GIKK BORT: Den amerikanske regissøren Tobe Hooper er død, 74 år gammel. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Den amerikanske regissøren Tobe Hooper er død, 74 år gammel. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mannen bak «Motorsag-massakren» er død

Stjerneregissør Tobe Hooper gikk bort lørdag.

Den amerikanske regissøren Tobe Hooper er død, 74 år gammel. Han er mest kjent for filmene «Motorsagmassakren» og «Poltergeist».

Regissøren døde lørdag i California i USA. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

Tobe Hooper er nok mest kjent for sin gjennombruddsfilm fra 1974, «Texas Chainsaw Massacre» - som på norsk er kjent som «Motorsagmassakren». Den omdiskuterte lavbudsjettfilmen vakte oppsikt da den kom, spesielt for sine voldsomme og blodige voldsscener. Den ble da også totalforbudt i flere land, blant annet i Sverige og Norge.

Sett i ettertid framstår filmen riktignok som atskillig mindre blodig og voldelig enn man syntes i 1974, ikke minst fordi det mer antydes hva som skjer enn hva som faktisk vises.

BANNLYST GRØSSER: «Motorsagmassakren» ble først totalforbudt i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix
BANNLYST GRØSSER: «Motorsagmassakren» ble først totalforbudt i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Produksjonsselskapet som sto bak filmen brukte 30.000 dollar på å lage den. Pengene fikk selskapet fra suksessen med den omdiskuterte pornofilmen «Deep Throat». «Motorsagmassakren» spilte deretter inn over 30 millioner dollar bare i USA, noe som gjør den til en av tidenes største suksesser blant uavhengige filmproduksjoner.

Tobe Hoopers største kommersielle suksess kom i 1982 med den Steven Spielberg-produserte skrekkfilmen «Poltergeist».

Tilbudet om å regissere den kom etter at han sa nei til et tilbud fra Spielberg om å regissere «E.T.», som Spielberg endte med å regissere selv.

Fra slutten av 80-tallet konsentrerte Hooper seg mest om å regissere TV-serier og TV-filmer. Den største suksessen kom der med miniserien «Salem's Lot» – basert på Stephen Kings bok. Han sto også bak musikkvideoen til Billy Idols «Dancing With Myself» i 1982.