Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Buzz Aldrin:

Månehelten hevder familien nekter ham giftemål. Saksøker barna

Buzz Aldrin i bitter familiestrid.

SUR: Tidligere astronaut Buzz Aldrin ble en folkehelt da han i 1969 ble det andre mennesket i verdenshistorien som satt sine bein på månen. Nå er det langt mindre hyggelige nyheter som sørger for at pressen skriver om ham. 88-åringen har nemlig gått til sak mot sine egne barn. Foto: NTB scanpix
SUR: Tidligere astronaut Buzz Aldrin ble en folkehelt da han i 1969 ble det andre mennesket i verdenshistorien som satt sine bein på månen. Nå er det langt mindre hyggelige nyheter som sørger for at pressen skriver om ham. 88-åringen har nemlig gått til sak mot sine egne barn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter et intenst kappløp med den daværende Sovjetunionen, ble de to amerikanerne Neil Armstrong (død i 2012) og Buzz Aldrin (88) i 1969 de to første menneskene i verden til å sette sine bein på månen.

De ble verdensstjerner og forbilder over natta, og har solt seg godt i glansen siden den gang. At alt hele tida går på skinner for astronautlegendene, er derimot ikke sant. Buzz Aldrin, som egentlig heter Edwin Eugene Aldrin, skaper i disse dager overskrifter for helt andre grunner enn det han er kjent for.

Denne uka kan The Guardian melde at han har gått til sak mot sin egen familie. Spesifikt er det de to barna Andrew og Janice han nå saksøker, ifølge papirer som ble levert til retten i Florida. Han mener barna har utnyttet ham, at de nekter ham å gifte seg - og at de attpåtil har stjålet fra to av selskapene hans.

MÅNELANDING: USAs Apollo 11-tokt var det første bemannede romfartøy som landet på Månen den 20. juli 1969. Neil Armstrong var første person som gikk på månen. Vis mer Vis mer Vis mer

Får ikke gifte seg

Barna mener på sin side at anklagene er grunnløse, og ønsker nå å undersøke den 88 år gamle astronauten for lidelser som demens og kognitiv hukommelsessvikt.

Ifølge rettspapirene skal sønnen Andrew Aldrin ha tatt ut over en halv million dollar, over fire millioner kroner, fra farens kontoer de siste to åra.

Buzz Aldrin hevder barna har brukt arven etter ham til egen fordel, både i forretningssammenheng og privat. Her snakker han ikke bare om økonomiske midler, men også Aldrin-navnet begge barna bærer.

BITTERT: Buzz Aldrin (i midten) har saksøkt sine to barn Andrew (t.v) og Janice (nummer to fra høyre). Her er hele Aldrin-familien fotografert i Stockholm i 1970. Foto: NTB scanpix
BITTERT: Buzz Aldrin (i midten) har saksøkt sine to barn Andrew (t.v) og Janice (nummer to fra høyre). Her er hele Aldrin-familien fotografert i Stockholm i 1970. Foto: NTB scanpix Vis mer

Andrew og Janice har tidligere søkt om å bli vergene til faren, fordi de hevder han lider av mild kognitiv svikt. Denne uka skal mannen som var andremann på månen undersøkes basert på barnas mistanker. Han har likevel ingen tro på at barna kommer til å råde over ham med det aller første.

- Ingen kommer til å konkludere med at jeg burde passes på av verger, uttalte han til Wall Street Journal forrige uke.

FOLKEHELT: Buzz Aldrin har tjent millioner som følge av all oppmerksomheten han fikk etter månelandingen i 1969. Dette bildet av ham på månens overflate er nærmest ikonisk å regne. Foto: NTB scanpix
FOLKEHELT: Buzz Aldrin har tjent millioner som følge av all oppmerksomheten han fikk etter månelandingen i 1969. Dette bildet av ham på månens overflate er nærmest ikonisk å regne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er ikke bare økonomiske konsekvenser Aldrin mener barna har påført ham. Rettspapirene skal ha det til at de har gitt ham forbud mot å gifte seg igjen, og at de har «undergravd, mobbet og ærekrenket» hans nylige romantiske partnere.

Søksmålet går ikke bare utover den amerikanske folkeheltens barn. Aldrin har også gått til sak mot en kvinne ved navn Christina Korp, som i likhet med barna hans, har en sentral rolle i både Buzz Aldrin Space Foundation og Buzz Aldrin Enterprises.

Det ble på Aldrins Twitter-konto hevdet at Korp hadde fått sparken, men dette ble raskt avfeid av talsperson Jeff Carr.

IKKE SÅ FORNØYD?: Buzz Aldrin, det andre mennesket i historien som har gått på månen, var til stede under Trumps signering av en ny presidentordre. Nærbildene av den tidligere astronauten får nå massiv oppmerksomhet. Video: CNN Vis mer Vis mer

Han er talsperson for Aldrin Foundation, og spekulerte på om dette kanskje kan skyldes en ukjent tredjepart. At noen kan ha lurt Buzz Aldrin til å saksøke sine egne barn, og deretter har lurt ham til å utlevere store deler av sakskomplekset på Twitter. Selv ønsker han ikke å kommentere saken overfor den britiske avisa.

Andrew og Janice er helt uenige i det som kommer fram i søksmålet. De hevder at de er skuffet over «dette feilaktige søksmålet som er rettet mot oss individuelt, og mot stiftelsen som vi har bygget sammen som en familie for å viderebringe pappas arv videre i flere generasjoner».

Innlagt på sykehus

Er man først over 80 år gammel, er det ikke alltid helsa henger på greip. Det fikk Buzz Aldrin erfare for noen år siden, da han måtte evakueres fra Sydpolen.

- Han har væske i lungene, men har reagert positivt på antibiotika og blir holdt inne på sykehuset for observasjon, opplyste turselskapet White Desert i en pressemelding.

Astronauten besøkte den amerikanske forskningsstasjonen Amundsen-Scott South Pole Station som del av en turistgruppe da helsetilstanden forverret seg.

BITTER: Christina Korp, her fotografert ved sykesenga til Aldrin i 2016, er også dratt inn i søksmålet. Foto: Twitter
BITTER: Christina Korp, her fotografert ved sykesenga til Aldrin i 2016, er også dratt inn i søksmålet. Foto: Twitter Vis mer

Han ble i første omgang fløyet til den amerikanske McMurdo-basen på sørspissen av Rossøya, og deretter fløyet videre til Christchurch i New Zealand.

Christina Korp, som han nå har gått til sak mot, la ut et bilde på Twitter hvor hun smilte ved siden av Aldrin, som lå i en sykehusseng.

- Etter 24 utmattende timer er vi trygge i New Zealand, skrev hun.

Hendelsen førte til en voldsom oppmerksomhet rundt den tidligere romfareren, og apparatet rundt ham opplyste at dette førte til at nettsidene hans var nede på grunn av for mange besøkende.