Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Amanda Seyfried:

«Mamma Mia»-stjerna ønsker at lidelsen tas på alvor: - Hvorfor må du bevise det?

Den populære skuespilleren åpner seg om tvangslidelsen. 

HAR OCD: «Mamma Mia»-stjerna Amanda Seyfried lider av OCD, noe som påvirker hverdagen hennes.
 Foto:<span style="background-color: initial;">&nbsp;Clint Spaulding/PMC, NTB scanpix&nbsp;</span>
HAR OCD: «Mamma Mia»-stjerna Amanda Seyfried lider av OCD, noe som påvirker hverdagen hennes. Foto: Clint Spaulding/PMC, NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mamma Mia»-skuespilleren Amanda Seyfried (30) forteller nå åpenhjertig om sine tvangslidelser, og stigmaet rundt å søke hjelp for utfordringene.

Den kjente skuespilleren lider nemlig av den mentale lidelsen «OCD» eller tvangslidelse.

- En mental lidelse er en ting folk setter i en annen kategori enn andre lidelser. Men jeg tror ikke den er så annerledes fra andre lidelser, forteller hun til novemberutgaven av magasinet Allure. People har gjengitt deler av intervjuet.

- Det bør bli tatt like seriøst som alt annet. Du ser ikke den mentale lidelsen, det er ikke en masse eller en cyste, men den er der. Hvorfor må du bevise det? Om du kan behandle det, så behandler du det.

Ifølge Anake.no (Norsk OCD forening) beskrives lidelsen på følgende måten: Tvangslidelse (OCD) innebærer at man er plaget av tilbakevendende uønskede tanker, bilder, eller impulser som dukker opp selv om man skulle ønske at de ikke gjorde det.

Mistanken kom under oppussing

Seyfried forteller at hennes mistanker om lidelsen kom da det ble diskutert renovasjon av hennes hjem i delstaten New York.

Hun sa nei til å inkludere en gassovn i gjestehuset, fordi hun var redd for at gjestene skulle brenne ned huset.

Tvangslidelsen 30-åringen lider av kan imidlertid holdes i sjakk, men hun påpeker at hun må ta medisiner resten av livet.

- Det må jeg bruke hele livet. Jeg har brukt det siden jeg var 19 år, så ca. 11 år. Jeg er på den laveste dosen, og jeg ser ikke poenget med å slutte å ta dem. Samme det om det er placebo eller ikke, jeg vil ikke risikere det. Og hva kjemper du imot? Stigmaet å bruke det som et verktøy?

Avslørte tidligere

Hollywood-skuespilleren snakket for første gang om at hun har tvangslidelser i 2012.

GODE VENNER: Amanda Seyfried og Anne Hathaway spilte sammen i musikalfilmen «Les Miseables» og ble da gode venner.
 Foto: NTB scanpix
GODE VENNER: Amanda Seyfried og Anne Hathaway spilte sammen i musikalfilmen «Les Miseables» og ble da gode venner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mens motspilleren hennes Anne Hathaway (33) har fortalt at hun ikke spiste på 13 dager for å bli tynn nok til rollen i filmen, innrømmet Seyfried at hun hadde egne ting å stri med selv.

- Jeg er for kontrollerende når det gjelder alt.

- Jeg tror tvangslidelsene er en del av meg og beskytter meg. I jobben min bruker jeg det på en positiv måte, sa hun i et intervju med InStyle.

Forlovet

Tidligere i år det ble kjent at Amanda hadde funnet lykken nok en gang, etter at hennes to år lange forhold med skuespiler Justin Long (38) tok slutt året før.

I september kom nyheten om at Amanda hadde forlovet seg med sin nye kjæreste Thomas Sadoski (40).

SKIFTET I SISTE LITEN: Anne Hathaway skulle egentlig gå i Valentino på Oscar-utdelingen natt til mandag, men ombestemte seg da hun så kjolen til Amanda Seyfried. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ryktene begynte for alvor å svirre da «Mamma Mia»-stjernen ble da sett med ring på fingeren, på en luftetur med hunden, Finn.

Kort tid etter bekreftet en representant for paret forlovelsen overfor US Magazine.

Paret møttes først i 2015 da begge to spilte i Broadway-stykket «The Way We Get By». Dramaet handler om et beruset par som har en «one-night stand» i et bryllup.

I 2016 ble de gjenforent på settet til filmen «The Last Word». Da skal vennskapet ha utviklet seg til noe mer, ifølge People.

Saken ble først publisert på Seoghør.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!