Prinsesse Märtha Louise:

- Man må møte skyldfølelsen

Ett år etter Ari Behns bortgang snakker prinsesse Märtha Louise åpent om den vanskelige tida.

GIKK BORT: Ari Behn tok sitt eget liv 25. desember 2019. Nå snakker prinsesse Märtha Louise om det sorgtunge året i en ny podkastepisode. Foto: Lise Åserud / NTB
GIKK BORT: Ari Behn tok sitt eget liv 25. desember 2019. Nå snakker prinsesse Märtha Louise om det sorgtunge året i en ny podkastepisode. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Det har vært et tøft år for prinsesse Märtha Louise (49). Eksmannen og far til hennes tre barn, Ari Behn, tok sitt eget liv i jula i fjor, og 2020 ble dermed startet med hans bisettelse fra Oslo domkirke. Resten av året har naturlig nok vært preget av sorg og vonde følelser, noe prinsessa har valgt å være åpen om en rekke ganger.

På årets siste dag velger hun å være åpen igjen. Hun er nemlig gjest i «Relasjonspodden», en podkast med EQ-terapeutene Kjersti Idem og Dora Thorhaldsdottir, der hun med både gråt og glede oppsummerer den vanskelige tida.

Hun snakker åpent om hest, «engleskolen» Soulspring og barna, men de kommer, naturlig nok, også inn på dødsfallet som rammet familien. I godt over ti minutter snakker prinsessa fritt om hvordan hun og døtrene har stått sammen i sorgen, og hvilke teknikker de har lært seg.

TRENGER DU HJELP?

Akutt selvmordsfare: 113

Legevakt: 116117

Kirkens SOS

Telefon: 22 40 00 40

Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

Mental helse

Telefon: 116 123 //

Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/

Det tøffeste året

- Det har vært det tøffeste året jeg har vært i hele mitt liv. Det å møte en sånn type sorg … At sorg kan være så fysisk utfordrende. Man blir så fysisk sliten, det er som å løpe maraton. Og at det tar så lang tid, forteller hun i samtale med de to terapeutene.

Det var første juledag 2019 at meldingen kom. Ari Behn hadde tatt sitt eget liv. Han ble bare 47 år gammel. Kort tid etter ble det tent lys på slottsplassen, mens rørende ord ble delt av både venner, kolleger og ukjente. «Alle» hadde noe de skulle si om kunstneren og forfatteren. Men midt i medietrykket og hyllestene, sto en familie i sorg.

UTSTILLING: Prinsesse Märtha Louise og døtrene Emma Tallulah Behn Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Maud Angelica snakker om sin avdøde far. Video: NTB Vis mer

Og samtidig som hun måtte bearbeide sin egen sorg, måtte hun trøste døtrene.

- Man må være der for dem, uansett hvor de er. Jeg tror det som er viktig er å ta pauser fra sorgen. Det er lov. Vi er mennesker som puster ut og puster inn. Det å være i sorgen konstant er fysisk tungt for kroppen. Det er fantastisk å være i sorgen, men du må kunne unne deg de lommene av følelser som er andre enn den rene sorgen, forteller hun åpent.

Prinsessa kommer også inn på et tabulagt tema i podkasten - skyldfølelse etter selvmord. Ifølge Norsk Helseinformatikk er det normalt at mange sitter igjen med en følelse av skyld, eller tanker om hvordan man kunne forhindret dødsfallet.

- Må møte skyldfølelsen

Kort tid etter at familien fikk sjokkbeskjeden, ble de ivaretatt av psykologer. Noe av det første de ble fortalt var at de ikke skulle føle på skyld. Det er likevel enklere sagt enn gjort, selv om de har vært flinke på å ta psykologenes oppfordring til seg.

- Vi var veldig heldige, for ingen av oss hadde noe usnakket med Ari eller var på et sted som var vanskelig. Det må være kjempevanskelig for dem som har det sånn. (...) Å få vite ting om selvmord og å få masse informasjon er viktig. Man må møte den skyldfølelsen også, få det på bordet. Snakke om hvorfor. Hvis ikke sitter man og dømmer seg selv resten av livet, sier prinsessa ærlig i podkasten.

SAVN: Unni Askeland åpner opp om savnet etter Ari Behn, som døde første juledag 2019. Video: Anders Grønneberg. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Som nevnt, var det mange som hyllet Behn etter at dødsfallet ble kjent. Prinsessa forklarer at støtten fra det norske folket har vært kjempeviktig, og at hun er takknemlig for alle som hadde så mye fint å si.

Hun håper at folk kan bli flinkere til å rose hverandre og å løfte hverandre opp, i stedet for å kritisere eller «dra andre ned». Man må unne hverandre glede, suksess og lykke. Det kan være forebyggende.

Fortsatt tøft

Det er på ingen måte første gang prinsessa eller andre deler av familien har valgt å være åpne om dødsfallet. Seinest den 26. desember i år delte prinsessa en tekst på Instagram, der hun skrev åpent om sorgen.

«Jeg vil bare ønske dere alle en god jul. Dette året har det vært en veldig annerledes høytidsfeiring fordi Ari, den elskede faren til mine tre jenter, ikke lenger er blant oss. Han valgte å forlate denne planeten i fjor på denne dagen», skrev hun, og la til:

«Vi feiret livet hans i dag, vi gråt over tapet av ham og hvor mye vi savner ham. Det har vært en dag for kjærlighet til alt.»

I den årlige NRK-dokumentaren «Året med kongefamilien» ble det også pratet om Ari Behns bortgang. I dokumentaren fortalte kronprinsesse Mette-Marit åpent om hvordan det siste året hadde vært for henne.

- Jeg synes det er vanskelig å snakke om det fremdeles. Ari var jo et menneske jeg var veldig, veldig glad i, og alle var veldig glad i. Det at han sleit sånn som han gjorde, og valgte å avslutte livet sitt. Det er veldig tungt, sa hun til NRK.

Kronprinsessa trakk særlig fram de tre døtrene Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (12) - som alle mistet sin kjære far. Førstnevnte holdt som kjent en sterk tale i farens bisettelse i Oslo domkirke 3. januar - der hun oppfordret folk som sliter, til å søke hjelp.

- Jeg er først og fremst veldig stolt av jentene til Ari, og spesielt Maud, som greide å holde denne nydelige talen i begravelsen. Men også resten av familien til Ari som valgte å være åpne om det, sa Mette-Marit.

SPESIELL: Den femte episoden av Se og Hørs nettserie «Jan Thomas pusser opp» er helt spesiell. Der dukker avdøde Ari Behn opp med en hilsen til sin gode venn. Vis mer

Kronprinsessa har selv arbeidet med mental helse i mange år, og sa i programmet at hun tror familiens åpenhet har fått flere til å være åpne om sine utfordringer.

- Jeg tror folk fikk en følelse av at de måtte passe på folk som de visste sleit, fortalte kronprinsesse Mette-Marit til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer