeToo-bevegelsen, har Lewinsky nå fått et nytt syn på skandalen hun selv var med på. I dag ser hun på forholdet som maktmisbruk. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Det finnes folk som føler at min opplevelse i Det hvite hus ikke har en plass i denne bevegelsen, fordi det som skjedde mellom Bill Clinton og meg ikke var et overgrep - selv om vi i dag ser at det besto av grovt maktmisbruk», skriver hun videre.

Da sannheten om affæren sprakk på slutten av 1990-tallet, ble Lewinsky fort en av USAs mest omdiskuterte og forhatte kvinner. Som følge av den plutselige oppmerksomheten og hetsen, lider hun i dag av posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Ifølge Helse-Norge rammer lidelsen ofte mennesker som har vært involvert i skremmende eller farlige hendelser.

Lewinsky skrev videre at det først er etter #MeToo-kampanjen, at hun har forstått «påvirkningen av maktgapet som var så stor mellom en president og en praktikant».

«På grunn av min PTSD og min forståelse av traumer, er det nærliggende å tro at min tankegang ikke nødvendigvis hadde forandret seg nå om det ikke var for #MeToo-bevegelsen. Ikke bare fordi det har gitt oss en ny måte å se ting på, men også fordi det har gitt oss nye veier mot tryggheten som kommer av solidaritet», delte hun åpenhjertig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media