Geniale barneklær:

Mange lar seg irritere over at småbarn stadig vokser ut av klærne sine. Det får disse plaggene en slutt på

Plaggene skal passe fra barnet er tre måneder til tre år gammelt.

VOKSER MED BARNA: Designer Ryan Yasin har funnet opp barneklær som er laget med en innovativ ingeniørteknikk, som sørger for at barnet kan bruke samme plagg opp til treårsalderen. Alle foto: Petit Pli
VOKSER MED BARNA: Designer Ryan Yasin har funnet opp barneklær som er laget med en innovativ ingeniørteknikk, som sørger for at barnet kan bruke samme plagg opp til treårsalderen. Alle foto: Petit Pli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Som kjent er det dyrt å ha barn, og blant de mange utgiftene som følger med en familieforøkelse, er beløpene de fleste småbarnsforeldre bruker på klær til avkommet.

Små barn vokser fort, og aktivitetsnivået deres sørger gjerne for at plagg må kastes og erstattes over en lav sko.

Et slikt forbruk av klær er verken snilt mot lommeboka eller mot miljøet, og den London-baserte designeren Ryan Yasin (24) fant ut av han ville gjøre noe med problemet, skriver The Guardian.

Resultatet? Kleskolleksjonen Petit Pli, som er laget at et vanntett stoff som kan vaskes i maskin - og resirkuleres. Og, ikke minst: Plaggene passer til barn som er tre måneder så vel som tre år gamle.

Hemmeligheten er at Yasin har benyttet seg av en origami-inspirert teknikk og det såkalte «negative Poissons forhold». Det innebærer at stoffet blir tykkere og kan utvide seg i to retninger samtidig.

SKILLER SEG UT: «Bretteteknikken» er nøkkelen til at plaggene fungerer som de skal.
SKILLER SEG UT: «Bretteteknikken» er nøkkelen til at plaggene fungerer som de skal. Vis mer

- Ikke voksenklær i miniatyr

Den unge designeren studerte konseptet på Londons Imperial College, og han har altså brukt prinsipper han har lært på veien til å bli aeronautisk ingeniør, i barneklærne sine.

Og den innovative tilnærmingen til klesdesign har båret frukter for 24-åringen.

Petit Pli-konseptet har nå sikret ham en James Dyson Award, som er en prestisjefylt internasjonal designpris for studenter. Prisen oppfordrer studenter innenfor produkt- og industridesign og ingenirørarbeid til å «løse et problem».

- Petit Pli var inspirert av forskningen min på utfellbare satellittpaneler (...) Petit Pli er designet fra grunnen av for barn, det er ikke voksenklær i miniatyr, sier Yasin selv om designet på hjemmesidene til James Dyson Award.

SPESIELL DESIGN: Designeren har latt seg inspirere av uvante prinsipper.
SPESIELL DESIGN: Designeren har latt seg inspirere av uvante prinsipper. Vis mer

Konkurrerer om stor pengepremie

Dessverre må nok begeistrede foreldre smøre seg med tålmodighet om de ønsker å gå til innkjøp av de origami-inspirerte barneklærne.

Foreløpig har ikke Yasin patent på designet, og han sitter kun på i overkant av 500 prototyper av plaggene. Designeren vil imidlertid bruke premiepengene, 2000 pund, på å utvide forretningen sin og fortsette samtaler med mulige investorer.

Yasin forteller til The Guardian at han håper å få de første plaggene sine ut i butikker i Storbritannia i løpet av de neste månedene.

Ifølge Huffington Post vant Yasin prisen på nasjonalt nivå i Storbritannia, og han må konkurrere med en rekke finalister fra overalt i verden om den internasjonale prisen: Heder og ære, i tillegg til 30 000 pund.

I fjor var det Isis Shiffer som vant den internasjonale Dyson-prisen, for en rimelig, resirkulerbar og vanntett sykkelhjem som kan foldes helt sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer