DØD: Gilbert Baker (t.h), her avbildet sammen med daværende ordfører i New York Michael Bloomberg, er død. Baker ble 65 år gammel. Foto: Jeff Christensen / Reuters / NTB Scanpix
DØD: Gilbert Baker (t.h), her avbildet sammen med daværende ordfører i New York Michael Bloomberg, er død. Baker ble 65 år gammel. Foto: Jeff Christensen / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Regnbueflagget:

Mannen bak regnbueflagget er død

- Han visste at han hadde skapt noe som rørte ved folks hjerter.

(Dagbladet): Gilbert Baker, mannen som kom opp med idéen og designet til det verdenskjente regnbueflagget, er død. Baker ble 65 år gammel, melder San Francisco Gate (SF Gate).

Venner av Baker sier ifølge avisa at han døde fredfullt i sitt hjem i New York.

- Min kjæreste venn i hele verden er borte. Clive Baker ga verden regnbueflagget, og han ga meg 40 år med kjærlighet og vennskap, skriver Cleve Jones, en nær venn av Baker, ifølge The Guardian.

Baker, som ble født i Kansas i 1951, var stasjonert i San Francisco på begynnelsen av 70-tallet, da homobevegelsen virkelig begynte å ta av. Det var også her regnbueflagget ble vist fram for første gang, da det ble brukt under byens Gay and Lesbian Freedom Day Parade i 1978.

Det var Gilbert Baker som fikk idéen og tegnet flagget. Han laget to prototyper av flagget. Målet var å lage et symbol på frihet og fellesskap som kunne benyttes år etter år. Flagget hadde opprinnelig åtte farger, men dette ble redusert til seks av praktiske årsaker.

- Han visste at han hadde skapt noe som rørte ved folks hjerter, og som har hjulpet oss med å bevege oss framover. Han var, med rette, stolt av flagget, sier Jones, til SF Gate.

Flagget har siden blitt et internasjonalt anerkjent og ikonisk symbol på retten til å selv definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet.

- Jeg finner litt trøst i å vite at han vil bli husket. Folk kommer til å kjenne til det flagget i flere kommende generasjoner. Det er et eksempel på hvordan én person kan ha en fantastisk og strålende idé, som når flere hundre millioner mennesker, sier Jones videre.