«Barbie»:

Margot Robbie (32): - Barbie har ikke sexlyst

Den australske filmstjerna forklarer hvorfor Barbie har korte skjørt i sommerens storfilm.

BARBIE-FILM: Filmen «Barbie» har premiere 21. juli 2023. Video: Warner Bros. Pictures. Vis mer
Publisert

Denne sommeren er det mange som gleder seg til å få se storfilmen «Barbie». Helt siden vi så de første bildene av Margot Robbie (32), har Barbie-manien bare vokst og vokst.

I et rykende ferskt intervju med magasinet Vogue, snakker den australske filmstjerna åpent om det å være sexy mens hun spiller det som er en av verdens mest populære barneleker.

Ingen organer, ingen sexlyst

Helt siden Ruth Handler (1916-2002) lanserte den første Barbie-dokka for tre dollar i 1959, er det blitt solgt over en milliard dukker til jenter og gutter i til sammen 150 land. Og dokka er fortsatt en av mest kjente merkelekene.

Opp gjennom åra har Barbie hatt mer enn 180 yrker og representert mer enn 40 nasjonaliteter. Samtidig har kritikken haglet fra flere kanter.

BARBIE: Margot Robbie spiller hovedrollen i den kommende Barbie-filmen. Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.
BARBIE: Margot Robbie spiller hovedrollen i den kommende Barbie-filmen. Foto: Warner Bros. Entertainment Inc. Vis mer

Selv måtte Robbie sortere egne tanker om dokka for å finne den rette energien for rollen.

- Jeg tenkte: «Ok, hun er ei dokke. Hun er en plastdokke. Hun har ikke organer. Hvis hun ikke har organer, har hun ikke reproduktive organer. Hvis hun ikke har reproduktive organer, har hun egentlig sexlyst? Nei, jeg tror ikke det».

Ville ha Wonder Woman

Filmstjerna nektet samtidig ikke for at Barbie er blitt seksualisert.

- Men hun burde aldri være sexy. Folk kan projisere sex på henne, sier hun til Vogue før hun legger til:

- Ja, hun kan bruke et kort skjørt. Men det er fordi det er morsomt og rosa. Ikke fordi hun ville at du skulle se baken hennes.

KUNNE IKKE: Gal Gadot var sterkt ønsket i filmen. Her i rollen som superheltinna Wonder Woman. Foto: NTB
KUNNE IKKE: Gal Gadot var sterkt ønsket i filmen. Her i rollen som superheltinna Wonder Woman. Foto: NTB Vis mer

Robbie er ikke bare hovedrolleinnehaver, men også en av produsentene bak filmen. I intervjuet med Vogue røpet Robbie hun ikke var førstevalget for hovedrollen.

- Gal Gadot utstråler Barbie-energi. Hun er så ufattelig vakker og oppriktig. Hun er så entusiastisk snill at det nesten er rart.

Da Gadot (38) - for mange kjent for rollen som Wonder Woman - ikke kunne stille, tok Robbie rollen på strak arm.

Dokkeprodusent saksøkte Aqua

I forbindelse med den nye traileren til «Barbie», er det blitt bekreftet: Aquas superhit «Barbie Girl» vil være en del av den offisielle filmmusikken til sommerens storfilm.

Hadde filmen vært laget for 20-30 år siden, er det imidlertid lite som tyder på at det ville vært tilfelle.

I 1997 suste den dansknorske popgruppa oppover listene i USA med «Barbie Girl». Men leketøysprodusenten Mattell Corp. var alt annet enn imponert.

I «Barbie Girl» synger Aqua-vokalist Lene Nystrøm blant annet følgende: «Gjør som du vil med meg/La meg være sola di/så faller jeg på kne for deg».

Teksten falt Mattell og firmaets advokater tungt for brystet. De syntes Aqua tegnet et bilde av kvinner som sexobjekter og at de forgrep seg på Mattells beskyttede rettigheter til Barbie-dokkas navn og design.

Dermed saksøkte de plateselskapet.

Beskyttet som parodi

Plateselskapet Universal svarte med at «Barbie Girl» bare var ment som «en morsom og munter sommersang». De mente leketøysprodusenten injiserte egne tolkninger i sangteksten og kontret med motsøksmål for ærekrenkelser.

EGEN BARBIE: Supermodellen Ashley Graham ble hedret med egen Barbie-dokke under Glamour's Women of the Year Awards i Los Angeles. Video: Addition Elle / Ashley Graham / Instagram Vis mer

I 2002 avgjorde en lagmannsrett at sangen var beskyttet som en parodi under varemerkedoktrinen om nominativ bruk.

Dommeren Alex Kozinski kastet også ut ærekrenkelsessøksmålet som Aquas plateselskap anla mot Mattel. I kjennelsen sin konkluderte han på følgende vis:

«Partene rådes til å slappe av.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer